Вирус или никнене на зъби - как да разберем на какво се дължат симптомите

Всички родители чакат с нетърпение да се появят първите зъбки на рожбата им, но мнозина не са подготвени за проблемите, които съпътстват този процес. Обикновено пробивът на зъбките е съпроводен с обилно отделяне на слюнка и желание от страна на детето да разтрива венците си. Чести симптоми на това състояние са: неспокоен сън, раздразнителност, плач, болка, отслабване на апетита, диария, повръщане. Ако прорастването се случи в сезона на грипа и дихателните инфекции, тревогите нарастват, тъй като изброените оплаквания (или част от тях) възникват както при никнещите зъбки, така и при вирусните инфекции. Как да се ориентираме сред многото симптоми? Съществуват различия, които могат да насочат родителите към причината за настъпилото детско неразположение.

В помощ може да ви бъде следният тест:

 1. Внезапно ли се е покачила температурата на детето? „ Да“; „Не“
 2. Запушено ли е нослето му? „Да“; „Не“
 3. Надминава ли повишението на температурата 38,5 оС? „Да“; „Не“
 4. Ако детето кашля, съпроводено ли е това с обилно отделяне на слюнка? „Да“; „Не“
 5. Зачервена ли е кожата на мъничето в областта около устата и под брадичката му? „Да“; „Не“
 6. По-дрезгав ли е станал гласът на детето? „Да“; „Не“
 7. Болезнени ли са венците му? „Да“; „Не“
 8. Забелязват ли се по венците зачервени и отекли места? „Да“; „Не“
 9. По-твърди ли са венците при докосване? „Да“; „Не“
 10. Зачервено ли е гърлото на детето? „Да“; „Не“

Позитивните отговори на първи, втори, трети, шести и десети (1,2,3,6 и 10) въпрос насочват към вирусна инфекция.
Положителните отговори на четвърти, пети, седми, осми и девети (4,5,7,8 и 9 ) въпрос говорят за поникване на зъбките.

Различията могат да се установят и с помощта на следната таблица:

При всички случаи (вирусна инфекция, прорастване на зъбки или съвпадение на двата проблема) се задейства защитна реакция на организма, при която се отделят биологично активни вещества и се повишава телесната температура. Покачването й убива вредите микроби. Според педиатрите няма причина за притеснения, ако високата телесна температура е около 38 – 38,5С и се задържи до три дни, а след пробива на зъбите се нормализира. Нещо повече – опитите за сваляне на температурата могат да повлияят негативно на имунитета на детето, тъй като тялото му в процеса на развитие се учи да се справя с вирусите и бактериите самостоятелно.

Консултацията с лекар е задължителна, ако:

 • Телесната температура остава 38,5 С за повече от три дни;
 • Покачването на температурата се съчетава със задух, мускулни потрепвания, или гърчове;
 • Температурата надхвърли 39 С дори в рамките на един ден.

Какво можем да направим сами?

Правилно е да осигурим на мъничето пластмасови или силиконови пръстени, детски четки или други играчки, които да го улесняват при разтриване на венците. Лицето на бебето, особено в областта на брадичката и около устата трябва да се почиства, за да се избегне дразненето от обилната слюнка. Не е нужно да принуждаваме детето да се храни, ако не иска. Непожеланата от него храна увеличава усещането за дискомфорт и може да причини повръщане. В никакъв случай по време на зъбния пробив не бива да се добавят към детското меню нови ястия. Така ще се спести отхвърлянето им поради невъзможност на организма да се адаптира едновременно към всички изменения.

Осадент под формата на пилули е хомеопатичен продукт, специално създаден, за да облекчи болката и дискомфорта при израстването на първите зъбки. Ефикасността на Осадент се дължи на комбинацията от пет хомеопатични съставки, които взаимно допълват действието си, премахвайки болката и повишената раздразнителност в резултат от никненето на млечните зъби. Действат противовъзпалително и ускоряват растежа на зъбките. Пилулите са сладки на вкус, но не съдържат захар и предпазват първите зъбки от кариеси. Не съдържат лидокаин. Не се отмиват от слюнката и при използването им не се налага докосване на чувствителните венци. Намиращият се в тях калциев карбонат ускорява растежа на зъбките.

Препоръчваме
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно