Защо бебето се буди нощем?

Затваряте очи и идва моментът, в който можете отново да отпуснете всяко мускулче, да изключите ума и да оставите душата си да почине. Тъкмо сте се отнесли блажено в царството на сънищата, където не сте били отдавна, когато то отново се случва и разбирате, че и този път няма да го бъде. Бебчо се е събудил и отново трескаво плаче. Най-лошото е, че това продължава вече почти месец, което ви кара да се съмнявате в максимата, че родителите са готови да простят всичко на децата си и в самите устои на пространствено-временния континуум, такъв какъвто го познавахте в предишния си живот, в който получавахте по цели 6-7 часа сън. За честото будене нощем на бебето може да има много причини, като всяка една от тях може да бъде истински тест за търпението и издръжливостта ви.

Никненето на зъбки

Никненето на зъбки често е сочено като една от основните причини за честно нощно събуждане при бебетата. В много случаи това е така, но никненето на зъбки не е достатъчно сериозна причина, за да предизвика будене и плач в продължение на седмици или месеци. При всички случаи бебето ви ще се нуждае от известно облекчаване на болката по време на тези дни и нощи, през които му никнат зъбчета. Даването на нещо, което да дъвче или е предварително охладено, масажирането на възпалените венци или приема на щадящи организма хомеопатични продукти са сред различните способи, с които можете да успокоите плачещото бебе, на което му никнат зъбки.

Преминаването през различни етапи в развитието

Докато бебето се научи да се преобръща, пълзи, издърпва нагоре, ходи, говори и т.н. това може да нарушава нощния му сън. Подобно на възрастните, които също не могат да спят, когато за заети с мисли за много задачи, които им предстоят, така и бебето може често да се буди между осмия и десетия месец. Важното е да не забравяте, че дори и да не изглежда така, бебето ви научава нови неща, които са важни за съзряването му. А накрая ще бъдете изумени от това, колко много се е променило  само за няколко месеца.

Колики

Коликите не са физическо заболяване, а по-скоро се отнасят до състоянията на дълги периоди на необясним плач. Коликите могат да имат и доста субективен ефект върху родителите, защото дали плачът на бебето е нормален, или прекомерен, може да зависи и от това колко сте уморени и колко може да издържите без редовен сън. Много лекари ползват правилото на трите, за да определят дали бебето има колики – здрави бебета, които плачат повече от общо три часа на ден, повече от три дни в седмицата, повече от три седмици, може би имат колики. Досега няма измислен тест за потвърждение на коликите, нито експертите са единодушно обединени около причината, лечението или дори значението на коликите.

Коликите започват около 2-3-седмична възраст. Бебето с колики често плаче неудържимо около 18:00 ч. и полунощ. Точно в онзи момент, в който родителите може да се чувстват най-изтощени и изхабени. Докато непрекъснатият плач може да ви накара да скубете косата си, не забравяйте, че тази фаза няма да продължава вечно. Коликите обикновено достигат своя пик около 6-а до 8 седмица и след това бавно се разсейват, изчезвайки напълно около 3 – 4 месечна възраст.

Какво причинява коликите и защо някои бебета ги изпитват, а други не, остава загадка. Но ето и няколко теории:

Свръхстимулация: някои лекари разглеждат коликите като естествен етап на развитие, тъй като бебетата все още се приспособяват към всички различни усещания и преживявания, които идват с живота извън утробата. След като с часове са се опитвали да възприемат всички гледки, звуци и аромати на света, бебетата могат да достигнат своята граница и да избухнат в бурен плач.

Храносмилателни проблеми: някои бебета страдат от уголемяване на стомаха или газове, като газовете са сочени за един от основните виновници за плача им. А за самите газове може да има много причини – непоносимост към лактоза, алергия към мляко или храни, произвеждащи газове, преминали през майчиното мляко, като кофеин, ядки или някои зеленчуци.

Пренесена тревожност: Не е необичайно майката, особен ако това е първото ѝ дете, да бъде стресирана и разтревожена особено към края на деня. Някои експерти смятат, че тревожността на майката се пренася върху бебето и го кара да се чувства стресирано.

Химичен дисбаланс: Друга теория е, че коликите се дължат на дисбаланса на произвежданите от мозъка мелатонин и серотонин. Бебетата с колики може да имат повишени нива на серотонин, което кара чревните мускули да се свиват повече, а една от причините бебетата да се будят най-често през нощта е, че тогава нивата на серотонин достигат своя пик. Бебетата получават достатъчно мелатонин от мама в утробата, но нивата спадат след раждането, докато бебето не започне да го произвежда самостоятелно на 3 до 4 месеца – момент, който съвпада с естественото отшумяване на коликите по принцип.

Постоянният плач не винаги е признак за колики. Бебето може да страда от запек и да плаче, защото се напъва да елиминира твърди изпражнения. Друга причина могат да бъдат алергиите – алергията към мляко например,  може да се развие, ако го хранете с бебешка формула на основата на мляко или ако кърмите и консумирате млечни продукти. Бебетата, които страдат от подобна алергия, обикновено имат слуз или червени ивици кръв в изпражненията си и плачат много. Рефлуксът или прекомерното плюнчене могат да бъдат друга причина за неутишимя плач. Рефлуксът е често срещан при бебетата, като близо 12% го изпитват по време на растежа си.

Каквато и да са причините за нощното събуждане, важно е да запомните, че всичко това е просто етап от развитието на бебчо и той няма да продължи вечно. Заредете се с търпение, следете внимателно поведението на бебето си и знайте, че скоро отново ще можете да се наспите както преди.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно