Никнене на първи зъбки – какво помага?

Първите зъбки идват с много радост, но и с много суетене покрай бебето. Докато си пробиват път нагоре, зъбките могат да причинят много дискомфорт и да накарат и най-спокойния родител да стиска зъби, докато детето нервничи, отказва да спи и да яде, и води след себе си един малък Армагедон вкъщи.

Ако сте в такава ситуация, може да ви бъде малко трудно да изберете измежду всички продукти на пазара, които твърдят, че успокояват детето с никнещи зъбки. Около 95% от родителите ще посегнат към геловете, като към най-удобното средство за успокоение на болката. Но някои гелове носят и скрити опасности. Ето няколко съвета как да облекчите дискомфорта на детето си и за какво да внимавате.

Продукти с бензокаин  

Много родители не се вглеждат задълбочено в съставките на геловете и могат да изберат продукт, който съдържа бензокаин. Продуктите с бензокаин се използват от много време, но преди няколко годни американската Агенция за контрол на храните и лекарствата обяви, че продуктите с бензокаин представляват сериозен риск за децата и кърмачетата. Препоръката на специалистите бе тези продукти да бъдат извадени от пазара, защото носят риска да предизвикат метхемоглобинемия.

Зад това дълго и сложно име се крие потенциално опасно състояние, което пречи на кръвта да пренася кислород. Признаците на метхемоглобинемия могат да се появят минути или 1-2 часа след употребата на продукти с бензокаин. Симптомите включват:

  • Бледа, сива или синя кожа, устни и нокти
  • Проблеми с дишането
  • Умора
  • Главоболие
  • Замаяност
  • Ускорен сърдечен ритъм

Ако някой от тези симптоми се появи след употребата на продукти с бензокаин, незабавно потърсете медицинска помощ.

Гелове с лидокаин

Някои родители използват гелове с лидокаин, за да изтръпнат венците на детето и да облекчат болката. Но продуктите с лидокаин носят рискове от алергични реакции. Освен това е твърде лесно да се надвиши, необходимата за малките деца доза лидокаин, ако възрастният, който се грижи за тях, не внимава. Геловете с лидокаин могат да доведат до свръхчувствителност при децата. Ако се появят алергични реакции по кожата или лигавицата на детето, е необходимо незабавно да се спре приема им.

Традиционни болкоуспокояващи

Повечето лекари смятат, че никненето на зъбките не трябва да се лекува с тежки лекарства. Някой лекари все пак могат да ви посъветват да използвате много ниски дози парацетамол. Той спада към групата на неопиоидните аналгетици и е един от най-често използваните медикаменти. Влиза в състава на стотици лекарствени средства, под различни търговски названия. При опит за самолечение има опасност от предозиране.

Друго традиционно болкоуспокояващо е ибупрофенът – нестероидно противовъзпалително средство. Не забравяйте да погледнете етикета на продукта, който купувате, защото дори тези, които се продават без рецепта, могат да крият рискове за бебето, ако съдържат ибупрофен или ацетоминофен.

Продукти, съдържащи аспирин, никога не трябва да се дават на деца, освен ако не са изрично предписани от вашия лекар.

Други методи за облекчаване на болката

За щастие има различни, безопасни и нетоксични методи за облекчение на никнещите зъбки.

Един от най-лесните методи, тип „направи си сам“, е да намокрите единия край на хавлиена кърпа, да я замразите за кратко в хладилника и да дадете на бебето да я дъвче. На пазара се предлагат и специални кърпи от естествени тъкани, включително и такива с органичен памук.

Ако бебето ви вече е преминало на твърда храна, дайте му охладено пюре или кисело мляко. Можете предварително да охладите и лъжицата, което ще донесе допълнително облекчение на възпалените венци.

Пластмасовите пръстени за дъвчене са друг метод за облекчаване на болката. Въпреки това има сериозни опасения по отношение на безопасността им. Едно проучване, направено през 2015 г., открива в тези гризалки химикали, които могат да нарушат ендокринната система на детето. Ето защо е по-добре да ги избягвате.

Болката при никненето на зъби, не трябва да се третира с гелове, които могат да бъдат ефективни, но носят рискове от алергични реакции.

Растителни гелове 

Безопасна алтернатива на лидокаина и бенозакина са растителните гелове, които също са ефективни, а природните им съставки облекчават болката и успокояват раздразнените венци, като могат да се използват продължително време и не носят риск за бебето. Един такъв продукт е Осадент гел за зъби, който бързо премахва болката и има охлаждаш ефект. Осадент гел действа локално, не съдържа бензокаин или лидокаин и може да се използва до няколко пъти на ден от деца под 2-годишна възраст. Гелът има приятен вкус, който ще се хареса на бебчето ви, не съдържа захар и не води до развитието на кариеси. А сега, само до края на юли, Осадент гел може да се закупи онлайн с 10% отстъпка.

Препоръчваме
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно