Късно срещу ранно никнене на зъби

Точно както възрастните, така и бебета имат своя уникален път и се движат с различна скорост. Още с раждането си, някои бебчета вече имат пораснало зъбче, други следват установения график и зъбките им започват да се показват между третия и шестия месец. Тъй като зъбчетата в устата на всяко дете следват свой, предварително определен ритъм, никой не може да предскаже кога ще се появят. Някои бебета могат да имат беззъба усмивка и до момента на прохождането си, и това също е нормално. Ето защо, има различни неща, които родителите трябва да знаят, когато става въпрос за ранно или късно поникване на зъбките.

Кога се появяват първите зъбки

При повечето бебета зъбите започват да поникват между третия и шестия месец. Първо се появяват предните два зъба – отдолу и отгоре, след което биват последвани от първия комплект кътници. Последни ще се появят кучешките зъби.

Какво ги кара да се появят късно или рано

Кога ще поникнат зъбките на бебето е изцяло предопределено от тяхната генетика. В резултата на това няма наистина нищо, което родителите могат да направят, за да ускорят процеса.

Ако при родителите зъбите са поникнали по-рано или късно, много вероятно е и техните бебета да последват семейната история. Просто бъдете търпеливи и изчакайте първите перлички в устата на бебчо да се появят.

Освен генетиката, има и други неща, които могат да повлияят на появата на зъбчетата. Те включват преждевременно раждане, недохранване, нарушения в развитието, ендокринни проблеми и др.

Притеснени за зъбките

Родителите често се тревожат, ако първите зъбки закъсняват, но истината е, че тези терзания са прибързани. Бебчо следва предварително предначертан план и тяхното закъснение не бива да се третира, като нещо непременно лошо. Но ранните, както и късните зъбки, носят своите собствени проблеми по отношение на грижата и храненето.

При бебетата, при които зъбите никнат по-късно, е по-вероятно да се наложи намесата на ортодонт в по-късен етап на съзряването. Това е така, защото когато зъбките пропуснат обичайния прозорец на изникване, това може да доведе до порастването им накриво или до недостатъчно място в устната кухина за всички зъби. В по-късните случаи също трябва да се внимава с приема на определени храни. Първоначално бебето няма да може да яде храни, които изискват дъвчене, и трябва да са наблегни на меки храни в периода, в който бебето е готово за захранване.

За ранно никнещите зъбки майките могат да се притесняват от хапането по време на кърмене. Въпреки това, ако бебето суче правилно, няма причина за тревога. За ранните зъбки трябва да се положи и своевременна грижа. Когато зъбите са напълно поникнали, използването на стерилна марля за ежедневно почистване ще ги предпази от кариеси.

Облекчаване на дискомфорта при никнене на зъби

Независимо кога поникват зъбите на бебето, важно е да му помогнете да премине през процеса и да облекчите дискомфорта. И тъй като не всички бебета понасят болката по един и същи начин, нито един метод не е най-добър, когато става въпрос за успокояване на никнещите зъбки.

Може да помогнете на бебето, като нежно масажирате подутите венци с мокра кърпа или чист пръст. Успокояващ бял шум или разходка с колата също могат да му помогнат. За деца над шест месеца са подходящи и специалните бисквити за растящи зъбки.

Също така е важно постоянно да подсушавате устата на лигавещото се бебе, докато никнат зъбките. Ако се остави влажна, кожата на бузите и особено на брадичката, може бързо да се разрани.

Опитайте и с щадящи методи за облекчаване на болката, например с растителни гелове като Осадент гел. Тези гелове не съдържат вещества като лидокаин и са на напълно растителна основа. Осадент гел помага за преодоляване на неразположенията, премахвайки болката, повишената раздразнителност и безсънието в резултат от никненето на първите бебешки зъби. Той действа локално, има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо на бебето.

Хомеопатични продукти като Осадент пилули пък облекчават всички симптоми и оплаквания при никненето на първите зъби при кърмачета, свързани с болка, повишена температура, диария, раздразнителност, болка и безсъние. Осадент пилули има противовъзпалително действие и ускорява растежа на зъбите, благодарение на съставките от калциев карбонат и Ханеман C8.

Препоръчваме
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно