Никне ни първото зъбче – 6 важни факта за родители

Малкото ангелче отваря устата си и изведнъж виждате нещо мъничко беличко, което може да е знак, че първото зъбче на вашето бебе е на път да излезе. Между четири и шестмесечна възраст е времето, в което обикновено започват да се появяват първите зъбки. Това е вълнуващ момент, но понякога неразположението, което той предизвиква в бебето, може да доведе до посърнали усмивки и за него, и за родителите му. Сега е моментът да започнете да събирате полезна информация за този вълнуващ период и да помислите за първите стоматологични грижи за вашето бебче. Ето и 6 факта за зъбките, които всеки родител трябва да знае:

  1. Първото зъбче се появява между 4 и 12 месеца

При повечето бебета първото зъбче започва да се появява между 4 и 7 месеца. Но диапазонът от време, в който може да се появи първото зъбче може да бъде доста по-широк. Така че не се паникьосвайте, ако до 7, 9 или даже 12-я месец, заветното зъбче все още не се появява. Ако това не ви дава мира, винаги може да поговорите с педиатъра си, следващия път, когато сте на преглед. Но няма място за сериозни притеснения, нерядко първото зъбче расте в рамките на първата година, при повечето бебета това се случва около 6 месец. Така или иначе първият набор от зъбки ще се появи напълно до 3-годишна възраст.

Да не забравяме и другата крайност. Знаете ли, че при 1 на 6000 бебета още при раждането ще намерите в устата му един или два зъба. Това води до някои прекрасни снимки, но нека да бъдем честни, ухилените беззъби бебета са още по-сладки.

  1. Добавете флуор след шестия месец

Флуорът трябва да се добави към диетата на вашето дете след 6-месечна възраст за профилактика срещу кариеси. Той помага по два начина за развиващите се зъбки:

  • Превръща се в част от структурата на развиващите се зъби при поглъщане
  • При контакт с повърхността на зъбите образува защитен филм, който ги предпазва

Флуорът предотвратява образуването на бактерии в плаката, които водят до разтваряне или деминарилизиране на зъбния емайл, твърдото и блестящо вещество, което защитава зъбите. Флуорът също позволява на зъбите да се възстановяват или реминерализират. Добрата новина е, че флуорът може да се набавя чрез чешмяната вода. Затова може да давате на бебето малки количества чешмяна вода, които да пие със сламка. Най-добрият период за това е преди пробива на млечните зъбки или когато бебето започне да приема твърди храни (около 6-месечна възраст).

  1. Масажирайте възпалените му венци

Използвайте пръста си или мокра марля, за да масажирате възпалените му венци, докато се появяват първите зъбчета. Масажът облекчава дискомфорта, който бебето изпитва в този период.

Студена лъжица или охладен, но не и замразен, зъбен пръстен за бебета, допълнително влияе успокояващо върху венците на бебето. За да избегнете появата на кариеси, не потапяйте пръстена във вещества, които съдържат захар.

  1. Не използвайте таблетки или гелове, съдържащи лидокаин

Не използвайте таблетки за облекчаване болките на бебето или пък гелове, съдържащи лидокаин. Тези продукти се предлагат на пазара като мигновено решение срещу болките на бебето, но крият и потенциални странични ефекти.

Добра алтернатива са продуктите на хомеопатична основа. Комбинацията от хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахва болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

  1. Консултирайте се с детски стоматолог, когато първото зъбче е налице

Консултирайте се със специалист още след появата на първото зъбче. Детският стоматолог ще се увери, че всички зъбки се развиват нормално и че няма зъбни проблеми. Също така ще ви даде допълнителни съвети как да се грижите правилно за зъбната му хигиена.

  1. Оставете го да хапе и да дъвче

Неистовото желание на малкото ангелче да дъвче нещо има своите биологични причини. Това позволява на венците да се „ошлайфат„ и млечните зъбки да се появят навреме, в правилната последователност и напълно оформени. Дъвченето изглежда е от решаващо значение за поникването на зъбките, така че оставете ги да хапят и дъвчат на воля.

Препоръчваме
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно