Как да насърчим детето да яде повече плодове и зеленчуци. Какво представлява карвинга?

С израстване на малчугана, след първата му година е добре да потърсите подходящи стимули за консумацията на плодове и зеленчици. Личният пример, подражанието на любими герои от детските книжки и филми или познатия рефрен: „Зеленчуци, който не яде…“ са само началото. Понякога се изисква изобретателност, оригиналност и истинско творчество, за да приучим детето да се храни здравословно.
Полезни идеи може да откриете в древното изкуство – карвинг. Това е моделиране на красиви изображения от храни – най-често зеленчуци или плодове. Ето нашите идеи:

Гладната гъсеница

Сигурно познавате прекрасната 3D анимация за много гладната гъсеница, която всеки ден изяжда по нещо ново и нараства, за да се превърне в красива пеперуда. Тя би могла да оживее и по време на хранене. Вашето дете лесно би посегнало към шайбите от пресни краставици, подредени като тяло и глава на гъсеница, към нейните крачета и очички, направени от внимателно изрязани парченца от моркови (триъгълни и кръгли). Със стръкчета от магданоз маркирайте антените на гъсеницата, а с парченца от маслина – зениците й. Импровизирайте, но внимавайте със семенцата – малчуганите ги поставят не само в устата си!

Жирафчето Софи

Повечето деца се срещат с популярната играчка в момента, когато започнат да никнат първите им зъбки. Ако подобно жирафче се появи в чинията им, те естествено ще познаят любимата си залъгалка и ще посегнат към нея. Този път обаче жирафчето ще е направено, не от каучук, а от: парченца краставица (за глава, шия, тяло, крака и опашка); моркови (за петна по тялото); репички и парченце маслина (за очите).

Златната рибка

Тя, както знаем изпълнява желания, но първо трябва да бъде харесана и после изядена от Вашето мъниче. И понеже цветът на истинските златни рибки е червеникаво-златист, може да употребите полукръгове от домати, подредени във формата на рибешко тяло, парченца от краставица и моркови, съответно за хриле и уста. Със същия успех детето би похапнало и плодова златна рибка, ако полукръговете й са от портокал, а хрилете и устата са от парченца банан и ябълка, например.

Пиленцето Чик

Така може да наречете сварено яйце, на което сте поставили: крачета, гребен и човка от морков; опашка и криле от зеле или маруля. За очички ползвайте парченца от маслина. Импровизирайте, с храните и имената. Няма значение дали това е пиленце, грозно патенце или лебед, важно е детето Ви да не се отказва от консумиране на свареното яйце.

Кустенурки нинджа

Те обикновено са зелени. Така че може да ги получите чрез шайби от краставици или от киви ( за тяло ). Поставете им глави и крачета, съответно от моркови или грозде.

Със зрънца от грах и парченца от моркови, репички, краставици и т.н. зеленчуци и плодове сте в състояние да разигравате цели сюжети в чинията, като неотклонно следвате целта си – Вашият малък наследник да се храни здравословно.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно