Как да мием зъбките

Появата на първите бебешки зъби е едно от най-щастливите събития в живота на мама и детето. С това идва и необходимостта от ранната им хигиена. Не забравяйте, че профилактиката стартира през първите месеци от раждането и е предпоставка за появата на здрави зъби после.

Защо хигиената на бебешките зъбки е толкова важна?

  • Защото детските зъби са най-уязвими.
  • Защото биберонът е предпоставка за развитие на кариеси.
  • Защото докато детето е малко, се оформя захапката му и от това ще зависи дали ще има нужда да се носят брекети или шини.
  • Защото е по-добре да поставите добро начало, отколкото да лекувате последствията.
  • Защото сега създавате навиците, които ще останат за цял живот.

С мама и самичко

Отначало ще почиствате бебешките зъбки сами. Щом детето е достатъчно голямо, за да може да държи четката и разбира какво се иска от него, нанесете пастата върху нея и заедно направете своя първи опит за миене на зъбките.

Като игра

Когато малчуганът е малък, превърнете ритуала „устна хигиена” в игра. Забавлявайте се, правете заедно смешни муцунки в огледалото – детето трябва да свързва миенето на зъбките с нещо приятно, а не да го чувства като досадно задължение.

Дайте личен пример!

Постарайте се хлапето да вижда, че вие правите същото – сутрин и вечер след хранене измивате зъбите си, така както прави и малчуганът.

„Инструментите“

В началото на устната хигиена можете да използвате специални дентални кърпички, с които да почиствате венците на бебето и да създадете добра предпоставка за поява на здрави зъбки. Първата четка за зъби на малкото може да е с напръстник (нахлузва се на пръста на родителя). Четката трябва да е с мек косъм и задължително да се сменя поне веднъж месечно. Пастата също трябва да е съобразена с възрастта, за да не се страхувате, ако погълне повечко от нея.

Хранене за здрави зъбки

Освен редовното миене, хигиената на зъбките и устата включва и правилно хранене с по-малко рафинирана и повече естествена захар (плодове). Миенето на зъбките трябва да става веднага след хранене, преди на мъничето да му се е доспало и след като зъбките са измити, повече да не се консумира нищо друго, освен вода.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно