Как да се грижим за първите детски зъбки

Поддържането на млечните зъбки в перфектно състояние е ключът към здравето на устната кухина. Ето защо редовното прилагане на необходимите грижи е задължение на родителите, което трябва да започне веднага след раждането. Добре е, още преди пробива на зъбите, веднъж на ден да се разтриват венците на бебето. За тази цел може да се ползва салфетка за еднократна употреба или чиста марля, увита около показалеца, с който се разтрива детското небце. Подходящи са също: специален напръстник за бебешки зъбки; играчки (т.нар. гризалки и чесалки); четка за поставяне на един пръст. На мъничето е добре да се предлага игра с такава четка. Дъвченето й два пъти на ден стоматолозите приемат като първата стъпка към самостоятелно почистване на устата.

До двегодишна възраст пробивът на млечните зъби е свързан с редица неприятни прояви от страна на детския организъм – остра болка, засилено отделяне на слюнка, възпаление на венците, отказ от храна, повишена температура, раздразнителност, безсъние, плач. За овладяване на тези симптоми много подходящ е продуктът Осаден пилули. Представлява комбинация от пет активни хомеопатични съставки. Не съдържа лидокаин, за разлика от други подобни средства. Осадент пилули не се отмива със слюнката и действа продължително. Намиращият се в него калциев карбонат ускорява растежа на зъбките.

Много важно е да се ограничават подсладените млека, чайове и сокове. Отдавна е доказано, че тяхното приемане преди сън е вредно, защото захарта от такива течности преминава в устата на детето и създава благоприятна среда за развитие на вредни бактерии и увреждане на зъбния емайл.

По правило при пробива на първите млечни зъби, родителите купуват на децата си четка. Важно е също да се грижат за нейното използване сутрин и вечер. Четката трябва да е достатъчно мека, за да не наранява венците и тънкия зъбен емайл. Първоначално тя се ползва без паста. По-нататък за почистване се преминава към паста, маркирана със знак, който показва, че е за млечни зъби. Останалите средства за почистване не са подходящи, тъй като съставките им са твърде агресивни.

Не е нужно миенето на зъбките да продължава две минути, които са задължителни за възрастните. В началото една минута е напълно достатъчна. Четката трябва да се сменя редовно, не по-малко от веднъж на всеки два или три месеца. С разрешение на зъболекар, след тригодишна възраст е допустимо използване на детска електрическа четка за зъби .
Състоянието на млечните зъби трябва да се проверява от специалист по детска дентална медицина, поне два пъти годишно. Ако той открие кариес в ранен етап, колкото по-бързо се проведе лечение, толкова по-безболезнено ще е то. И последиците за здравето ще са по-малко.

Разумно е да подготвите детето за първото му посещение в дентална клиника. Като се има предвид, че страхът се ражда от неизвестното, много по-добре е предварително да обясните на рожбата си какво ще направи лекарят и в какъв ред. Никога не премълчавайте отговора на въпроса „Ще боли ли?“. Кажете, че болката е част от лечението, че така прави всеки добър лекар. В него малкият пациент трябва да вижда специалист, който ще му помага да расте без проблеми и да си изгражда добри хигиенни навици. Когато са усвоени в детството, те гарантират здравето в зряла възраст.

Препоръчваме
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно