Митове и факти за никненето на първите зъбки

От бабите до медицинските специалисти, всеки има списък със симптоми и илачи, които са свързани с никненето на зъбките. През този период от живота му пасивният имунитет на бебето, дължащ се на майчините антитела, отслабва и това води до сблъсъка на неукрепналата имунна система с разнообразните детски болести. Многото митове около никненето на детските зъбки могат да попречат на навременната диагностика и лечението на редица сериозни заболявания.

Силните родителски убеждения, които не са потвърдени от доказателства, едва ли ще се променят, докато професионалистите (повечето от които също са родители) не променят техните.

Никненето на зъбки при бебета – митове срещу факти

Мит 1: Никненето на зъби при бебетата е изключително болезнено

За разлика от някои засегнати мъдреци в зряла възраст, никненето на млечни зъби или млечните зъби не причиняват изключително силна болка. Да, пробивът на млечните зъби е съпроводен с възпалителен процес, по време на който имунитетът на детето спада и му причинява доста раздразнение, но извън това никненето на зъбки не е изключително болезнено за бебетата.

Мит 2: Твърде рано е за зъби

Много бебета са на възраст между 4 и 6 месеца, когато поникват първите долни зъбки (долните централни резци). Въпреки това, ако зъбите започнат  да растат по-рано, няма за какво да се притеснявате. Всъщност някои бебета могат да се родят с един или повече зъба в устата си, наречени „натални зъби“.

Мит 3: Лесно е да разпознаете кога на бебето никнат зъби

Всички деца са различни. Дърпането на ушите, слюноотделянето и нервността са често срещани признаци на никнене на зъби, но не всяко бебе ги показва. Един бърз преглед на венците на вашето бебе може да даде по-добра представа, отколкото да търсите тези симптоми.  Потърсете натъртени или подути участъци по венците или използвайте пръста си, за да напипате изпъкналостта на появяващото се зъбче.

Мит 4: Никненето на зъби причинява треска

Бебешките зъби започват да изникват през венците на възраст от 6 до 10 месеца. Бебетата може да имат епизоди на повишена телесна температура през този период поради имунизация, прекомерно обличане, плач или инфекция.

Никненето на зъби може да повиши леко телесната температура около появяването на самото зъбче. Високите температури над 39 градуса не се дължат на никнене на зъбки. Ако бебето ви страда от такава висока температура, най-вероятно има други причини за нея и е време да се посъветвате с лекар.

Мит 5: Никненето на зъби причинява загуба на апетит, хрема, кашлица или повръщане

Никненето на зъби не причинява нито един от тези сериозни симптоми. Ако бебето изглежда болно, потърсете причини, различни от никненето на зъби.

Мит 6: Никненето на зъби причинява смучене на пръсти или гризане на играчки

Бебетата научават за света като го изследват чрез сетивата си. Смученето и гризането на предмети не е непременно знак за появата на зъбки, а може да бъде признак, че бебето ви се опознава средата около себе си.

Мит 7: Млечните зъбки не е нужно да бъдат лекувани

Повечето заболявания на млечните зъбки могат да се отразят и върху постоянните. Възпаленията лесно могат да достигнат до зародишите на постоянните зъби, които се намират само на няколко милиметра разстояние. Ако детето загуби преждевременно млечните зъбки, това може да доведе до увреждане на постоянните. Това може да доведе до допълнителни проблеми, например неправилно подреждане на постоянните зъби.

Мит 8: Ако млечните зъбки са поразени от кариес, по-добре е да се извадят, за да се освободи място за постоянните

Това не е добра идея. Така се затруднява пробивът на постоянното зъбче, което се намира в костта под извадения млечен зъб. Съседните млечни зъби се отклоняват от правилната си позиция, а новият зъб пораства на погрешно място, което влияе върху правилно подреждане на зъбите.

Никненето на зъби е естествен процес и поникването им може да се случи и без инфекции. Много често се случва новите зъбки в устата на бебето да изненадат родителите. Използването на аналгетици за облекчаване на болката или на гелове с вещества като лидокаин крие много рискове. За разлика от тях, периодът на пробив на зъбките може да премине много по-леко и безболезнено с помощта на хомеопатични лекарствени продукти, в които няма допълнителни съставки, за които може да се притеснявате или да причинят алергии в бебето. Растителни продукти като Осадент гел не съдържат вещества като лидокаин и помагат за преодоляване на неразположенията, премахвайки болката, повишената раздразнителност и безсънието в резултат от никненето на първите бебешки зъби. Те действат локално и имат приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо на бебето.

Хомеопатични продукти като Осадент пилули пък облекчават всички симптоми и оплаквания при никненето на първите зъби при кърмачета, свързани с раздразнителност, болка и безсъние.

Препоръчваме
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно