8 съвета към новите татковци

Новите татковци имат проблем с публичния си имидж. Често ги възприемат като несръчни и бездарни, с вродените естествени родителски способности на бобена консерва. Те може и да не знаят коя е приемливата формула за бебешко мляко, а твърде богатият избор от бебешки пюрета по-скоро да ги обърква, но пък винаги са готови да се научат как по-добре да се грижат за новия член на семейството, затова ето и 8 съвета за прохождащите татковци.

Как да държим новороденото?

Знаем какви мисли минават през главата на новия татко, когато трябва да вземе за първи път в ръце новородената си рожба. В началото може да ви минават панически мисли, че ще счупите това мъничко пищящо нещо, но спокойно. Отпуснете се! Докато поддържате главата на новороденото, всичко ще бъде наред. Поддържайте нежно главата му с дланта си и пробвайте да го държите в различни позиции, за да видите коя му харесва – отпуснато на рамото ви, сгушено в ръцете ви или седнало в скута ви. Вашето бебе ще се погрижи да разберете, ако не му харесва как правите нещо. Също като жена ви.

Сменяне на пелените

Ще разберете кога е време за смяна на пелените на бебето, когато пелената изглежда подпухнала, твърде набъбнала или съдържанието ѝ започне да пълзи по гърба на бебето, или се обединява в краката ви. Подгответе арсенала си за смяна на пелени: чисти памперси, сухи кърпи, мокри кърпи, крем при смяна на пелени, щипка за нос. Поставете бебчо по гръб, положете ръката си върху него и я дръжте там, докато работите. Плъзнете чистата пелена под дупето на бебето – запомнете, страната с картинката отива отпред, страната с лентата отива отзад. Използвайте мокрите кърпички, за да почистите бебето, след това изсушете със сухи кърпи. При момичетата винаги избърсвайте отпред назад. За момчетата винаги избърсвайте под клонката и плодовете.

Да изкъпем бебето

Добрата новина е, че бебето трябва да се къпе само веднъж или два пъти седмично. И докато пъпното пънче на бебето ви падне (обикновено около две седмици след раждането), вие ще го къпете с гъба. За целта вземете гъба, няколко кърпи и съд с топла вода. Съблечете бебчо и го положете върху абсорбираща кърпа. Докато през цялото време държите ръката си върху телцето на бебето, навлажнете гъбата и я прокарайте по тялото му. Избършете внимателни под брадичката и между гънките на кожата, които улавят влагата.

Накарайте го да се оригне

Един от страничните ефекти от храненето на малкото бебе е, че то ще погълне много въздух, който след това ще му създаде дискомфорт. Така то ще се нуждае от малко помощ, за да се оригне (предполагаме, че поназнайвате нещо в този мъжки спорт). Поставете го седнало на коляното си, обърнато настрани. Подпрете гърдите му с дланта си и със същата ръка задръжте брадичката му между палеца и показалеца. С другата си ръка го потупайте внимателно, но упорито по гърба, докато се оригне. Понякога това ще бъде малко сладко оригване, понякога ще се тресат прозорци. И в двата случая оригването му ще накара всеки татко да се почувства необикновено горд.

Успокояване на плачещото бебе

Когато бебето ви плаче, трябва да проверите дали не е гладно, мокро или има друга видима причина за лошото му настроение. Ако не виждате такава, поставете го на гърдите и рамото си, като поддържате с длан главата му. Внимателно го люлейте от едната на другата страна и разговаряйте нежно с него с топъл и успокоителен тон.

Измерване на температурата

Ако смятате, че бебето ви може да бъде болно, добре е да измерите температурата му. За съжаление, най-точният начин да направите това е с ректален термометър. Тъй като този метод е инвазивен и може да бъде неудобен за детето, препоръчваме ви да аутсорснете тази техника за измерване на температурата на бебето: Накарайте мама да го направи!

Забавлявайте го

Когато работите над връзката между татко и бебе, е време да влезете в контакт с детето вътре в себе си. Вашето бебе прекарва будните си часове, за да изучава света около него, а един от начините, по които се учи, е чрез игра. Така че общувайте и си играйте. Четете му, пейте му с мек глас, танцувайте заедно, покажете му играчка, върху която да се съсредоточи, сменяйте забавни гласове и интонации, правете глупави гримаси и се забавлявайте, докато си играете. Колкото по-креативни и вдетенени сте, толкова повече ще стимулирате мисловните процеси на вашето бебе, като например: „Какъв странен тип. Къде изчезна онази с млякото? ”

Приспиване на бебето

Ако сте от късметлиите, бебето ви ще иска да спи от време на време. Когато го поставяте в леглото, уверете се, че дрехите му прилягат плътно и че чаршафът прилепва плътно върху матрака на креватчето. Дръжте играчките и плюшените животни далеч от креватчето му. И винаги, винаги приспивайте бебето легнало по гръб, без значение какво казва баба му.

А сега напред и нагоре, татковци. Нека покажем, че тази консерва с боб знае какво прави и има уменията за номинация за Баща на годината.

Всичко ще бъде наред!

Препоръчваме
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно