5 причини бебето да отказва да се храни

Бебето ви яде вчера. И предния ден. Но днес упорито отказва да се храни. Какво се случва? От болки, до изключителна чувствителност към храната или просто временно неразположение, може да има различни причини бебчо да отказва да се храни.

Обикновено бебетата имат добър апетит. През първите няколко години те растат със стремглави темпове. Това е период на наддаване, телцата им се удължават, мозъкът им става по-голям и започват да се учат доста по-бързо.

В резултат на това бебетата обикновено имат добър апетит и естествено желание да се хранят. И все пак, понякога просто ще отказват да го правят. Ще трябва да разберете дали това е временна фаза или модел, който тепърва се развива. Повечето бебета, които са във фаза на временно отказване на храна, ще си върнат апетита след едно или две хранения. Ако тази тенденция продължи обаче, то бебето ви може да се нуждае от малко повече помощ.

Ако то продължава да губи тегло, изглежда дехидратирано или се връща към бутилката с кърма и е незаинтересовано от другата храна, то тогава е време да се обърнете към лекар. Но преди това, ето и пет възможни причини защо бебчо отказва да се храни.

1. Бебето ви има запек

Когато бебетата преминат от течна диета към твърда храна, това може да доведе до запек. Течности като кърма или адаптирано мляко са доста лесни за смилане и усвояване в червата. Но добавете твърда храна и стомашно-чревният тракт трябва да свърши двойно повече работа.

Когато бебетата имат запек, това може да предизвика усещане за ситост. Ако чревният тракт е пълен, стомахът може да се напълни също и това може да доведе до по-малък апетит и загуба на желание за хранене.

Можете да помогнете на бебето си, ако има запек, с домашни лекарства като разреден сок от сини сливи, но внимавайте и използвате само тези, които са подходящи за вашето бебе. Освен това, докато бебето ви расте, ще искате да включите и повече фибри в диетата му.

2. Бебето е отегчено от храната

Понякога бебетата могат да се отегчат от храната. Особено ако твърде дълго ядат бебешка храна, могат да се окажат „пристрастени“ към пюретата и много незаинтересовани, спрямо твърдата храна. Текстурата на твърдата храна е нова за тях и това може да доведе до известен период на недоверие, в който бебето си иска пюретата и познатите вкусове, с които е свикнало.

Обикновено след седмия месец е възрастта за надграждане Тогава бебетата трябва да преминат към храна с повече текстура и да започнат да придобиват повече опит с твърдата храна. Бебетата и малките деца са естествено любопитни. Те искат да изследват и опитват нови храни. Ако не преминат към по-твърда храна, това може да забави развитието им, включително езикови умения, самочувствие и разбира се, хранене.

Ако бебето ви отказва пюрета и хранене с лъжица, може тази храна да му е доскучала. Тогава е време да опитате подход за отбиване на бебето, може да преминете към повече нарязани трапезни храни, различни текстури, вкусове и повече автономност за самостоятелно хранене.

3. Бебето го боли

Поникването на първите зъбки е чест виновник за загуба на апетит в детето. Устата го боли, раздразнено е и просто не му е до храна. Този проблем може да се реши със специални техники за облекчаване на болката или с безопасни и ефективни хомеопатични средства. Комбинацията от двете е може би най-добрата стратегия за преминаване през периода на никненето на зъбки.

Друга причина могат да бъдат детските колики, за които също има подходящи хомеопатични лекарства за облекчаване на болката. Много причини могат да доведат до колики – например бебето поглъща въздух при хранене или пък е прехранено и в стомаха му се събират повече газове. Използването на неподходящо мляко и поглъщането на въздух при плач, също са сред често срещаните причини.
Рефлуксът (състояние, при което стомашните киселини на бебето се промъкват в хранопровода) може да причини болка и да възпрепятства интереса към хранене. Ако това е хронично, вашето бебе може да свърже болката с храненето и да развие модел на незаинтересованост.

Заболявания и инфекции като възпалено гърло, болки в ушите, хранителни алергии, простуда също могат до доведат до загуба на апетит при бебето.

4. Тактиките ви за хранене могат да бъдат контрапродуктивни

Храненето винаги трябва да бъде положително преживяване за всяко дете и на всяка възраст. Когато това не е така, малките деца могат да създават негативни асоциации с храненето.

Ако насилвате бебето да се храни, а то вече е заситено, това може да предизвика негативни асоциации, свързани с храната.
Докато повечето бебета бързо се възстановяват от незначителни инциденти, като задавяне например, някои са по-чувствителни към заобикалящата ги среда, имат по-чувствителен темперамент и могат да регистрират задавянето като негативно преживяване.

За да избегнете такива асоциации, наблюдавайте внимателно техниките си за хранене на бебчо и как то реагира на тях. Техниките на хранене трябва да са положителни, адаптивни и отзивчиви – това ще помогне на бебето да възприема храненето като още едно интересно и положително приключение.

5. Бебето ви следва своето собствено темпо

Бебетата са уникални и имат своя индивидуален характер. Те се справят с различните етапи на развитие със своето собствено темпо. Например, бебетата обикновено са готови да започнат първите твърди храни около шестия месец. Някои са готови по-рано, други узряват за това по-късно. Важно е да останете спокойни, да следите всички знаци за навлизането в следващия период на развитие и да се адаптирате.

Някои деца в началото са слабо координирани в способността си да дъвчат храната. Те се нуждаят от повече практика. Други намират текстурата на твърдата храна за плашеща и имат нужда от повече време за да свикнат с нея.

Не се тревожете твърде много, ако бебето ви не свиква с храненето с темповете, които очаквате. Бъдете нащрек за признаци на готовност и му предоставяйте възможности за повече положителни преживявания с храната.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно