Как да изберем правилния продукт за никнещи зъбки

Първите зъбки могат да се появят без никакви симптоми за бебето и въобще да не разберете кога са пораснали. За съжаление, за повечето бебета и техните родители, този период обикновено носи доста стрес и много безсънни нощи. На пазара има различни продукти  за облекчаване на раздразнените венци. Едни от най популярните са геловете, но колко от нас разглеждат съставките им, преди да решат какво да купят. Струва си да помислим какво купуваме и как избираме най-подходящите и безопасни продукти.

Геловете за никнене на зъби, които се предлагат в аптеките и супермаркетите, обикновено съдържат лека упойка и антисептик. Те работят заедно, за да облекчат болката и да предотвратят инфекция. Малко количество, втрито върху възпалените венци, ги кара да изтръпнат и притъпява болката на бебето за известно време. Но това може да крие и някои неподозирани рискове.

Много гелове за никнещи зъбки съдържат лидокаин и бензокаин. Те обаче не са добра алтернатива за деца под две години. Тези обезболяващи съставки могат да затруднят преглъщането на бебето и са свързани с редки, но сериозни здравословни проблеми при кърмачетата. Тези продукти могат да причинят рядко и понякога фатално състояние, наречено метхемоглобинемия. Разстройство, при което кислородът, който се пренася през кръвта към тъканите, пада до опасно ниски нива. В някои тежки случаи това може да бъде фатално за бебето. Когато поставяте такъв обезболяваш гел върху венците, бебетата неизбежно ще погълнат част от него. Лидокаинът и бензокаинът карат гърлото на бебето да изтръпне и така създават риск от задавяне.

Когато купувате гел, също така не забравяйте да разгледате списъка с съставките.

Консултирайте се с вашия лекар или фармацевт, преди да дадете на вашето бебе гелове за никнене на зъби или други лекарства, които съдържат анестетик или аспирин (салицилова киселина или салицилати). Ако изберете гел за никнене на зъби, купете такъв, който е без захар и е специално създаден за бебета. Захарта причинява кариеси, така че не искате да покривате никнещите зъби на вашето бебе със захар. Следвайте инструкциите на опаковката и не се изкушавайте да нанесете повече от указаното.

Някои родители казват, че кехлибарените огърлици, гривни или пръстени могат да помогнат за успокояване на болката при никнене на зъби. Теорията е, че кехлибарът отделя малко количество болкоуспокояващо масло върху кожата. Въпреки това няма медицински доказателства в подкрепа на това.

Носенето на всякакви дрънкулки също е опасно за вашето бебе. Това носи риск от задушаване или нараняване на бебето.

Някои родители обичат да използват хомеопатични или билкови гелове и се кълнат в тях, като Полина Иванова, която казва: Страшно доволна съм от пилулите Осадент, голямо успокоение при появата на първите 2 зъбчета, ще пробваме и гелчето.

Осадент пилули е хомеопатичен лекарствен продукт, специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

Друг потребител, доволен от цялата серия на марката, заявява: Без да преувеличавам – аз съм най-големият ви фен! През първата ни криза – коликите, преминахме неусетно благодарение на Осанит колик пилули, а сега се радваме на безпроблемно никнене на зъбки благодарение на Осадент гел за зъбки. Гелчето е наистина вълшебно, действа моментално, като плюс отчитам липсата на лидокаин, казва Ина Николова.

Давам ги на сина ми и наистина първите два зъба излязоха неусетно. Препоръчвам с две ръце този продукт!, допълва Петя Иванова-Ганева.

Осадент гел съдържа масло от лайка, карамфил, градински чай и мента, както и тинктура от прополис. Гелът има приятен вкус и е подсладен с така наречената брезова захар или ксилитол. Осадент не съдържа захар и по този начин щади детските зъбки, като намалява риска от развитие на кариеси.

Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес. Не съдържа лактоза, лидокаин и бензокаин.

Най-добрите! Моят мъник с нетърпение чака с отворена уста като ги покажа. Наистина действат. Няма конкуренция за тях на пазара пред други, казва Елена Захова.

Препоръчваме
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно