Биберонът - полезен или вреден?

Характерен атрибут за всяко бебе е биберонът. И макар че се употребява от векове, спорът за неговите ползи и вреди продължава. От една страна биберонът успокоява, от друга – изкривява захапката на детето. Този дефект е още по-чест при момичета и момчета, отглеждани без биберон, които са го заменили със смучене на пръсти. Това е навик с негативно действие, особено в периода, когато пробиват млечните зъби. При някои смученето на пръсти се задържа упорито, чак до 4- и 5-годишна възраст. Ето защо педиатрите препоръчват компромисен вариант – ако бебето е кърмено редовно и заспива спокойно, биберон не е нужен. Но ако мъничето плаче преди сън, става непокойно между храненията и се опитва да постави в устата всичко, което му е достъпно, то трябва да влезнат в употреба подходящи залъгалки.

Ползите

от биберона са добре известни. Чрез него новороденото активно проявява своя смукателен рефлекс, удовлетворява този инстинкт и се успокоява. Благоприятният ефект ясно се вижда във времето между храненията. Самото смучене през първите месеци от живота на бебето му гарантира нормална функция на стомаха и червата, улеснява обменните процеси и поемането на полезни вещества от храната. Освен това сученето подпомага отделянето на газове и така успокоява стомашно-чревния тракт. Друг позитивен ефект се наблюдава при отказване от сучене. С липсата на биберон мъничето се примирява далеч по-бързо, отколкото с отказа от смучене на пръсти.

Вредите

са преди всичко върху зaхапката на мъничето. Решаващ фактор за този проблем е продължителността на употреба, а не толкова формата на биберона или материала от който е направен (силикон, латекс и др.). Доказано е, че ако биберонът е постоянно в устата на бебето, настъпват промени в анатомичната й форма и се правилната подредба на зъбите. При продължително ползване той може да повлияе неблагоприятно на кърменето, пораждайки риск от увреждане на майчиното зърно. Ето защо се препоръчва прилагане на биберон не по-рано от месец след раждането. (Това не се отнася за новородените, които са на изкуствено хранене.) Друг сериозен дефект, причинен от биберона е проблем в развитието на речта. Когато детето започне да издава първите си звуци, обикновено обича да чува себе си и само се отказва от биберона или го смуче по-рядко. Но ако това не се случва, родителите следва да се погрижат така че времето за ползване на биберон да се сведе до минимум. Трябва да се има предвид, че смукателният рефлекс започва да избледнява след шестия месец. Ето общите препоръки за

лесна раздяла с биберона:

  • Не поставяйте залъгалката на видно място. Не насочвайте вниманието към нея;
  • Ако все пак мъничето е неспокойно, давайте му биберон, но веднага щом заспи го изваждайте от устата му;
  • Сменете подходите за приканване към сън като наблегнете на песни и приказки;
  • В периода, когато поникват зъбките заместете биберона с друг начин за успокояване. Ще ви помогнат Осадент пилули. Те имат силата да премахват проявите на раздразнителност, безпокойство, болка, безсъние. Не съдържат захар и лидокаин. Не се отмиват от слюнката и се ползват без докосване на чувствителните венци на детето. Имат и противовъзпалително действие, а намиращият се в тях калциев карбонат ускорява растежа на зъбките. С Осадент пилули състоянието на дискомфорт преминава бързо.

Изображение: www.freepik.com

Препоръчваме
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно