5 причини защо бебето хапе и 5 начина да го спрем

Бебешкото хапане е честно срещано при кърмачетата, особено когато им никнат първите зъбки. Това е и част от техния начин да опознаят света около себе си и да го „опитат“, водени от едно първите усещания, които познават, а именно вкусът. Обикновено хапането заради никнещите зъбки е временен проблем, който изчезва с растежа. Ако бебето ви засуква правилно, не трябва да усещате зъбките му (тъй като езикът покрива долните зъби и венците). Хапането може да бъде болезнено за майката, но може да бъде спряно с достатъчно упоритост и постоянство. Ето и пет причини защо бебето хапе и как да го спрем.

Поникване на зъбки

Поникването на зъбките е най-честата причина за хапане при бебетата. Дискомфортът във венците прави сученето трудно, а болката от прорязващите венците зъбки, прави бебето още по-раздразнително.

Ако бебето ви хапе, докато суче, първото нещо, което трябва да направите, е да се уверите, че то засуква правилно. След като сте се уверили, че всичко е наред, е време да предприемете стъпки за облекчаване на болката, което ще спре и хапането. Дайте му да дъвчи изстудена кърпа или гризалка, когато започне да хапе.

Друг ефективен метод за справяне с ухапванията е просто да спрете кърменето, когато това се случи. Свалете бебето от гърдата си, спокойно му кажете „Без хапане, мама я боли.“ и прекъснете храненето, за да покажете на бебето, че има проблем.

За да спрете хапането, вземете мерки още при първото зъбче. Растителни гелове като Осадент гел са специално създадени, да облекчат болката на бебето при никненето на зъбки. Осадент гел се грижи за раздразнените венци, регенерира и защитава лигавицата в устната кухина, като така облекчава появата на първите зъбки. Съставките му с чист растителен произход и без захар щадят детските зъби и им помагат да се появят по-лесно и безболезнено. Локалното му действие има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо на бебето.

Настинка или инфекция

Друга причина за хапане при бебетата могат да бъдат настинките или ушните инфекции. Когато носът им е запушен, или ги болят ушите, за бебетата става трудно да сучат, което ги кара да захапват по-агресивно.

Бебетата и малките деца не могат да издухват носа си сами, докато навършат 3 години. Ако носът е запушен и секретите от носа не са отстранени, можете да използвате електрически назален аспиратор. Омекотете секретите преди изсмукване, като поставите няколко капки кърма или физиологичен разтвор, в носа на бебето. Ходенето по време на кърмене е друг ефективен начин да облекчите дискомфорта на бебето и то да спре да хапе.

Разсейване

Често по-големите бебета се разсейват лесно по време на кърмене, особено и ако не са толкова гладни. Усукващото се бебе може да захапе зърното на майката, докато погледът му търси нещо в другия край на стаята или просто се опитва да привлече вниманието ѝ, защото му е скучно.

За да попречите на разсеяното бебе да хапе, оглеждайте се за признаци на разсеяност или скука. Опитайте се да прекратите кърменето, преди бебето ви да се отегчи или при първите признаци на скука. Ако бебето ви се отблъсква самостоятелно от гърдите ви, това е моментът да прекратите кърменето

Търсене на внимание

Някои по-големи бебета ще хапят, за да привлекат вниманието на майка си, ако тя не се фокусира върху тях по време на кърменето.

Децата бързо научават, че чрез хапането могат да привлекат вниманието на околните. Ако след като се е опитало да ви ухапе, детето изглежда щастливо и засмяно, то най-вероятно търси повече внимание. Наблюдавайте го за повтарящи се модели на хапане и го ангажирайте в забавна игра, когато смятате, че търси вниманието ви.

Любопитство

Бебетата изследват света около себе си, като хапят или поставят неща в устата си, които са привлекли вниманието им. Тъй като все още им липсват езикови умения, те използват хапането, когато нещо привлече любопитството им, или искат да изразят чувства на страх, разочарование, или гняв.

Чрез жестове или думи като „Не“, или „Спри“, се опитайте да накарате бебето да разбере, че хапането не се толерира. Прекарвайте достатъчно време с детето си през деня и му обръщайте необходимото внимание.  Опитайте се да отвлечете вниманието на детето от хапането, като ангажирате малкото си с други неща, например слушане на музика или игра.

Препоръчваме
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно