Стволови клетки от млечни зъби

Сигурно знаете приказката за малката фея, която събирала падналите детски зъбки и ги отнасяла при своята по-голяма сестра, за да ги превърне в звезди на небето. Днес специалистите по дентална медицина също извършват чудеса – от млечните зъбки те извличат т.нар. мезенхимни стволови клетки, които възстановяват здравето и спасяват живота на човека. Тези клетки са способни да се превръщат в различни тъкани (бъбречна, чернодробна, миокардна, мускулна, хрущялна и др.). Те могат да се ползват за лечение:

 • при наранявания и счупвания;
 • след големи изгаряния за възобновяване на кожата;
 • срещу прогресивно увреждане на мускулите;
 • след настъпили инфаркти и инсулти;
 • при диабет от първи тип;
 • и още близо 70 тежки заболявания.

Според известния неврогенетик проф. Галина Павлова стволовите клетки от млечните зъби имат огромен, все още ненапълно проучен потенциал и е много далновидно от страна на родителите да се погрижат за използването му. Разбира се, не може просто да поставите зъбче в кутия за спомен. Зъбната тъкан се променя много бързо, дори в хладилник. Нейното запазване и получаването на стволови клетки е успешно само при
определени условия:

 • Преди всичко млечният зъб трябва да бъде здрав, без кариес. Между неговата пулпа (централната част на зъба, съдържаща кръвоносни съдове и нерви) и емайла (външната зъбна повърхност) се образува херметически затворено, стерилно пространство. То съдържа стволови клетки, които могат да бъдат изолирани, размножени и присадени в увредена част на тялото, поставяйки началото на нова тъкан.
 • Времето от 6- до 12-годишна възраст е благоприятно за запазване на стволовите клетки от млечен зъб. Експертите в тази област наричат периода „вторият шанс“ за родителите, пропуснали криосъхранението на плацентата.
 • Резците и кучешките зъби засега са най-подходящи за извличане на стволови клетки. Добре зъбите е да са леко разхлабени, но коренът им трябва да е добре запазен.
 • Правилно е клатещият се млечен зъб да бъде изваден с упойка от специалист по дентална медицина. Датата на зъбната екстракция (извличане от венеца) се определя с помощта на рентгенова снимка. След екстракцията млечният зъб се обвива в специален гел. В този вид се поставя в охладителен контейнер. Той трябва да бъде изпратен в тъканна банка, с която родителите предварително са сключили договор. Приемането на контейнера от банката следва де е в рамките на 24 часа от момента на изваждането.
 • Не бива да се допуска падане на зъба в устата или още по-лошо – на земята. Ако все пак млечният зъб се отдели от венеца без лекарска намеса, съветът е да се постави в чаша с мляко и да се държи в хладилник. Важно е веднага родителите да се свържат с

банката за стволови клетки

Тъй като запазването на зъбите се прави с цел употреба при евентуално лечение, клетките се тестват за инфекции. Култивирането им при лабораторни условия се извършва в период от 10 дни, като изрично се отбелязва тяхното количеството и честота на възпроизводство. Чрез специално криооборудване част от зъбните клетки се замразяват за 2 дни, след което се размразяват, за да се установи жизнеспособността им. При позитивен резултат клетките се замразяват повторно, като се поставят в криогенно хранилище за 20 години. То се контролира от система, гарантираща автоматично подаване на азот за поддържане на стабилна температура в хранилището. При желание клетките могат да бъдат съхранени и за по-дълго време. Така ще осигурите повече здраве на детето си, запазвайки, с помощта на новите технологии, две от млечните му зъбчета. А останалите може да подарите на феята.

Изображение: www.freepik.com

ПРЕПОРЪЧВАМЕ
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно