Бебешки зъби - как да облекчим бедствието?

Никненето на бебешките зъбки може да се превърне в малък ад за детето и родителите. Обикновено никненето на зъбките започва около четири до осем месеца след раждането и продължава до 30-36-месечна възраст, когато се появява последният набор от млечни зъби. Различни симптоми могат да бъдат знак за никненето на зъбките, например раздразнителност, нарушен сън, подуване или възпаление на венците, лигавене, загуба на апетит, обрив около устата, лека температура, диария, повишено хапане и триене на венците и дори триене на ушите.

Защо никненето на зъбките е болезнено?

Никненето на зъбките е съпроводено с възпалителен процес, по време на който спада общият имунитет на детето. Ако не се вземат мерки навреме, се стига до повишена температура, хрема, кашлица, стомашно-чревни проблеми.

Може и да не видите първите зъбки, но всъщност може да почувствате малки подутини по венците в рамките на ден или два, преди да започнат да проникват. Точно това проникване е причината за болката, която изпитва детето. Не можете да обвинявате бебето, че е капризно по време на процеса на никнене на зъби. Просто боли! Очаквайте вашето мъниче да не бъде сдържано и често да плаче през този период.

Как да облекчим болезнените венци на бебето?

Има различни начини, които се препоръчват за успокояване на болката. Добре е на бебето да се дава нещо хладно, което може да хапе и дъвче. Опитайте влажни кърпи, които са усукани и изстудени (завържете единия край на възел за по-добро гризане). Избягвайте пръстени за зъби, които са замръзнали, те са твърде твърди за детските уста.

Бебешките гризалки на силиконова основа, които могат да са охлаждат в хладилника (задължително не ги поставяйте във фризера, за да не увредите венците на бебето), са добра алтернатива за успокояване на възпалените венци. Можете да помогнете на кърмачето, като масажирате нежно венците му или ги разтриете с мокра изстудена кърпа. Друг вариант е леко да масажирате венците със специален накрайник за пръст. Не връзвайте нищо около врата на бебето, например огърлици за дъвчене, които носят опасност от задавяне или задушаване.

Ако детето вече е преминало на твърда храна, може да му дадете коричка хляб или охладено парче краставица, или друг плод или зеленчук, задължително неща, с които е било захранвано преди това. Студеното плодово пюре, обикновеното кисело мляко или охладената вода също могат да облекчат болката от растящите зъбчета при бебето. Избягвайте твърдите храни, които могат да се разпаднат на парчета и да накарат бебето да се задави.

Облекчаващите болката гелове, които са предназначени да се втриват върху венците на бебето, или хомеопатичните продукти, специално създадени за деца, също могат да донесат безопасно облекчение за никнещите бебешки зъбки. Хомеопатията не използва синтетични, а естествени вещества от природата. Силно разредени, в нищожно малка доза, те се превръщат в сигнал, който отключва и стимулира способността на детския организъм да се справя с неблагоприятните промени в него. Осадент пилули и Осадент гел за зъби регулират възпалителната реакция и имат комплексно действие, което повлиява придружаващите симптоми на физиологичния пробив на зъбите – болка, оток, повишена температура, раздразнителност и безпокойство, повишено слюноотделяне, диария. Хомеопатията е напълно безопасна и може да се използва и като профилактично средство през целия период на никненето на зъбките.

Колко дълго продължава растежът на млечните зъбки?

Сроковете за пробив на зъбките могат да варират в доста широки граници. Нищо не можете да направите, за да стимулирате растежа на зъбите. Обикновено зъбите на долната челюст поникват по-рано от тези на горната. При млечните зъби разликата между появата на горните и долните зъби е около 2-4 месеца. Млечните зъби могат да продължат да растат до 3-годишна възраст.

Понякога нищо от това, което правим за бебето, няма да помогне и то ще продължи да плаче безутешно, защото не иска нищо повече от това да бъде гушнато.

Препоръчваме
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно