Пълно ръководство за никненето на зъбки при кърмачета

Никненето на първите зъбки може да бъде предизвикателство както за вас, така и за вашето бебе, но ако знаете какво да очаквате и как да облекчите дискомфорта на бебешките венци, то може да минете през процеса доста по-лесно и безпроблемно.

Кога никнат зъбките?

При повечето бебета зъбките започват да никнат около 6-я месец, но не забравяйте че първото зъбче може да се появи и по всяко време между 3 и 14 месеца. Зъбките обикновено идват по двойки, започвайки от долните предни две зъбчета, последвани от горните две.

Признаци на никнене на зъби

Как да разберете дали на вашето мъниче му никнат зъбки? Повечето бебета започват често да се лигавят и да показват резки смени в поведението. Ето и шест възможни признака, които показват, че на бебето може да му растат зъбки.

Гризане

Натискът на изплуващия зъб под венците може да бъде облекчен от противоналягане. Така че бебетата, на които никнат зъбки, често искат да гризат и дъвчат всяко нещо, до което се докопат. Дъвчещият инстинкт е отговор на усещането, че се случва нещо странно.

Подути венци

Преди да се появи, новото зъбче може да предизвика зачервяване и подуване на венците. Понякога по венците се появяват издутини и съвсем слабо през кожата можете да видите темето на подаващото се зъбче.

Увеличено слюноотделяне

Увеличеното слюноотделяне може да предвещава появата на ново зъбче – но това също така е и нормален етап от развитието на бебето, така че не приемайте автоматично, че това означава никнене на зъбки. Няма сигурен начин да се определи дали повишеното слюноотделяне е резултат от никненето на зъби или не.

Раздразнителност, особено вечер

Никненето на зъбките става на етапи, докато зъбът се движи през костта и венеца. Обикновено това става през нощта и по-рядко през деня. Ако бебето ви става рязко раздразнително вечер, това може да е знак за появяващо се зъбче.

Дърпане на уши

Въпреки че може да бъде и признак на ушна инфекция, дърпането на ушите може да бъде симптом и на никненето на зъби. Това е така, защото болката от челюстта се пренася в ушния канал.

Промяна в хранителните навици

Бебетата, които са преминали на твърда храна, може да искат повече кърма или мляко, защото лъжицата дразни възпалените им венци. Други могат да направят обратното, като ядат твърда храна повече от обикновено, защото противоналягането ги кара да се чувстват добре. Бебетата, които все още са на шише или кърмене, може да започват да се хранят с нетърпение, но след това рязко да се отдръпват, защото сукането оказва неудобен натиск върху венците и ушните им канали.

Как да успокоим възпалените венци

  • Използвайте ринг за успокояване на зъбките

Опитайте такъв от твърда гума. Моделите, които се пълнят с течност, могат да се счупят под натиска от дъвченето на вашето бебе. Бебешките гризалки на силиконова основа, които могат да са охлаждат в хладилника (задължително не ги поставяйте във фризера, за да не увредите венците на бебето), са добра алтернатива за успокояване на възпалените венци. Друг вариант е обикновената пластмасова бутилка, която можете да напълните с вода.

  • Масажирайте венците му

Използвайте измития си пръст, навлажнена марля или влажна кърпа, за да масажирате венците на бебето. Натискът може да облекчи дискомфорта от поникващите зъбки.

  • Охладете ги

Студена кърпа или охладен пръстен за никнене на зъби, могат да действат успокояващо на венците на бебето. Бъдете внимателни – контактът със силно замръзнали повърхности може да бъде вреден.

  • Често почиствайте устата му

Прекомерното лигавене е част от процеса на никненето на зъбките. За да предотвратите дразнене на кожата около устата, дръжте под ръка чиста кърпа и изсушавайте често брадичката на вашето бебе.

  • Опитайте хомеопатия

Хомеопатичните лекарства без рецепта като  Осадент пилули и Осадент гел за зъби облекчават болезнените венци, раздразнителността и дребните храносмилателни разстройства, причинени от никненето на зъбите. Хомеопатията е щадяща терапия, която може да се използва и като профилактично средство през целия период на никненето на зъбките. Хомеопатичните лекарства регулират възпалителната реакция и имат комплексно действие, което повлиява придружаващите симптоми на физиологичния пробив на зъбите – болка, оток, повишена температура, раздразнителност и безпокойство, повишено слюноотделяне, диария.

Как да се погрижим за новите зъбки на бебчо?

Трябва да почиствате венците на вашето бебе всеки ден с чиста, влажна кърпа, дори преди появата на първото зъбче. Кърпата пречи на натрупването на бактерии в устата на бебето. Когато се появят първите зъби на вашето бебе, преминете към малка четка за зъби с мек косъм. Няма нужда да използвате паста за зъби. Водата е всичко, от което се нуждаете, докато детето ви не се научи да изплюва –  на около 2-годишна възраст. Време е също да помислите за редовни стоматологични прегледи.

Препоръчваме
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно