Колики по цял ден – може ли нещо ги спре?

Когато бебето е здраво, но се суети или плаче без ясна причина, първото нещо, което изниква в съзнанието на родителите, са коликите. Ако бебето плаче повече от 3 часа на ден, поне 3 дни в седмицата и това продължава повече от 3 седмици, то тогава най-вероятно родителите са прави, а коликите са в основата на проблема.

Коликите могат да започнат няколко седмици след раждането. Обикновено най-тежките симптоми са между четвъртата и шестата седмица. Бебетата обикновено ги израстват на третия или четвъртия месец след раждането.  

Симптоми на колики

Нормално е бебетата да се усукват и плачат. Бебетата, които имат колики, плачат повече от обикновено, но иначе са здрави. Симптомите на колики включват: 

 • Плач без очевидна причина. Например бебето е нахранено, а памперсите му са сменени;
 • Плач по едно и също време всеки ден. Коликите обикновено са най-силни към края на деня, но бебешкият плач може да се появява по всяко време; 
 • Бебето стиска юмручета и свива крачета;
 • Бързо се зачервява, когато плаче;
 • Подуто и стегнато коремче – когато бебето надава вой, то може да погълне въздух, който да му причини газове, което кара коремчето му да се подуе и стегне.  

Какво причинява коликите?

Медицината не е сигурна какви са причините за поява на коликите. Учените са разгледали множество възможни причини, ето и няколко от тях, които се смятат за възможни причинители на коликите:

 • Болка или дискомфорт от газове, или лошо храносмилане;
 • Храносмилателната система на бебето не е напълно развита;
 • Прехранване или недохранване;
 • Чувствителност към адаптирано мляко или кърма;
 • Свръхстимулация;
 • Емоционална реакция на чувства като страх, разочарование или вълнение.

Коликите не са заболяване, а нормално физиологично състояние. Специфично лечение за тях няма, но съществуват различни медикаменти, които могат да облекчат дискомфорта, който коликите причиняват. 

Хомеопатията – безопасен ключ към облекчаването на коликите 

Хомеопатията показва отлична ефективност при смекчаването на симптомите на коликите. Хомеопатичните лекарства осигуряват по-бързо, по-безопасно и по-дълготрайно облекчение, в сравнение с други конвенционални лечения.  

Изборът на хомеопатично лекарство за колики се основава на теорията за индивидуален подход, но и третиране на сходни симптоми. Целта на хомеопатичното лекарство е не само да лекува коликите или болките в корема, но да пребори и основните причини за тях и да даде индивидуален подход към различната чувствителност на малкия пациент. 

Има различни хомеопатични продукти, които съдържат различни растителни екстракти, които могат да бъдат подбрани въз основа на индивидуалните симптоми на бебето. За една от най-успешните билки, помагащи срещу колики, се смята лайката. 

Chamomilla (Лайка)

Хомеопатичните продукти с лайка са особено полезни, когато бебето е свръхчувствително към болка. Те дават бърз ефект при бебета с колики, които отчаяно крещят или пищят, искат постоянно да бъдат носени или люлеяни. Коремчето на бебето се разширява от газовете и болката се фокусира в областта на пъпа. Честото изпотяване и зачервяване на лицето са още едни от симптомите, които лайката успешно преборва. 

Лайката съдържа 19 различни съставки, които облекчават спазмите. Тя има противовъзпалителни свойства и слага край на газовете. От векове лайката се използва като естествен екстракт, който действа срещу подуване, възпаление на коремната кухина и коремни колики. Благодарение на съставките си, тя подобрява храносмилането и намалява образуването на газове в червата.

Един от доказалите се продукти на българския пазар, които съдържат лайка, е Осанит. Хомеопатично лекарство, Осанит облекчава симптомите, както и се бори срещу всички причини за възникването на колики. За разлика от медикаментите, съдържащи симетикон, Осанит не води до запек. Симетиконът се смята за съставка, която намалява повърхностното напрежение на мехурчетата газ, така че те да могат по-лесно да се абсорбират през чревната стена или да се елиминират от стомашно-чревния тракт по естествен начин. Независимо от някои положителни отзиви от родители, няма научно доказателство, че симетиконът влияе положително на коликите при бебетата1.

От друга страна, Осанит е специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на бебето през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове, като същевременно активира и засилва силите на организма за по-бързата адаптация на детето към изискванията на околната среда.

Профилактика при колики

Не е задължително всяко бебе да мине през трудностите на коликите. Дори и да няма симптоми, добре е профилактично да се погрижите за бебето си и да приложите някои техники за превенция. Добрите техники за хранене, честото оригване и ранно идентифициране на възможни алергии в диетата на бебето или майката, могат да помогнат за ограничаване на симптомите. Експериментирайте с различни техники за комфорт, например задържането на бебето в изправено положение може да помогне, защото това улеснява движението на газовете и намалява киселините в стомахчето. Повиване на бебето в топла кърпа или специална залъгалка за дъвчене, също може да помогне. Използвайте подобни техники, дори и бебето ви да не дава признаци за колики. Или използвайте превантивно продукти като Осанит. Защото подобни продукти могат да се дават профилактично. Осанит например, може да се дава превантивно още от втората седмица след раждането. Това може да помогне да ограничете периода на дискомфорт още преди да е станал толкова интензивен. 

Източник: 1. Simethicone in the treatment of infant colic: a randomized, placebo-controlled, multicenter trial 

T J Metcalf 1T G IronsL D SherP C Young

Препоръчваме
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно