Какви са основните причини за липсата на апетит при малките деца

Казват, че злоядото дете всекидневно подлага на изпитание родителите си, особено ако по никакъв начин не сигнализира защо не иска да се храни. В стремежа на цялото семейство да изясни проблема много полезни се оказват наблюденията на педиатри, психолози, дентални медици, възпитатели. Ето най-честите причини за липса на апетит, които специалистите посочват.

Пробивът на млечните зъби

е свързан с болка и общ дискомфорт, което неминуемо понижава интереса към храненето. Това понякога се подсилва и от други симптоми при растежа на зъбите: повишена телесна температурата, активно слюноотделяне, подуване и зачервяване на венците. Правилният подход към детето е облекчаване на болката и дискомфорта с подходящи средства. При кърмачетата трябва да се акцентира на майчиното мляко, което укрепва и успокоява бебето.

Възпаленията на гърлото, лигавиците и венците

са свързани с болки в устата, които затрудняват сдъвкването на храната и нейното преглъщане. Същото се получава при запушен от секрети нос, както и при увреждане на зъбите. В такива случаи децата предпочитат да не се хранят. Много важно е навреме родителите да потърсят лекарска помощ и да бъдат внимателни при избора на храни, съобразявайки се с особеностите на възпалението.

Общото физическо неразположение

е характерно за почти всяка болест. Тогава апетитът се влошава и това е напълно нормално. Организмът не иска да харчи енергия за храносмилане. Диетата трябва да бъде съобразена със състоянието на детето и лекарствата, които прима. В усилията да се нахрани мъничето, не бива родителите да проявяват прекалена настоятелност.

Непоносимост към храни

Тя може да е проявена към конкретен продукт или определена степен на плътност или гъстота на храната (например, към желе, грис и пр.). Значение има дали тя е гореща, студена, твърда и т.н. Понякога ястието може да е безвкусно или да има непривлекателен вид. Изисква се внимание към характерните прояви на децата.

Капризите

Ако мъничето е в отлично здраве и настроение, но отказва да яде, оставете го за известно време. То ще огладнее. Вероятно предпочита да избира само ястието, което му харесва. Дайте му тази възможност, като контролирате ситуацията и не го лишавате от здравословни храни. Изключително важно е да намерите златната среда – да не позволите безкрайни капризи, но и да не принуждавате детето да яде насила, за да не предизвикате у него чувство на отвращение. Проверете дали малчуганът консумира дребни лакомства между основните хранения.

Препоръчително е да се консултирате с лекар,

ако рожбата ви губи телесен тонус или расте по-бавно от очакваното. Помнете, че, в сравнение с временния отказ на храна, по-нездравословна е прекомерната консумация на едни и същи продукти. И още – личният пример е изпитано лекарство срещу лошия апетит на детето. Винаги, когато е възможно, вечеряйте с цялото си семейство. С апетит хапвайте същата храна, която предлагате на детето си. Насърчавайте го в игрите, изискващи физическо натоварване. Разходът на повече енергия е условие за добър апетит.

Изображение: www.freepik.com

ПРЕПОРЪЧВАМЕ
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно