Как да научим бебето да заспива самостоятелно

Бебето ви може да се научи да заспива и само. Но малко помощ никога не е излишна и ще съкрати периода на безсънни нощи за цялото семейство. Преди да си помислите, че ви се е паднало най-ревящото бебе на света, което яде, за да не спи, трябва да знаете, че повечето бебета по света не заспиват без да почувстват прегръдката на някого от родителите си и се събуждат често през нощта.

Дори и най-здравата дрямка може да бъде прекъсната. А бебета имат много причини, за да не спят спокойно. Повечето проблеми, свързани с това, че бебето не спи, са причинени от временни неща като вирус, никнене на зъбки, колики различните етапи в развитието или промени в рутината. Ако бебето ви показва признаци на никнене на зъби през деня – като твърде обилно слюноотделяне, хапане, нервност при хранене и раздразнителност, то болката от поникващите зъбки може да го държи будно през нощта. Проблемите със съня, свързани с първите зъбки, могат да се появят по всяко време през първата годинка на бебето. Друг, често срещан проблем, който нарушава съня на бебето са коликите. Хомеопатични продукти като Осадент пулули и Осадент гел при никнене на зъбки могат да ви помогнат да се справите с тези причини за трудно заспиване.

Да научите бебето си да заспива самостоятелно не е упражнение за една нощ и може да отнеме няколко месеца, но си заслужава. Ето и няколко съвета как да го постигнете.

Събудете бебето преди да го сложите да спи

Повечето бебета ще плачат, дори и ако им се спи, ако бъдат оставени сами. Това има своето обяснение. Бебето отчаяно има нужда да се наспи, но инстинктът му казва, че му трябва безопасно място, за да го направи. А бебетата знаят, че най-безопасното място на света е в ръцете ви. Ето защо е по-добре да работите с майката природа, вместо срещу нея. Когато бебето заспи, поставете го в креватчето, но преди да го оставите, раздрусайте го лекичко, докато е още в прегръдките ви. Достатъчно, за да се разсъни лекичко. Да, това звучи противно на логиката, поставя под въпрос всичките ви усилия и изисква смелост. Но така учите бебето си на нещо безценно – че когато се озове сънено в креватчето си, то може да заспи отново, чувствайки се в безопасност.

Прекъснете връзката кърмене, ядене, сукане и сън

Ако бебето ви трябва да бъде нахранено или да суче преди да заспи, то винаги ще търси това преди полягането през нощта. Следващата стъпка, която трябва да предприемете, е постепенно да прекъсвате връзката между храненето и заспиването. Един от най-ефективните начини е да го приспивате с люлеене. Нахранете бебето, когато се събуди за първи път от сън, ако все още не може да заспи, нахранете го отново. Но не забравяйте и да експериментирате. Ако просто му се спи, разходете го или го люлейте, вместо да го храните. По този начин прекъсвате връзката между хранене и сън.

Научете го да заспива без люлеене

След като бебето свикне да се люлее и да се разхожда преди сън, вместо да яде, време е да прекъснем и връзката между люлеене и сън. Започнете да го люлеете, но точно когато започне да се унася, спрете успокояващите движения и просто останете спокойни. Ако бебето протестира, започнете да го люлеете отново. Повтаряйте това, докато не започнете да виждате първите резултати. Може да отнеме и 25 опита, но когато бебето ви започне да заспива, това ще бъде истинска победа.

Помогнете му да заспива в леглото си

Друга тактика е да оставите бебето да заспи в ръцете ви и след това да започнете да го спускате в креватчето. Обикновено то ще се събуди и ще протестира. Няма проблем, вземето го отново в ръцете си и го люлейте, докато не започне да се унася. Отново това може да ви отнеме много усилия, но рано или късно бебето ще спре да протестира и ще ви позволи да го положите в креватчето. Бъдете търпеливи, този момент ще отбележи нова ера в качествения сън за цялото семейство.

Докосване, вместо прегръдка

След като овладеете предишната стъпка е време да започнете да оставяте бебето си в креватчето и просто да го докосвате, докато те се унася. Това, към което се стремим, е то да започне да заспива, като просто държи ръката ви.

Познайте какво? Вече имате бебе, което може самостоятелно да заспива в креватчето си, дори и да е наполовина будно.

Препоръчваме
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно