Гушкане и внимание – разглезва ли се бебето?

Всички сме чували съветите, че ако „отстъпвате“ твърде често пред бебето си или се втурвате всеки път да го успокоявате, когато плаче, то ще го „развалите“ и ще имате глезено бебе. Много нови родители си задават въпроса, дали твърде обилното внимание, гушкане и носене на ръце на новороденото няма да доведат до жадно за внимание и храна дете. Краткият отговор на този въпрос е „Не“!

Особено през първите шест месеца, няма да създадете лоши навици в бебето, като отговаряте и се грижите за нуждите му. Новородените все още не могат съзнателно да свързват причини и следствие. Противно на налаганото мнение, те не си мислят: Сега ще започна да плача, докато не получа това, което искам. В този период бебетата просто правят това, което им нашепват вродените им инстинкти за самосъхранение.

Често обаче причината за скъсващото се от рев бебе може да бъде съвсем друга. През първата една годинка бебето минава през стремглаво развитие и метаморфози. То може да плаче, защото му е студено, гладно е или пелените му са пълни. Има и редица състояния през този период, които не бива да се пренебрегват. Честа причина за плач на бебето може да бъде растежът на първите зъбки. През първите 6 месеца не трябва да се подценяват и коликите. Те често се появяват, когато детето е на две или три седмична възраст, а като индикатор за тях може да приемете плача на бебето, който е по-шумен от обикновено, започва и спира внезапно. Коликите продължават около 6 седмици и започват да намаляват около 3-4 месец. Коликите нямат дълготраен ефект върху теглото и храненето на детето, но е добре да се третират навреме. Тук хомеопатичните лекарствени продукти могат да бъдат безопасна алтернатива за облекчаване на коремчето и неразположението. Пример за такъв продукт е Осанит при колики, създаден на основата на богат хомеопатичен опит.
Игнорирането на бебето, докато то се суети и плаче, няма да го научи да се оправя самостоятелно, защото малките бебета все още нямат изградените невронни връзки, които да ги накарат да разберат това. Те просто искат да знаят, че сте наблизо.

Защо е важно да реагирате на вашето малко бебе?

Вашето бебе зависи от вас, за да расте здраво и уравновесено. Ако спокойно и последователно отговаряте на нуждите му, то бързо се научава, че е в безопасност и става все по-сигурно, уверено и самостоятелно с времето.

Бебетата, които получават достатъчно внимание в началото на живота си, бързо развиват привързаност към възрастните, които се грижат за тях. Когато пораснат, тези бебета се справят по-добре със стреса, по-склонни са да се разбират добре с другите деца и общо взето имат нужните предпоставки да се превърнат във физически и емоционално здрави възрастни.

Балансиране на рутина и внимание

Сигурно се притеснявате, че ако гушкате новороденото си твърде много, бебето трудно ще влиза в режим на сън. Но в първите 6 месеца по-важното е да помогнете на вашето бебе да развие привързаност към вас и партньора ви, като го гушкате толкова, колкото искате.
Някои родители редуват вниманието с игра, хранене и сън и виждат, че тази рутина прави бебето спокойно и предвидимо. Някъде около 12 месец бебетата започват да контролират поведението си. Това е добър момент да започнете да поставяте нежни граници, които да формират основата на възпитанието на вашето дете за позитивно поведение в бъдеще.

Бебешкият сън: какво да очакваме?

Едно от основните притеснения на новите родители е, че ако реагират всеки път на плачещото бебе, то ще започне да очаква внимание, всеки път когато се събуди, и ще става все по-трудно да заспива самостоятелно.

Какво да очаквате от бебето през първите 6 месеца? Въпреки че новородените спят средно 16 на всеки 24 часа, вашето бебе може да редува кратките дремки със събуждане и плач. Още през първите няколко седмици от запознанството ви, може да започнете да въвеждате някои техники за по-лесно заспиване като приглушена светлина, бял шум, успокояващи песнички и ритмично люлеене. Това ще помогне на вашето бебе да заспива за по-дълги периоди от време.

Хранене на бебето

Ако смятате, че вашето новородено плаче, за да бъде нахранено, то най-вероятно сте прави. В първите седмици бебетата обикновено трябва да се хранят на всеки 2-4 часа. Не се притеснявайте да ги обгрижвате и храните, когато ви дават недвусмислени знаци, плачейки. Трябва да знаете, че самото бебе започва да установява управляем модел на хранения още през първите седмици на живота си. Те се научават да се хранят през деня и все по-рядко през нощта, така че с времето това ще става все по-лесно

Спокойното и щастливо време за хранене е чудесна възможност да укрепите емоционалната си връзка с бебето и да изградите топли взаимоотношения, които са толкова важни за бъдещето му развитие.

Препоръчваме
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно