Какво показват изхожданията на Вашето бебе?

За да отговорите на този въпрос, необходимо е да знаете какви са физиологичните норми. Първата от тях включва брой и количество на отделянията.

Броят на дефекациите

първоначално варира от няколко пъти до десет и повече в денонощие. Те може да се явяват почти след всяко хранене. В такива случаи обемът на отделената маса е приблизително равен на чаена лъжичка. Сравнително малкият брой изхождания понякога е резултат от пълното усвояване на кърмата и не бива да притеснява родителите. В периода от третата до шестата седмица след раждането дефекациите на бебето постепенно се разреждат. След шестия месец обикновено се случват един, два пъти на 24 часа. А след година – вендъж на денонощие.

Какво е мекониум

През първите дни от живота на бебето отделителната му система освобождава тъмна, маслинено оцветена маса, подобна на пластилин. Нарича се мекониум. Това са останки от чревни клетки и от околоплодна течност, усвоявана в периода на вътреутробното развитие. Мекониумът няма мирис. От него организмът на мъничето се изчиства напълно в рамките на няколко дни.

Цветът и мирисът на отделянията

са показателни за здравето. Кафяво, жълто, оранжево, кехлибарено – така нормално са оцветени изхожданията на бебетата, които са кърмени. По правило при тях се явяват всекидневно различни нюанси, в зависимост от менюто на майката. При изкуствено хранените бебета нормалният цвят на изпражненията е жълтеникав или кафяв и не променя много нюансите си В периода на захранване изхожданията стават по-тъмни и варират почти след всяко ново ястие. Понякога във фекалиите се появяват парченца несмляна храна, подобни на оризови зърна. Това не бива да тревожи родителите, защото храносмилателната система през първите месеци от живота на детето е в процес на формиране. Консистенцията и мирисът на изхожданията не трябва да се пренебрегват. При здравите бебета, независимо дали се кърмят или са на изкуствено хранене, изпражненията са меки или кремообразни. В периода на захранване миризмата на фекалиите става по-остра.

Внимание изискват следните промени:

  • Твърди фекалии. Ако са прекалено стегнати, най-вероятно мъничето има запек. Той обикновено е свързан с общ дискомфорт и честа раздразнителност от страна на бебето. Твърдите фекалии може да са реакция към някои компоненти в кърмата или към приеманите млечни храни. Когато запекът се задържи за два, три или повече дни, консултацията с лекар е задължителна.
  • Червени отделяния. Ако откриете червени ивици или точици в изпражненията на детето, това може да е сигнал за здравословен проблем, но първо трябва да помислете дали мъничето е яло храна с червени пигменти, например цвекло или е пило лекарство с вида на кармин. Не бива да изключвате и попадане на кръв от раздразнен поради твърди фекалии анус.
  • Бели изпражнения. Белият, както и бледожълтият цвят на фекалиите са сигнали за вътреутробно увреждане на жлъчните пътища, което механично блокира жлъчния сок. На този сок се дължи цветът на отделянията. Когато не може да премине към тях, те остават бели.
  • Черни изхождания. Най-често те са резултат от кървене в горните отдели на храносмилателната система на детето. Понякога кърмачетата поглъщат кръв от разранени майчини зърна, която преминава през храносмилателната система, преработва се отчасти и променя цвета на фекалиите. В тези случаи от своевременно лечение се нуждае не мъничето, а майка му.
  • Диария. Когато дълго време изпражненията остават воднисти, това състояние носи огромен риск за бебетата. Техният неукрепнал организъм бързо се обезводнява и това може да доведе до повишена киселинност на кръвта, органна недостатъчност и шок. При поява на слуз и неприятен мирис диарията е симптом на инфекция или алергия. Слуз може да се появи и поради прекомерно слюноотделяне по време на зъбния растеж.
  • Зелени изпражнения. При кърмените бебета най-често тази промяна е свързана с някои, консумирани от майката храни – спанак, лапад, броколи, коприва и др. Техните пигменти чрез млякото попадат в храносмилателната система на детето и оцветяват отделянията. Същото се получава и при хранене с някои зеленчукови детски пюрета. Установяването на този факт не е повод за безпокойство. Ако обаче зеленият цвят се задържи във фекалната маса, може да е сигнал за непълно разграждане на жлъчия сок, което се дължи на редица причини – бързо преминаване на храната през червата, поемане на голямо количество слюнка заедно с млякото, инфекции и пр. Състоянието налага лекарска намеса.

Изображение: pixabay.com

Препоръчваме
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно