Болезнено никнене на зъби - как да се справим?

Първите зъбки на вашето бебе може да поникнат без никакви проблеми, но за повечето бебета (и техните родители) този период не е от най-забавните. Ако зъбите на бебчо са на път да се покажат, може да забележите някои от тези признаци:

 • зачервени и подути венци
 • зачервени бузи или лице
 • търкане на венците, хапане или смучене
 • търкане и подръпване на ухото от страната на никнещия зъб
 • нарушен сън
 • липса на апетит
 • раздразнителност и безпокойство

Възможно е бебето ви също да развие лека температура, точно преди да пробие зъбчето. Въпреки това, никненето на зъби не е причина за сериозни заболявания, така че ако се притеснявате, посетете вашия лекар, тъй като поддържането на висока температура за дълго време може да е признак на вирус или друго заболяване, което причинява симптомите.

Защо никненето на зъбки боли толкова много?

Зъбите на вашето бебе започват да се развиват още в утробата ви, когато във венците им се образуват зъбни пъпки. Надигащите се зъбки пробиват кожата на венците и това прави цялото преживяване доста болезнено.
Дъвченето може да облекчи болката от растящите зъбки. Независимо от това, венците на вашето бебе ще бъдат особено чувствителни. Ето защо бебетата често не изпитват интерес към гърдата или бутилката ви, когато им никнат зъбки.

Кои са най-добрите начини за успокояване на болезнените венци?

 • Дайте на бебето си нещо хладно, което да може да хапе, което ще облекчи натиска и ще успокои възпалените венци.
 • Разтривайте с чист пръст възпалените венци на вашето бебе, за да облекчите временно болката.
 • Дайте на бебето си пръстен за никнене на зъбки. Твърдите пръстени за зъби на силиконова основа са по-добри от продуктите, пълни с течност, които могат да изтекат и не могат да бъдат стерилизирани. Можете да опитате да поставите пръстена за зъби в хладилника за известно време, преди да го дадете на бебето си. Не го поставяйте във фризера, тъй като това може да увреди венците на вашето бебе.
 • Ако бебето е вече отбито, можете да му позволите да дъвче охладени меки храни като банани и краставици, стига да сте наблизо. Избягвайте твърди храни, които могат да се разпаднат на парчета и да накарат бебето ви да се задави.
 • Можете да опитате и охладена вода, а ако са достатъчно големи за твърди храни, опитайте да им предложите студено плодово пюре или обикновено кисело мляко.

Въпреки това ще има моменти, когато вашето бебе ще отхвърля всичко това и ще иска просто да го гушкате.

Трябва ли да използвам гелове за зъби или алтернативни средства?

Геловете за никнене на зъби обикновено съдържат лека анестезия и антисептик, които действат заедно, за да облекчат болката и да предотвратят инфекция. Малко количество, нанесено върху възпалената венци с пръст или памучен тампон, може да успокои болката на вашето бебе. Обезболяващите гелове и кремове, които се нанасят директно върху венеца на бебето са ефективни, но може да крият значителни рискове, особено ако съдържат бензокаин. В редки случаи, бензокаинът може да предизвика метхемоглобинемия – сериозно състояние, при което количеството на кислород в кръвта спада до опасно ниски стойности. Затова можете да изберете растителен гел, в който няма опасност от такива елементи.

Осадент гел е един такъв продукт, който съдържа масло от лайка, карамфил, градински чай и мента, както и тинктура от прополис. Гелът има приятен вкус и е подсладен с така наречената брезова захар или ксилитол. Осадент гел не съдържа захар и по този начин щади детските зъбки, като намалява риска от развитие на кариеси.

Някои родители предпочитат да използват хомеопатични или билкови гранули или пилули при никненето на зъби. Те могат да се смесват с охладена, преварена вода, и да се приемат като напитка. Проверете дали марката, която купувате, е без захар. Захарта е причина за кариес, така че не искате да покривате изникващите зъбки на вашето бебе със захар. Такъв продукт е Осадент Пилули, който е без захар и лидокаин.

Осадент пилули е хомеопатичен лекарствен продукт, специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

Колко дълго ще продължи никненето на зъбите?

Няма определена дата, кога ще се появи първото зъбче на вашето бебе. При повечето бебета зъбките започват да никнат на около шест месеца, но това може да се случи по всяко време. Някои бебета се раждат със зъб, докато други трябва да изчакат до първия си рожден ден. Обикновено до третата годинка вашето дете ще има всички млечни зъби в устата си.

Препоръчваме
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно