Какво действа успокояващо на бебето с колики?

Макар че коликите звучат повече като болест, това е просто прекомерен плач през първите няколко месеца на бебето. Добрата новина за коликите е, че те обикновено продължават, докато бебето навърши около 3 месеца, след което магически изчезват. Това също е и лошата новина. Няколко месеца, през които всяка вечер се опитвате да успокоите бебето с колики, може да се превърнат в много дълго време.

Как да разберем, че бебето ни има колики

Всички бебета преминават през периоди на плач и суетене. Приема се, че когато плачът продължава повече от три часа на ден за повече от три дни в седмицата, то бебето има колики. Плачът често е придружен от оригване и газове, което може да се дължи на факта, че бебето поглъща въздух, когато плаче.

Ако бебето се храни добре и расте, няма повръщане или диария и следва модел на продължителен плач вечер (а не през целия ден), това вероятно са колики, а не някакъв сериозен здравословен проблем.

Коликите обикновено започват, когато бебетата са на около 3 седмици. Дългият плач обикновено приключва, когато бебето е на около 3 месеца, въпреки че някои бебета продължават да плачат и до 6-месечна възраст.

Как да успокоим коликите?

С порастването на бебето вие все повече го опознавате и се научавате да различавате конкретните причини за плача. Гладно ли е? Горещо ли му е, или студено? Има ли нужда от смяна на пелените?

След като се уверите, че всичките му физически нужди са задоволени и всички други възможни източници на дискомфорт са премахнати, но бебчо продължава да плаче, е време да преминете в успокояващ режим.

 • Носете го често на ръце и го гушкайте
 • Излезте на разходка
 • Повийте бебето си с меко одеяло
 • Попейте му или просто говорете тихо и спокойно
 • Люлейте го нежно
 • Внимателно разтривайте гърба на бебето
 • Често променяйте позицията му. Ако е легнало, сложете го да седне. Ако е обърнато към гърдите ви, обърнете го с лицето навън
 • Дръжте го близо до тихи, ритмични шумове, пробвайте със звука на пералнята, бръмченето на вентилатора, с машина за бял шум или даже запис на сърдечен ритъм.
 • Отидете на разходка с колата. Движението и шумът от возенето помагат на много бебета да се успокоят
 • Дайте на бебето залъгалка. Много бебета се успокояват чрез сучене, а залъгалката може да задоволи тази нужда между храненията
 • Пробвайте с хомеопатия. Хомеопатичните продукти намаляват риска от нежелани странични реакции, щадят неукрепналия организъм на бебето и са страхотна алтернатива на конвенционалните лечения. Пробвайте да успокоите бебешките колики с продукт като Осанит Колик. Той съдържа лайка, която е изключително ефективна за облекчаването на коликите и болката в червата. Осанит Колик успокоява подутия корем и помага за отделянето на излишните газове. Хомеопатични продукти като Осанит Колики са специално разработени, за да подпомогнат по-лесното преминаване на бебето през периода на колики.

Погрижете се и за себе си

Постоянният плач може да бъде доста изтощаващ и стресиращ за родителите. Особено когато бебето не се успокоява лесно. Вашето бебе също има нужда да сте спокойни.

Важно е да не забравяте и себе си, ако се чувствате твърде уморени и изнервени, просто оставете бебето в другата стая за 10-15 минути. Опитайте се да дишате дълбоко и да се отпуснете. Легнете, слушайте успокояваща музика, вършете домакинска работа или каквото и да е друго, което ще отвлече вниманието ви. Когато се почувствате готови, върнете се и вземете бебето.

Помолете приятели или членове на семейството да ви помагат понякога, за да можете да се разходите навън, да подремнете или просто да прекарате малко време със себе си. Да си починете и успокоите е най-доброто нещо, което можете да направите за бебето.

Препоръчваме
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно