12-те най-често задавани въпроси за никненето на зъбите

Порастването на зъбките може да бъде сложен период за вас и вашето бебче, но колкото повече знаете, толкова по-спокойни ще бъдете, че вашето мъниче ще получи възможно най-бързо облекчението, което заслужава. Затова събрахме и най-често срещаните въпроси около никненето на зъбките в интернет пространството и помолихме няколко детски стоматолога да им отговорят.

1. На каква възраст започват да никнат първите зъбки?

Никненето на зъбките не е точно фиксирано в строга времева рамка. Така например, някои бебета може да нямат никакви зъбки до първия си рожден ден! Обикновено около 3-месечна възраст, бебетата ще започнат да изследват света с устата си, ще започнат да пъхат ръцете си и всякакви предмети в нея и ще отделят повече слюнка. В този момент много родители започват да се съмняват, дали на бебето не му растат зъбки. Но първото зъбче обикновено се появява на шестия месец от живота на бебето. Първо се появяват долните централни резци (долните предни зъбчета). Повечето деца ще имат целия си набор от млечни зъбки до третата си годинка.

2. Кога трябва да се добави флуор към диетата на бебето?

Флуорът е минерал, който е известен главно с неговите ползотворни действия над зъбите, който помага за предотвратяването на кариеса чрез втвърдяване на емайла на зъбите. Добрата новина е, че флуорът често се добавя към чешмяната вода. Може да дадете не бебето си малко чешмяна вода в чаша, която да пие със сламка. Може да добавите това към диетата му, когато започнете да го храните с твърда храна (около 6-месечна възраст). Тук не можете да разчитате на бутилираната вода, защото в нея обикновено няма флуор.

3. Бебето ми се роди със зъбче. Трябва ли да се извади?

Това е рядко срещано, но някои деца могат да се родят с пораснало предно долно зъбче. Това зъбче може и да е истинско, но може и да е допълнителен зъб, над комплекта млечни зъби, с които се е родило. Това би означавало, че допълнителният млечен зъб е израснал върху млечния зъб и постоянния зъб под него. Този допълнителен зъб ще падне, когато зъбчето под него започне да расте. Препоръчително е да се посъветвате с детски стоматолог – понякога такова зъбче трябва да бъде премахнато в началото, за да се избегне риска от задавяне, ако то е твърде разхлабено, или пречи на кърменето.

4. Как да познаем, че на бебето му никнат зъбки?

Първият признак, че зъбчетата са на път, който много родители забелязват, е, че детето им е нацупено и раздразнително. Но има и по-често срещани симптоми на никнене на зъби, за които трябва да внимавате:

  • прекомерно отделяне на слюнка
  • червени, подути или изпъкнали венци
  • зачервяване на бузите или брадичката
  • повишено хапане, дъвчене и смучене
  • липса на апетит
  • нарушен сън
  • разтриване на лицето или дърпане на ушите

Ако бебето демонстрира някои от тези симптоми, то най-вероятно се дължи на никненето на зъбки, но това може да не е единствената причина.

5. Обострят ли се болките на детето през нощта?

Бебето може да изглежда по-притеснено през нощта, защото тогава то се разсейва по-малко и има повече време да се съсредоточи върху измъчващата го болка. Никненето на зъбки може да накара някои деца да се събуждат по-често през нощта, но няма корелация между засилването на болката и определени части от денонощието.

6. Мога ли да кърмя, докато на бебето му растат зъбки?

При някои бебета никненето на зъбки може да ги накара да искат да сучат по-често, при други смучещото действие може да влоши болката. Ако се притеснявате, че бебето ви хапе твърде много, внимателно масажирайте венците му с чист пръст, за да облекчите дискомфорта преди хранене. Ако все пак то продължава да ви причинява болка, издърпвайте внезапно гърдата си и извикайте, обикновено това е достатъчно, за да разбере, че нещо не е наред.

7. В какъв ред растат зъбите на бебето?

Зъбките обикновено никнат по двойки и следват определена последователност. Ако растат в по-различен ред, няма място за притеснение. Централните резци (двата долни средни зъба) обикновено се появяват около шестия месец, последвани няколко месеца по-късно от горните средни зъби. Около два месеца след това се появяват долни и горни странични резци (околните зъби). Първите задни зъби (молари) обикновено се появяват на 12 до 14 месец. Това са най-големите зъби в устата и могат да причинят най-много дискомфорт, когато никнат. Следват четирите кучешки зъба около 18 месец и изникването на вторите кътници около двегодишна възраст. Не забравяйте, че това са само общи насоки. Всяко дете е различно и темпото на растеж на зъбките може да се различава драстично от дете на дете.

8. Никненето на зъбките води ли до загуба на апетит?

За някои бебета храненето може да е неудобно, когато венците им са подути, докато други може да искат да ядат по-често, за да усетят противоналягане върху венците.

9. Никненето на зъби води ли до промяна в перисталтиката на бебето?

Никненето на зъби не трябва да води до увеличаване на мръсните пелени. Една от причините за това често срещано погрешно схващане е, че много родители започват да хранят децата си с твърда храна около шестия месец, приблизително по същото време, когато започват да никнат зъбите. Често това е, което всъщност влияе върху всякакви промени в перисталтиката на детето.

10. Какво помага за успокояване на болката при никненето на зъби?

Обикновено никненето на зъбките не причинява чак такъв голям дискомфорт на децата. Една от техниките за облекчаване на дискомфорта е да масажирате венците на бебето с чисти пръсти. Друга възможност е да охладите влажна кърпа в хладилника (може да я поставите в чиста найлонова торбичка), релефът на кърпата ще подейства на възпалените венци и ще ги масажира приятно. Никога не слагайте мократа кърпа във фризера!

Може да изстудите и биберон или да използвате специални играчки за дъвчене. Ако бебето вече се храни с твърда храна, можете да му предложите обикновена бисквитка. Не го оставяйте без надзор, докато я дъвче.

Хомеопатията е друга алтернатива за справяне с болките от растящото зъбче. Хомеопатията е щадяща терапия, която стимулира защитните сили на организма, но в началото на лечението е възможно, за кратко, обостряне на оплакванията – това е така наречената първоначална хомеопатична реакция. Продуктите, които ще изберете, трябва да са проверени, доказали се на пазара и безопасни. Подобен продукт е Осадент пилули, който се използва за облекчаване на най-честите оплаквания при растежа на първите зъби при кърмачета, свързани с болка, температура, диария, спазми, раздразнителност и безсъние. Комбинацията му от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено и премахва болката и повишената раздразнителността, водещи до плач, действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

11. Защо трябва да се притеснявам за млечните зъби на детето си, ако те просто ще паднат?

Млечните зъби всъщност са много важни. Те помагат на децата да дъвчат храната, да говорят ясно и пазят мястото за постоянните зъби. Ако за бебешките зъби не се полагат правилни грижи, те могат да се разрушат, което може да доведе до инфекция на венците, наречена гингивит, която може да повлияе на здравето на постоянните зъби. Освен това децата, които се научават да се грижат за млечните си зъби, обикновено имат добри хигиенни навици след това.

12. Кога трябва да започна да мия зъбите на детето си?

След като детето ви вече има зъбче, трябва да го миете два пъти на ден с флуоридна паста за зъби с големината на оризово зърно, особено след последната напитка или храна за деня. Не забравяйте да не оставяте бебето си в леглото с бутилка кърма – това може да доведе до кариеси.

Препоръчваме
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно