Можем ли да се справим с коликите по естествен начин?

Ако бебето ви е кисело, плаче без конкретна причина и се суети, то е време да приложите правилото на 3-те. Ако то плаче повече от 3 часа на ден, поне 3 дни в седмицата и това продължава повече от 3 седмици, то тогава най-вероятно става дума за колики. Онзи неприятен момент от съзряването на храносмилателната система на бебчо, с който се сблъсква почти всяко второ бебе. Коликите обикновено се появяват на третата седмица от раждането и могат да продължат до третия или четвъртия месец.

Какво причинява коликите остава все още загадка за медицината. Като една от основните възможни причини, лекарите посочват неврологичната незрялост или приспособяването към света извън утробата, което може да направи някои бебета раздразнителни за известен период от време. Също така се смята, че коликите могат да бъдат следствие от поглъщането на твърде много въздух при хранене, газове, рефлукс или хранителна алергия.

Но какво можем да направим и можем ли по естествен път да облекчим коликите?

Вземете превантивни мерки  

След раждането, много от кърмачетата имат нужда да се хранят на всеки два часа. Не се колебайте да ги кърмите „при поискване“, особено през първите 2-3 месеца от живота им. Ако ги храните с адаптирано мляко, наблюденията ни сочат, че бебетата, които се хранят с обогатено с желязо адаптирано мляко, имат по-малко колики от другите.

Носенето на бебето на ръце или слинг поне 3 часа на ден, може драстично да намали нощтното раздразнение и плач.

Обърнете бебето по корем

Поставете бебето по корем, когато плаче и се бори с коликите. В същото време може да разтривате гръбчето му. Промяната в позицията и лекият масаж едновременно ще го успокоят и ще помогнат за освобождаване на газовете.

Стоенето по корем помага на бебето да изгради и по-силна мускулатура на врата и раменете. Поставяйте бебето по корем само когато е будно и под наблюдение.

Дръжте ги в движение

Разходките, носенето на гърди, даже шофирането с бебето в детското столче, всичко това може да успокои коликите. Комбинацията от топлина и ритъм успокоява бебето и му помага да заспи по-лесно.

Сменяйте формулите

Непоносимост към някои млечни протеини или хранителни алергии могат да бъдат причината за развитието на колики. В такива случаи преминаването към по-елементарни формули или такива с различен протеинов източник, може да улесни храносмилането. При смяна на формулата, за около два дни би трябвало да видите положителното подобрение. Ако бебето ви все още продължава да плаче, то непоносимост или алергия може да не са проблема.

Следете какво ядете

При колики ви съветваме да опитате да премахнете протеините от кравешкото мляко. За бебета, хранени с адаптирано мляко, това означава преминаване към формула без млечни протеини. За кърмещите майки това означава да премахнат млечните продукти от диетата си за пробен период от време. Тялото ви може да се нуждае от около седмица, за да се изчисти от млечните протеини, затова и не очаквайте да видите незабавна промяна в поведението на бебето.

Когато кърмите, е добра идея да си водите дневник за храната, която приемате и появата/липсата на колики при бебето, също така записвайте  продължителността и интензитета на бебешкия плач. Така може да откриете, че някои популярни храни могат да бъдат причината за колики при бебето. Така например, яденето на пшеница, соя, царевица, яйца, зеле, броколи, лук или боб може да доведе до неукротим бебешки плач няколко часа по-късно. Ако забележите такава взаимовръзка, премахнете тези храни от менюто си.

Опитайте с хомеопатия

Все повече семейства се обръщат към хомеопатията и природните продукти, за да се справят с коликите при бебето. Хомеопатичното лечение е безопасно и без странични ефекти, което го прави идеално за бебетата и чувствителната им храносмилателна система.

Един от доказалите се хомеопатични продукти на българския пазар, който съдържа и лайка, е Осанит. Той облекчава симптомите и се бори срещу причинителите на коликите. За разлика от медикаментите, съдържащи симетикон, Осанит не води до запек. Симетиконът се смята за съставка, която намалява повърхностното напрежение на мехурчетата газ, така че те да могат по-лесно да се абсорбират през чревната стена или да се елиминират от стомашно-чревния тракт по естествен начин. Независимо от някои положителни отзиви от родители, няма научни доказателства, че симетиконът влияе положително на коликите при бебетата.

Осанит облекчава коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове, като същевременно активира и засилва силите на организма за по-бързата адаптация на детето към изискванията на околната среда. Може да се приема превантивно, още от втората седмица след раждането. Това може да помогне да ограничите периода на дискомфорт още преди да е станал толкова интензивен.

Препоръчваме
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно