6 начина да преминете по-леко през никненето на първите зъбки

Треска, безсънни нощи и непрекъснат плач. Звучи като никнене на първи зъбки! Но не се притеснявайте, събрахме различни съвети от детски зъболекари, както и коментари от майки, които са преминали през това изпитание. Въпреки че определено носи дискомфорт, след няколко години ще се сещате с умиление за този период.

Как да разпознаем, че на бебчо му никнат зъбки

Първо, трябва да разберете признаците, симптомите и какво да очаквате, когато започнат да поникват зъбките. Слюноотделянето и острата болка могат да започнат още на 3-4 месеца, но зъбите няма да поникнат до 6-8 месеца или най-късно до 14 месец.

Всяко бебе е различно, но обикновено зъбите се появяват по двойки и обичайно това са предните зъби. Долният комплект обикновено се появява първи, последван от съответната двойка отгоре.

Оглеждайте се за лигавене, зачервяване на бузите или брадичката, раздразнителност, трудно заспиване, дърпане на ушите, хапане, дъвчене и нежелание да се хранят. Внимавайте, за да не сметнете други симптоми, като диария, хрема или висока температура, за сигурни симптоми на никненето на зъбки. Ако те продължат повече от 24 часа, то трябва веднага да се свържете с вашия педиатър, защото това може да бъде признак за нещо по-сериозно. Така например, лекото повишаване на телесната температура е знак за никнене на зъбки, но температурата над 38 градуса е знак за нещо съвсем различно.

Ето и шест подхода, за да облекчите болката при никнене на зъби

  1. Масаж на венците

Зъбките не просто изникват, те „изригват“. Усукват се и си проправят път през венците, което създава доста голям дискомфорт за бебето. За да облекчите тази болка и възпалените венци, използвайте мокра чиста кърпа, марля или пръстите си, за да масажирате методично венците на бебето. Масажът и дъвченето на нещо по-твърдо помагат на зъбките по-лесно да пробият през венците.

  1. Айс, айс, бейби

Студените, меки храни също могат да осигурят облекчение за никнещите зъбки на бебетата. Опитайте да предложите на вашето мъниче охладени пюрета или кисели млека, може да му дадете замразени плодове, или зеленчуци, които да гризка. И не забравяйте да наблюдавате бебето си, докато облекчавате болката, за да не се задави.

  1. Защита на кожата

Никненето на зъбките идва с много лигавене, което пък може да нарани нежната кожа на бебето. Защитете кожата около устата и брадичката с мек мехлем, за да предотвратите появата на обриви. Лигавникът също ще бъде от полза тук, за да не сменяте дрехите му по няколко пъти на ден.

  1. Не се отказвайте да го храните

Един от най-честите симптоми при никненето на зъби е намаленият апетит. Някои бебета напълно отказват да се хранят, други предпочитат само мляко или по-меки, или изстудени храни. Това е напълно нормално, не спирайте да му предлагате храна, но и не бъдете твърде настоятелни, ако бебчо отказва. Храненето насила може да създаде негативна асоциация в бебето, която може да остане дълго след като болката от поникването на зъбките е отминала.

  1. Придържайте се към рутината

Никненето на зъбките може да наруши режима на съня и храненето на бебето. Така че е важно да се опитвате да поддържате установената рутина, доколкото е възможно. Придържайте се към редовното време за хранене и сън на вашето бебе.

  1. Пробвайте специален гел

Допреди години единственият вариант за облекчаване на суматохата около никненето на зъбките бяха обезболяващите гелове, които съдържат вещества като парацетамол и ибупрофен. Те можеха да се прилагат само в ограничен интервал в денонощието, за да се избегнат усложнения. Сега обаче хомеопатичните гелове за зъбки позволяват напълно безопасно да се овладеят болките на бебето и то по-лесно да премине през периода на никнене на зъбки.

Един от тези гелове е Осадент гел за зъби. Той е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци и облекчава болките на детето.

Осадент гел съдържа масло от лайка, карамфил, градински чай и мента, както и тинктура от прополис. Гелът има приятен вкус и е подсладен с така наречената брезова захар или ксилитол. Осадент не съдържа захар и по този начин щади детските зъбки, като намалява риска от развитие на кариеси.

А мнението на майките е може би най-добрата препоръка за благоприятния му ефект.

Давам ги на сина ми и наистина първите два зъба излязоха неусетно. Препоръчвам с две ръце този продукт!, казва Петя Иванова-Ганева. Ирена Жекова добавя: Препоръчани ми бяха от педиатъра. Определено има ефект. Много сме доволни. А сем. Лазарови разказват: От година и два месеца не бяхме спали цяла вечер. Снощи се случи чудото! От два дни ползваме гелчето. Ефектът е страхотен!

Препоръчваме
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно