Как да облекчим бебето при никнене на зъбите?

Първото зъбче е голямо събитие във вашия живот и в живота на малкия ви наследник, но то идва със своите неудобства. Колкото повече знаете за поникването на първите зъбки, толкова по-добре можете да помогнете на бебето си да се пребори с дискомфорта. След коликите, изникването на млечните зъби при децата, е следващото нещо, което може да създаде големи главоболия и безсънни нощи на родителите.  

Симптомите 

Зъбките на повечето бебета започват да растат между 4 и 7 месец. Но при някои започват много по-късно. 

Симптомите не са еднакви при всички бебета, но могат да включват:  

  • Подути, чувствителни венци
  • Нервност и плач
  • Леко повишена температура (по-малка от 38,3°)
  • Гризане или желание за дъвчене на твърди неща
  • Много слюнка
  • Промени в моделите на хранене или сън

Никненето на зъби може да бъде болезнено, но обикновено не води до сериозно боледуване. Ако тези симптоми продължат повече от 3 дни – диария, повръщане, обриви по тялото, висока температура, кашлица или запек, то се посъветвайте с лекар, защото това не са нормални придружители на никненето на зъбки. 

Какво можем да направим, когато на бебето му никнат зъби?

Масажирайте венците му 

Може да му помогнете и осигурите малко облекчение, като масажирате възпалените му венци. След като измиете ръцете си, седнете с бебето и внимателно масажирайте венците с кръгови движения.

Гумени пръстени 

Гумените пръстени за зъби дават на вашето бебе нещо, което може да дъвчи безопасно. Това облекчава дискомфорта и разсейва болката. Пръстенът може да се охлади предварително в хладилника, което ще спомогне за успокояване на венците. Никога не оставяйте гумените пръстени във фризера, защото могат да засегнат венците, ако замръзнат. 

Прегърнете го  

Понякога най-добрият лек срещу растящите зъбки може да бъде прегръдката. Прегърнете бебето си и просто го дръжте спокойно. 

Дайте му нещо интересно за дъвчене 

Един от признаците, че на бебето ви му никнат зъбки е, че то започва да гризе пръстите си, играчките или други предмети. Ако бебето ви е на 6 месеца или по-голямо, можете да му давате здравословни неща за дъвчене, като например сурови плодове и зеленчуци. Идеални за тази цел биха били късчета ябълка или морков, или коричка хляб. Винаги стойте наблизо, за да сте сигурни, че няма да се задави. 

Поиграйте си с него 

Играта с вашето бебче може да го разсея от пулсиращата болка и да ангажира вниманието му, докато споделяте качествено време заедно. 

Кърмене 

За много бебета сученето и комфортът на майчината прегръдка са много успокояващи по време на болезненото образуване на зъбките.    

Предотвратяване на обриви 

Ако никненето на зъбки кара вашето бебе да отделя повече слюнка от обикновено, нежно избърсвайте лицето му, за да предотвратите появата на обриви.   

Пробвайте с хомеопатия 

Хомеопатичните продукти са особено подходящи за овладяване на оплакванията, при никнене на зъби, защото са безвредни и подходящи и за най-ранната детска възраст. Един от тях е Осадент пилули, който е хомеопатичен лекарствен продукт, специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахва болката и повишената раздразнителност, но действа и противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

Друг вариант е комбинацията между Осадент пилули и Осадент гел за зъби. При пилулите ефектът настъпва бавно, но има продължително действие, а гелът има охлаждащ ефект и по този начин моментално облекчава болката.

Никненето на зъбки може да бъде болезнено в началото. Но ще стане по-лесно, докато всички се учите как да направите по-спокойна появата на всеки нов зъб.

Препоръчваме
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно