Родители споделят своя опит: Изпитани решения при никнене на зъби

Поникването на млечните зъби е свързано с болка и общ дискомфорт, които могат да направят живота на вашето бебе, а и вашия, доста проблемен за известно време. Ако не сте намерили ефективни начини да се справите с болките от никнещите зъбки, тези съвети от родители, които вече са минали през това, могат да ви бъдат полезни.

Охладена кърпа

Изстудените кърпи бяха един от най-ефективните начини да се справим с дискомфорта, а и са му най-удобни за дъвчене. Също така слагах и натрошено кубче лед в кърпата, завързвах я и го оставях да я дъвче, докато всички ледени стърготини се разтопят.

— Ивана

 

Любимата залъгалка на моето бебе е изстудена кърпа, която напоявам с малко сварен чай от лайка. Държа я изстудена и готова в хладилника. Освен това, ако използвате изстудени гризалки за зъби, опитайте с такива, които имат дръжка от твърда пластмаса. Така бебето ви може да държи изстудената гризалка, без да му е дискомфортно.

— Виктория

 

Алтернативни гризалки

Наскоро открихме вибрираща „звезда“, с която се справяме с никненето на зъбките. Когато я захапе, тя започва да вибрира и нашето бебе я обожава. Пръстените, които се поставят в хладилника, са твърде студени за нея.

— Катя

 

Намерихме гризалка, която имаше замразяваща се част и твърда пластмасова дръжка. Така на дъщеря ни беше много по-лесно да я хваща. Всички останали изстудени залъгалки ѝ създаваха дискомфорт и просто ги захвърляше.

— Ана-Мария

 

Замразена храна като играчка за дъвчене

Замразените гевреци подействаха добре на дъщеря ни, когато започнаха да ѝ никнат зъби.

— Кристина

 

Бебето ни все още не приема твърди храни, но ние слагаме няколко изстудени гроздови зърна в чесалка за зъби и то много обича да ги дъвче. В нея можете да поставите замразени банани или дори просто натрошен лед.

— Вили

 

Аз съм кърмеща майка и една приятелка препоръча да изцеждам и замразявам млякото във формичка за лед.  След това го поставям в чесалка за зъби. Работи добре и синът ни много го харесва. Започнахме да добавяме и други лакомства.

— Веси

 

Замразени вафли. Имат добър вкус, студът помага за успокояване на венците, а малките квадратчета улавят лигата на бебето. Просто гениално!

—Нели

 

Ползвам зелен лук, който натърквам по венците на бебето, има ефект. Знам този трик от баба си. Отнема температурата и болката. Казват, че така и зъбите избиват по–лесно.

— Иван

 

Използвах замразена диня или други плодове, които можеш да нарежеш достатъчно на едро, за да не се задавят. Тя ги смучеше и дъвчеше, докато венците й не се почувстваха по-добре.

— Рая

 

Ползвам готварска сол, която натривам по венците. До 20 минути се успокоява.

— Петя

 

Други методи

По съвет на майка ми, всеки път, когато ни расте зъбче, го къпем по-често. Топлата вода го успокоява и намалява раздразнителността му.

— Георги

 

Разходките навън са много полезни за бебето, както и за мен. Когато е много раздразнителна, може и да се качим в колата, като карам безцелно, докато тя се успокои и заспи.

— Христо

Препоръчваме
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно