8 трика за бързо приспиване на бебето

След толкова дълго време в корема на мама, вашето бебе може да бъде шокирано от широкия свят отвън, където нещо ново се появява отвсякъде. Драстичната промяна може да бъде и една от причините бебето да заспива неспокойно и по-трудно. Друга причина могат да бъдат коликите или проблеми с храносмилането, или просто умората. Ето и 8 трика, които ще ви помогнат да накарате бебето да се чувства по-комфортно и да заспива по-лесно.

  1. Създадете рутина за лягане

Рутината, която изградите, трябва да бъде не особено сложна и последователна, за да ви бъде по-лесно да я следвате всяка вечер. Дори и най-малките промени в нея могат да доведат до по-чести нощни-събуждания. Рутината ще помогне на бебето ви да създаде положителни асоциации със заспиването и да бъде по-спокойно в нужните часове от деня. Първоначално поддържайте кратки интервалите на будност, с не повече от 1-2 часа будуване между дремките. След 6-месечна възраст поддържайте рутина с не повече от 3 заспивания на ден.

  1. Учете бебето да се успокоява само

Когато бебето се събуди през нощта и започне да плаче за вас, е добра идея да го проверите. Опитайте се обаче да ограничавате това време, доколкото е възможно. Дайте му да разбере, че това време е все още време за сън, а не за хранене или игри. Поставете ръката си на гърдите му за няколко минути, за да го успокоите, след което излезте от стаята.

  1. Подгответе стаята преди лягане

Осветлението и звукът в стаята на вашето бебе трябва да са подходящи, за да намалят стимулацията и да помогнат на бебето ви да се отпусне. Затъмнете светлините, така че да можете да виждате достатъчно добре, докато се движите. Използвайте машина за бял шум или мобилно устройство (настроено на самолетен режим), за да възпроизвеждате успокояващи звуци – бял шум, морски звуци или ромолене на дъжд. Тези шумове са подобни на това, което бебето е свикнало да чува в утробата ви и му помагат да заспи по-лесно.

  1. Не бъдете денонощен бюфет

Дръжте здраво юздите на нощните хранения. Въпреки че е нормално бебетата да се хранят един или два пъти през нощта, до 9-ия месец или дори година, това не означава, че трябва да сте отворени нон-стоп за нощни похапвания. След около 3-ти месец повечето бебета не трябва да се хранят на 1-2 часа. До 9-ия месец повечето бебета вече могат да спят по 11-12 часа без храна.

  1. Пейте им приспивни песни

Да, приспивната песен си остава изпитания през вековете метод в този списък. Най-добре работи, когато пеете, докато държите бебето на гърдите си, точно под гласните ви струни. Тихото пеене или тананикане може да успокои вашето бебе, а нежните вибрации да му помогнат да заспи.

  1. Топла вана преди лягане

Малко дейности могат да бъдат толкова успокояващи, колкото къпането –  и това е особено вярно за малките. След топла вана телесната температура на бебето започва да се понижава, което му помага да заспи.

  1. Лек масаж

Ако някога сте били на професионален масаж, то знаете колко отпускащ може да бъде. Но когато става въпрос за вашето бебче, масажът може да има и допълнителни ползи. Освен че отпуска бебето, той помага и за установяването на по-близък контакт с родителите. А тази близост насърчава по-бързото развитие на бебето.

  1. Започнете рано

Научаването на бебето да спи може да бъде стресиращо за много нови родители – дълги дни и нощи, изпълнени с плач, повици за храна и кисели физиономии, Започнете да полагате основите на здравословното заспиване още с прибирането от родилното.

Ето и още един про трика, когато въпреки усилията ви, бебето е неспособно да заспи заради колики или храносмилателни проблеми. Използвайте хомеопатия. Тя не само облекчава неразположенията, но се справя и с основните причини за тях. Подобен продукт е Осанит, който е специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове, като по този начин прави и заспиването по-лесно.

Препоръчваме
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно