11 начина за облекчаване на болката от газове при бебетата

Всяко майка е изпитвала паническото чувство, когато бебето й започне да плаче от болка, защото очевидно нещо го мъчи и това не е глад. Бебетата не могат да ни кажат какво чувстват, затова и първите признаци на дискомфорт са придружени от много повече плач от обичайното. А едни от най-честите проблеми, с които се сблъскват бебетата, са появата на болезнените газове и коликите. След като откриете, че дискомфортът на вашето бебе е причинен от газове или колики, трябва да опитате някои от тези стъпки за облекчаване на болката и дискомфорта.

 1. По-често оригване

Един от първите съвети, които препоръчваме да опитате, когато бебето ви изпуска много газове, е по-честото оригване. Тъй като бебетата често поглъщат твърде много въздух по време на хранене, редувайте храненето с кратки паузи за оригване. Колкото по-често се оригва бебето, толкова по-малки са шансовете да задържа допълнителен въздух, който ще се превърне в газове.

 1. Следете позицията за хранене

Това може да не е най-важното нещо, за което да мислите, докато храните пеленачето, но помага изключително много, ако детето ви е предразположено към газове и киселини.

Ако храните бебето си, докато лежи, то може да поеме повече въздух, който отива и се задържа директно в корема му. Ето защо е препоръчително да храните бебето си в по-изправено, седнало положение, за да ограничите възможността за възникване на газове и колики.

 1. Подобрете техниката на захващане

Доброто захващане на бебето към гърдите на майката, докато се храни, е изключително важно, за да получи достатъчно кърма, да предотврати болката в зърната и появата на болезнени газове. Започнете с леко прокарване на зърното около носа на бебето, за да стимулирате възприятията му. Така то ще отвори по-широко устата си и ще засмуче по-голям част от ареолата на мама.

 1. Правилна поза за сън

Тъй като повечето бебета са активни предимно през деня, движенията им помагат да освобождават по-голяма част от газовете. През нощта обаче бебето спи и се движи по-малко, което стимулира натрупването и задържането на газове.

Ако газове измъчват бебето ви, една от най-добрите позиции по време на сън е да го оставите да спи в по-изправено положение.  Люлеенето в бебешка люлка, люлка шезлонг или други подобни е още един начин да го държите в правилна позиция, за да освободи газовете си.

 1. Сменяйте бутилките

Ако използвате стандартните бебешки бутилки, които не са предназначени за предотвратяване на болезнени газове, вашето бебе вероятно поглъща излишния въздух по време на хранене. Сменете ги с по-специалните бутилки, които имат допълнителна защита срещу просмукването на въздух.

 1. Следете диетата си

Когато кърмите, но бебето ви продължава да има газове и колики, и нищо друго не помага, е време да се вгледате в храните, които ядете. Някои от най-големите виновници в диетата на кърмещите майки могат да бъдат определени плодове и зеленчуци, които през кърмата предизвикват дискомфорт в детето.

 1. Опитайте по-кратки хранения, но по-често

Бебета са известни лакомници, те ще се опитат да се хранят бързо и няма да спрат, докато храната не свърши. За бебетата, които страдат от газове или киселинен рефлукс, храненето на по-кратки интервали, но по-често, могат да помогнат за предотвратяването на много проблеми.

 1. Използвайте хомеопатия

Повечето бебета са много здрави и не се нуждаят от никакви лекарства. Хомеопатичните лекарствени средства са безопасни и ефективни, когато са внимателно подбрани за малките бебчета. Банални проблеми, които спадат в категорията колики и газове, могат да бъдат разрешени успешно с помощта на хомеопатичните лекарства.

Един от тези продукти е Осанит колик пилули. Той е специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на бебето през периода на колики и газове. Основан на богат хомеопатичен опит, Осанит колик пилули е изключително ефективен за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове, като същевременно активира и засилва силите на укрепващия бебешки организъм.

 1. Масажи на коремчето

Леките масажи на бебешкото коремче могат да помогнат за придвижването на газовете надолу по храносмилателната система и за тяхното облекчаване. Болезнените газове обичат да се натрупват в детското коремче.

 1. Техниката на велосипедиста

Точно както при възрастните, бебетата отделят по-лесно газове, когато краката им са по-близо до корема. Използвайте техниката на велосипедиста за по-лесното им изхвърляне. Внимателно хванете прасците на бебето и след това бавно движете краката на бебето, нагоре и настрани, сякаш карат велосипед. Тези движения ще стимулират по-бързото освобождаване на излишните газове.

 1. Дръжте бебето изправено след хранене

Не само позата по време на хранене, но и начинът, по който държите бебето след хранене, спомагат за изхвърлянето на газовете. Препоръчва се бебетата, които страдат от газове, да се държат изправени след хранене за поне 30 минути. Това помага на храната им да се предвижи през храносмилателната система, вместо да се събира в стомаха и да причинява болка.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно