Болки при никненето на зъби – за какво да внимаваме?

Това е част от живота на всеки родител: на бебето жестоко му никнат зъбки, вие адски много искате да му помогнете за облекчение на болката, но ако ви е за първи път, не знаете откъде да започнете.

Близо 95% от родителите посягат към локалните гелове за успокояване на никнещите зъбки. Но не всички гелове ще донесат облекчението, което търсите.

Преди да изберете подходящия гел е важно да знаете и рисковете, свързани с тях. Както винаги, първо се консултирайте с вашия педиатър, за да разберете най-добрия начин да облекчите дискомфорта на детето.

Локални гелове с бензокаин

Въпреки че бяха считани за приемливи в миналото, локалните гелове, съдържащи бензокаин – анестетик, който се използва в множество гелове за зъби без рецепта, при деца под 2 години. Различни изследвания, включително и на Американската агенция по храните и лекарствата, потвърдени и от нейните аналози в Канада и Австралия, показват, че бензокаинът може да причини рядко, но много сериозно заболяване. Метхемоглобинемията, при която кислородът, пренасян през кръвния поток, се намалява до опасни нива.

Симптомите могат да се появят минути или часове след употреба на продукта и включват бледа, сива или посиняла кожа, устни и нокти, недостиг на въздух, забързан сърдечен ритъм, замаяност и объркване.

Ако някой от тези симптоми се появи след употребата на продукти с бензокаин, незабавно потърсете медицинска помощ.

Гелове с лидокаин

Някои родител използват локални гелове с лидокаин, защото те помагат на венците на детето да изтръпнат и да облекчат болката. Въпреки това, лекарите предупреждават, че лидокаинът не бива да се използва при кърмачета и малки деца, защото може да доведе до развитието на алергии. Другите рискове от лидокаина също далеч надхвърлят ползите. При бебетата максималните дози могат лесно да бъдат прекрачени. Така и възрастните, а понякога и деца, които се грижат за бебе, могат несъзнателно да надвишат дозата, а това крие опасности за неукрепналия бебешки организъм. Страничните реакции от лидокаин могат да предизвикат гърчове, мозъчни увреждания или сърдечни проблеми.

Традиционни лекарства за болка

Повечето лекари смятат, че никненето на зъби не трябва да води до използването на конвенционални лекарства. Някои лекари съветват все пак да се използват ниски дози на ацетаминофен или ибупрофен за облекчаване на дискомфорта при никнене на зъби.

Все пак, не забравяйте внимателно да проучите лекарствата и техните съставки и не ги използвайте често, защото бебетата могат лесно да се разболеят в този период от живота им.

Избягвайте да им давате продукти, съдържащи аспирин.

Други опасни тактики

Също така никога не трябва да втривате алкохол във венците на вашето бебе – поглъщането дори и на малки количества може да доведе до здравословни проблеми.

Много педиатри се обявяват и срещу гривните и колиетата за облекчаване на никнещите зъбки, направени от  кехлибар, дърво, мрамор или силикон, които могат да наранят или задушат бебето.

Как да облекчим болката от никнещите зъбки?

За щастие има различни, безопасни и нетоксични начини за облекчение при никнещите зъбки.

Нещо, което можете да пробвате веднага, е да намокрите единия край на хавлиена кърпа и да го замразите за кратко. След това го дайте на бебето, което ще го дъвче, за да облекчи венците си. Предлагат се и специални продукти за никнещи зъбки от плат, използващи естествени тъкани, включително разновидности на органичния памук.

Гелове на растителна основа

Безопасна алтернатива на геловете с бензокаин и лидокаин са гелчетата на растителна основа. Един от тях е Осадент гел, който съдържа масло от лайка, карамфил, градински чай и мента, както и тинктура от прополис. Гелът има приятен вкус и е подсладен с така наречената брезова захар или ксилитол. Осадент гел не съдържа захар и по този начин щади детските зъбки, като намалява риска от развитие на кариеси.

Той действа локално и има охлаждащо действие, което бързо облекчава моментната болка. Осадент гел не съдържа безнокаин или лидокаин и може да се използва до няколко пъти на ден.

Никненето на зъбки може да бъде труден период, но в крайна сметка ще премине. Междувременно е важно да знаете какво взимате за облекчаване на болките на детето и какви могат да бъдат страничните ефекти.

Препоръчваме
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно