Кога пониква първото зъбче и какви са симптомите?

Поникването на първото зъбче в устата на вашето бебе и онези очарователни усмивки на беззъб пират, които все повече и повече се запълват с нови зъбчета, ще е един от спомените, към които грижливо ще се връщате, докато гледате как детето расте. Ако се чудите кога ще се появи първото зъбче, е добре да знаете, че появата му може да варира значително, в зависимост от бебето.

Кога се появява първото зъбче?

Първите зъбки често започват да си проправят път, когато бебето е на възраст между 6 и 12 месеца. Но и това не е сигурно, защото понякога първото зъбче може да се появи по-рано или даже малко по-късно. В някои много редки случаи новороденото може вече да има зъбче в устата си или то да изникне още през първите няколко седмици от живота му.

Следете за признаци, че първото зъбче е на път да се появи – изнежени и подути венци, лигавене и често захапване и гризане на юмрука или пръста. Всяко едно от тези неща може да означава, че скоро ще видите появата на първото зъбче.

Какво ще стане, ако зъбчето се появи по-късно?

Важно е да не забравяте, че никненето на зъби не е състезание и ако те не се появят тогава, когато ги очаквате, то най-вероятно ще изникнат, когато се почувстват готови. Така че не се притеснявайте, ако децата на вашите приятели имат зъбче преди бебето ви. Възрастовият диапазон може да бъде доста широк. Първият зъб може да се появи още на третия или четвъртия месец, но това може да стане и на 14-я месец.

Къде да очакваме първото зъбче?

Всяко бебе е различно, но обикновено двата долни предни зъба на бебето се появяват първи, последвани от двата горни предни зъба.

Колко дълго трае никненето на зъбки?

Както и преди първото зъбче, продължителността на поява на всички останали зъби може да варира. В даден момент между втория и третия рожден ден на вашето мъниче, то ще има пълен набор от 20 първични зъба. Това означава, че общият период на никнене на зъби трае около две години. Дискомфортът от никненето на зъби в тези две години ще идва и ще си отива. Симптомите за израстване на зъб ще се появяват в първите няколко дни преди появата му, след това болката ще отшумява, докато не започне да се появява следващото.

Симптоми

Понякога може да се събудите една сутрин и да видите, че към сладката усмивка се е добавил върхът на поникващо зъбче. Просто ей така, без никакво предупреждение. В други случаи симптомите може да се появят около три до четири дни преди изникването на зъбчето.

Симптомите могат да включват:

  • Раздразнителност – вашето мъниче може да изглежда малко по-суетно и да плаче повече от обикновено
  • Нарушен сън – болката и дискомфортът при никненето на зъбите може да доведе до чести събуждания на бебето през нощта
  • Повече лигавене – често се случва, когато на бебето му никне зъбче, да се лигави повече от обикновено. Според експертите, излишната слюнка помага за облекчаване на подутите венци
  • Страст за дъвчене на неща – когато на бебето му никнат зъбки, то може да гризе играчките си или дори собствените си пръсти, за да облекчи натиска, който чувства върху венците си. Дъвченето на нещо твърдо помага за масаж на венците и за облекчаване на дискомфорта, когато зъбът се опитва да пробие.
  • Възпалени, подути венци – мястото, на което ще изникне зъбче, може да е нежно, зачервено и подуто
  • Леко повишена температура – докато му никне зъбче, температурата на вашето мъниче може да е леко повишена, но е малко вероятно зъбите да предизвикат температура по-висока от 38 градуса. Ако то развива по-висока температура от това, то тогава причината не е в никнещото зъбче и е време да се допитате до лекар

Как да успокоим бебето?

Тъй като не съществува магическа техника, която да успокои всяко дете, може да се наложи да експериментирате, докато намерите нещо, което помага на вашето мъниче да се чувства по-добре. Ето и четири бързи идеи:

  • Дайте му пръстен за зъби. Дъвченето на един от тези пръстени позволява на бебето ви да масажира венците си. Някои видове могат да се охлаждат в хладилника, за да дадат допълнително облекчение, но не поставяйте пръстена за зъби във фризера – това може да го направи твърде твърд и студен за чувствителните венци на вашето мъниче
  • Масажирайте венците. С чист пръст внимателно масажирайте възпалените венци на бебето
  • Дайте му хомеопатично лекарство, което е безопасно, ефективно и доказало се сред потребителите. На пазара има различни предложения, но едно от наложилите се във времето е Осадент пилули – специално създаден за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахва болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също така действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.
  • Използвайте гел за никнещи зъбки. Гелът може да бъде щадяща и удобна алтернатива, но трябва да бъде подбран внимателно. Някои гелове може да съдържат алергизиращи съставки, да носят висок риск при продължителна употреба или да раздразнят лигавицата в устната кухина. Осадент растителен гел за зъби съдържа само природни продукти – масло от лайка, карамфил, градински чай и мента, както и тинктура от прополис. Гелът има приятен вкус и не съдържа захар, като по този начин щади детските зъбки, намалявайки риска от развитие на кариеси. Не съдържа и лидокаин, като други гелове с подобни функции, защото наличието му, може да предизвиква алергия.
Препоръчваме
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно