Захранване на бебето – кога, как и с какво

Бебето ви расте и скоро ще наближи шестия месец от раждането си. След периода на коликите ви предстои да се сблъскате и с дискомфорта на бебето от растежа на зъбките. Но всъщност, този дискомфорт ще доведе до удобството по-късно, бебето да се научи да дъвче и да приема по-твърда храна. Млякото вече не е достатъчно за нормалното му развитие и то има нужда от нови храни, които ще подпомогнат растежа му.

Кога бебето е готово за захранване

Препоръчва се около шестия месец да започнете да въвеждате някои твърди храни. Готовността на бебето за тях обаче е доста индивидуална, понякога захранването може да започне и на четвъртия месец. Ранното захранване крие рискове храносмилателната система на бебето все още да не е достатъчно съзряла за немлечни продукти. Късното захранване (след седмия месец) също крие опасности, защото може да забави развитието на бебето.

Признаци, че бебето е готово за захранване

Между 4-6 месец бебето ще започне да проявява интерес към по-твърдата храна. Някои от знаците, че е време за нещо по-солидно, включват:

 • Бебето вече само́ стои изправено в столчето за хранене
 • Има добър контрол над главата си за по-дълго време
 • Изглежда гладно след 8-10 кърмения за деня
 • Интересно му е това, което ядете
 • С готовност отваря устата си, за да приеме храна в лъжица

Как да започнем със захранването

Бавно увеличавайте количеството твърда храна, докато плавно намалявате кърмата и адаптираното мляко. Не забравяйте, че всички храни трябва да се предлагат на лъжица, а не в бутилка.

Започнете с малки количества твърди храни — чаена лъжичка в началото, след което бавно увеличете до супена лъжица. Целта на захранването е да достигнете до едно малко бурканче прецедена бебешка храна на хранене.

Започнете със суха оризова каша за кърмачета, смесена според указанията, последвана от зеленчуци, плодове и след това месо. Постепенно въвеждайте по една нова храна с една съставка. Изчакайте три до пет дни, преди да въведете друга нова храна, за да прецените, дали бебето няма да прояви алергични реакции, като диария, повръщане или обрив. Не забравяйте, че месата и зеленчуците съдържат повече хранителни вещества на порция от плодовете или зърнените храни.

Избягвайте плодовите сокове преди първата годинка. Само пастьоризирани, 100% плодови сокове (без добавена захар) могат да се дават на по-големи бебета и деца, но трябва да бъдат ограничени до 120 ml на ден. Здравите бебета обикновено се нуждаят от малко или никаква допълнителна вода, освен при много горещо време. Когато вашето бебе за първи път започне да се захранва, може да има нужда от малко допълнителна вода, но скоро това ще се балансира.

Когато бебето започне да държи предмети (обикновено около 9-12 месец), можете бавно да намалите пасираните/бебешките храни и да въведете повече хранене с пръсти. Детето обикновено започва да се храни самостоятелно до първата годинка, а след това се научава да използва и вилица, и лъжица.

Ограничете времето за хранене до 15-20 минути и намалете разсейването като гледане на телевизия. Добрите храни за вашето бебе включват богати на енергия, протеини, витамини и минерали, като:

 • Месо
 • Домашни птици
 • Риба
 • Цветни плодове
 • Зеленчуци

Има и определени храни, които трябва да избягвате, например:

 • Пикантни, солени и сладки храни
 • Храни, които могат да причинят задавяне – ядки, семена, пуканки, чипс, гевреци, сурови плодове, сурови зеленчуци, стафиди, цяло грозде и лепкави храни като блатове.

Как да разберем дали бебето е гладно, или сито

Бебетата могат да плачат или да са нервни, защото са гладни, уморени, чувстват се неудобно, имат нужда от смяна на пелените или от оригване. Наред с плача, бебето може да смуче ръцете си или да сочи към лъжицата и храната, за да покаже, че все още е гладно. Ако се е заситило, то ще започне да заспива, да отблъсква храната и плътно да затваря устата си.

Препоръчваме
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно