Кога ще поникнат първите зъбки на твоето бебе

Всичко е относително – гласи прочутата максима на Алберт Айнщайн. Поникването на зъбките не прави изключение, въпреки че съществуват отдавна утвърдени начини за прогнозиране на този процес. Най-популярна е следната формула: броят на млечните зъбки е равен на възрастта на детето минус 6. Според нея на 7 месеца мъничето има един зъб, на 8 – два и т.н. Статистики обаче доказват, че на всеки 2,000 бебета едно се ражда с вече поникнал зъб. С такава особеност са дошли на белия свят диктатори като Юлий Цезар, Наполеон, Мусолини.

Друга популярна схема представя реда, по който поникват млечните зъбки:

 • централните резци на долната челюст пробиват от 6 до 10 месеца;
 • централните резци на горната челюст – от 8 до 12 м.;
 • горни странични резци – от 9 до 13 м.;
 • долни странични резци – от 10 до 16 м.;
 • горни първи кътници – от 13 до 19 м.;
 • долни първи кътници – от 14 до 18 м.;
 • горни кучешки зъбки – от 16 до 22 м.;
 • долни кучешки зъбки – от 17 до 23 м.;
 • горни втори кътници – от 23 до 31 м ;
 • долни втори кътници – от 25 до 33 м.

Наблюдават се обаче много изключения от този ред. Те не бива да ви безпокоят. Единствено повод за притеснение може да има, ако изобщо не никнат зъбки. Тогава е нужна лекарска помощ, за да се установи дали още в ембрионален етап у детето са възникнали ортодонтски деформации. Според общоприетата норма, до максимум 3-годишна възраст мъничето трябва да се сдобие с 20 млечни зъба.

Много рядко поникването на зъбките е безпроблемно. Обикновено процесът протича с различни по интензивност симптоми:

 1. Нервност и болка. Достигат своя максимум няколко дни преди пробива на зъбчето. Детето става прекалено раздразнително и плачливо;
 2. Неспокоен сън. По-често от обикновено мъничето се буди нощем;
 3. Зачервяване и оток на венеца. Най-силна е червенината в мястото на зъбното прорязване, което е много чувствително при допир;
 4. Желание за чесане на венците. Бебето започва да пъха в устата си всичко, което попадне в ръцете му. Стремежът на детето е да натрие венците си;
 5. Опити за чесане на бузките и ушите. Предизвиква ги дразненето от пробива на зъбчето;
 6. Усилено отделяне на слюнка. Ако не се попива своевременно с чиста и мека кърпа, слюнката потича по брадичката на бебето и може да раздразни и възпали кожата около устата му;
 7. Често кашляне. Смята се, че се провокира от обилно отделяне на слюнка. Понякога изтича и секрет о носа;
 8. Загуба на апетит. Резултат е от общото напрежение;
 9. Диария. Обяснява се с поглъщане на голямо количество слюнка, която втечнява продуктите на отделянето;
 10. Повишена телесна температура. След прорязване на зъбчето тя се нормализира. Внимание: ако температурата на бебето надхвърли 37,5о С, възможно е да се разгръща вирусна инфекция, което налага незабавна лекарска консултация.

Как да помогнем на бебето?

Купете на рожбата си специални играчки за чесане на венци. Така наречените гризалки и чесалки едва ли ще решат проблема, но във всеки случай ще подействат облекчаващо. Постарайте се предметите и ръцете на мъничето да са винаги чисти, защото попадат в устата му.

Ако детето няма апетит, не го хранете насила. Предложете му друго ястие, което предпочита. Някои педиатри твърдят, че кърменето действа на бебетата болкоуспокояващо, когато им никнат зъбки.

Резултатен подход е разсейването. Смяната на местоположението, мелодията на песничка или подаването на любима играчка могат да отклонят вниманието от болката във венците.

Друг изпитан метод е изстудяване на засегнатото място. Замразете бебешко мляко, чай от лайка или вода с добавено семенце от ванилия, (растението се отличава с успокояващ ефект). След това с едно вледенено кубче натрийте леко венците. Облекчаващо влияе и изстудена във фризера лъжичка.

Може да ползвате също успокояващи средства от аптеката. Но трябва внимателно да се информирате за съдържанието им. Не е добре да прилагате продукти, съдържащи локални анестетици като например лидокаин. Често употребата им е свързана с алергични реакции: дразнене на устната лигавица; обрив, който е проява на контактен дерматит; затруднено дишане.

При растежа на първите зъбки много ефективно облекчават симптомите Осадент пилули.

В тях няма лидокаин. Това означава, че не водят до алергични прояви. Не съдържат захар, която e вредна за растящите зъбки. Ползват се без докосване на чувствителните венци така че спестяват на мъничето допълнителни неприятни усещания. Не се отмиват със слюнката и действат продължително. Отличават се с много полезен противовъзпалителен ефект. Съчетани са с калциев карбонат, който ускорява растежа на детските зъбки. При употреба на Осадент пилули не се налагат ограничения за периода на лечение.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно