10 естествени метода за успокояване на бебето при никнене на зъби

Никненето на зъбки може да бъде тежък и изнервящ период за всички. Особено за малкото сладко бебе, което търси единствено облекчение на възпалените си венци. Млечните зъбки започват да растат между 3-тия и 12-ия месец и продължават да растат до около 3-годишна възраст.

Симптомите, които показват че моментът за никнене на зъбки е назрял, се характеризират с често плачене, възпалени и зачервени венци и необуздано желание да гризе или дъвче, да дърпа ушите си, или обилно да слюноотделя.

Много родители се борят да намерят естествено и безопасно средство, което да помогне за облекчаване на болката при никненето на зъбки. Ето и 10 метода, които могат да успокоят по естествен път болките при никненето на зъбки.

  1. Колие за никнене на зъби

Колието за никнене на зъби на мама е огърлица, която вашето бебе може да дъвче, за да облекчи симптомите на никнещите зъбки. Доста удобно е да носите колие, което вашето бебе може да достигне, докато го държите, и да го дъвче безопасно. Разбира се, има толкова много различни колиета за никнене на зъби. Но единственото колие за никнене на зъби, което вашето дете ще обича, е колието на мама.

  1. Дървени играчки за никнене на зъби

Дървените играчки за никнене на зъби обикновено са изключително издръжливи и са съвсем естествени за бебетата. Тъй като са направени от дърво, те са толкова издръжливи, че могат да бъдат използвани и предавани от поколение на поколение.

  1. Замразени храни в мрежеста хранилка

Когато бебетата все още не са много опитни в храненето, предлагайте им охладени бебешки храни в специална мрежеста хранилка. Този тип хранилки са проектирани да масажират венците, да укрепват устните мускули и насърчават здравословното развитие на зъбите.

  1. Изстудена кърпа

Почти всичко, което е студено, може да помогне за облекчаване на възпалените венци. Едно старомодно средство за успокоение е охладената кърпа. Вземете чиста, мокра кърпа и я поставете във фризера за малко. След като е частично замръзнала, но все още гъвкава, тя е готова да се превърне в гризалка за вашето бебе, която да облекчи болката му.

  1. Замразени вафли

Ако детето вече е започнало да се храни с по-твърда храна, предлагайте му охладени, не замразени, вафли. Те са просто още едно средство, което може да помогне за обезболяване на възпалените бебешки венци.

  1. Хомоепатични лекарства

Хомеопатичните лекарствени продукти са предпочитан метод за облекчаване на никненето на зъбите при бебетата. Те нямат странични ефекти и могат да се използват спокойно при бебета и малки деца.

Осадент пилули и Осадент гел за зъби  съдържат лайка и още четири доказани хомеопатични съставки, които облекчават дискомфорта от растящите зъбки. Комбинацията има мощен ефект, като не само премахва болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

  1. Пръстите на мама или татко

Пръстите са много забавни за дъвчене. Или поне вашето бебе мисли така. Когато бебе се нуждае от нещо за дъвчене, позволявайте му да дъвче пръста ви. Детето ще го дъвче с охота, тъй като масажира подутите венци и облекчава болката.

  1. Овладейте възпаленията

Възпалените от никненето на зъби венци причиняват още повече болка на бебето. Ако бебето ви вече яде твърди храни, избягвайте да му давате неща, които съдържат бяла захар, брашно, картофи и ограничете дори млечните продукти, които могат да подхранват възпалението. Съсредоточете се върху пресни плодове и зеленчуци, пасирани меса, диви морски дарове, достатъчно здравословни мазнини (кокос, авокадо, масло и цели яйца).

  1. Подсилете имунната система

Има известен дебат дали никненето на зъби причинява треска, хрема и настинка, защото отслабва имунната система на бебето. Или просто двете обикновено се появяват по едно и също време. Подсилете имунната система на бебето, като превантивна мярка, която може да помогне за по-лекото преминаване през процеса на никнене на зъби. Продължете да кърмите, така бебето си набавя антитела от кърмата ви. Давайте му достатъчно витамин D. Много от нас (както и нашите бебета) могат да изпитват дефицит на витамин D, заради ограниченото време, което прекарваме навън. А витамин D играе важна роля в поддържането на функцията на имунната система.

  1. Поддържайте лицето и устата му чисто

Слюнката може да раздразни лицето на вашето бебе. Дръжте под ръка суха кърпа и избърсвайте устата му  всеки път, когато видите, че бебето ви се лигави. Използвайте овлажнител след това, за да предотвратите сухотата на кожата. Никненето на зъбките кара бебето да отделя повече слюнка, която може да нарани нежната детска кожа около устата.

Препоръчваме
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно