Важните въпроси към детския стоматолог

Вижте отговорите на важните въпроси към денталния специалист:

1. Кога трябва да се случи първото посещение при зъболекар?

Когато започнат да никнат млечните зъбки. Те трябва да се запазят здрави, в противен случай има опасност постоянният зъб да заболее, да се получат лицево-челюстни деформации, да се нарушат захапката, говорът и храненето.

2. Кога ще се появят първите зъбки?

Те започват да никнат през 5-8 месец и по правило докато навърши 3 годинки, детето вече има 20 млечни зъбчета в устата си. Тук голяма роля играе наследственият фактор. Ако у някой от родителите млечните зъбки са поникнали по-късно, то е твърде възможно това да се случи и с неговия наследник.

3. Нужно ли да се лекуват млечните зъби?

Да. Зъб с кариес е източник на инфекция, която би могла да засегне не само устната кухина, но и организма като цяло. Наличието на нелекуван кариес може да стане причина за задържане на храна между зъбките, а влошената устна хигиена на свой ред да стане причина за поява на нови кариеси.

4. Защо когато почнат да никнат зъбките, детето обикновено се разболява?

Пробиването на млечните зъбки е свързано с доста неприятни емоции за мъника. Тъй като по време на процеса венците го болят и сърбят, детето не може да се наспи, не се храни добре и вследствие на това имунната му система отслабва. Ето защо поникването на зъбките често е съпроводено с простудни и стомашно-чревни заболявания.

5. С какво да храним детето, когато му никнат зъбки?

След всяко хранене му давайте парченце леко бланширан морков или добре изчистена ябълка. Дъвкането засилва кръвоснабдяването на венците и заздравява появяващите се нови зъбки.

6. Кои храни са полезни за зъбите?

Богати на калций – мляко, извара. Полезни са също плодовете и зеленчуците – моркови, зеле, репички. Съдържащите се в тях вещества създават в устната кухина алкална среда, която убива вредните бактерии.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно