Захранване на бебето по време на кърмене

Захранването на бебето с твърди храни, докато все още кърмите, е чудесен начин то да изследва вкусовете и текстурите на твърдите храни, докато все още получава хранителните и други предимства на кърмата.

Когато започнете да въвеждате твърда храни в диетата на вашето бебе, тя не е предназначена да замени кърмата като източник на хранене и калории. На този етап то просто експериментира и опознава нови храни.

Кога да започнем захранването

Специалистите препоръчват кърмата като основен източник на хранене през първите 6 месеца от живота на бебето. Дори след въвеждането на твърда храна, кърменето трябва да продължи поне до 12 месец на бебето.

Наблюдавайте бебето за признаци, че е готово за прием на твърда храна и изпитва интерес му към това, което яде.

Признаци за готовност

 • Бебето може да седи на висок стол и да вдига главата си без помощ
 • Интересува се от вашата храна и дори може да се опитат да имитира, че я яде
 • Може да хваща неща и да ги поднася към устата си
 • Вече може да приема лъжица храна в устата си и да я преглъща
 • Започва да дъвче

Хранителни алергии

Хранителните алергии са все по-голямо притеснение за майките в този период. Най-често срещаните алергени включват фъстъци, дървесни ядки, яйца, соя, млечни продукти, риба, миди и пшеница.

Противно на предишно наложеното мнение, че трябва да се изчака с въвеждането на алергенни храни, докато бебетата пораснат, нови изследвания по темата показват, че ранното въвеждане на високоалергични храни при бебета, предразположени към алергии, намалява риска от развитието им, когато пораснат.

В началото предлагайте на бебето само по един вид храна, като изчаквате два до три дни между всяко ново въведение, за да следите за алергичен отговор като диария, повръщане или кожен обрив. Спрете новата храна и се консултирайте с вашия педиатър, ако забележите някой от тези симптоми.

Какво представлява допълващото хранене?

Допълващото хранене е подход да запознаване на детето с твърди храни и е допълнение към, а не заместител на кърменето. Първоначално може да му е нужно малко време, за да приема твърди вещества, но бъдете търпеливи и му позволете да напредва със собствените си темпове.

Допълващото хранене не е предназначено да замести кърменето. То има за цел да бъде допълнение към кърменето, да помогне на бебето да се запознае с нови храни и да предпази от пресъхване запасите ви от майчино мляко.

Как става захранването

Въвеждайте бебешките храни постепенно, като започнете с храни с високо съдържание на желязо и протеини, например пюре от месо (пуешко, пилешко, телешко) и обогатени с желязо бебешки зърнени храни. Те могат да бъдат последвани от меко пюрирани зеленчуци и плодове

 • Започнете с няколко лъжици след кърмене, така че бебето ви да не напълни коремчето си само с твърди храни, а да е приело и достатъчно кърма. Отначало бебето може да отказва нови храни. Всичко е наред, продължавайте да опитвате!
 • Бъдете търпеливи. Ако бебето не се интересува от по-твърда храна, продължете да кърмите както обикновено и опитайте отново след няколко седмици.
 • Добавете кърма към бебешките зърнени храни, така че бебето ви да ги приеме по-лесно
 • Предлагайте нови храни една по една. Нека между тях да има промеждутък от няколко дена. Наблюдавайте реакциите на бебето към всяка нова храна, за да хванете възможни алергии и нежелани реакции
 • Изчакайте с предлагането на т.нар “finger foods” или храни, които то може да взима с ръчички и да поставя в устата си, като сухи зърнени храни, бисквити, нарязани варени зеленчуци и меки плодове. Специалистите препоръчват тези храни да се „представят“ на бебето след 8-я месец. Избягвайте храни, с които бебето ви може да се задави, като стафиди, ядки, грозде, пуканки.

Захранването може да увеличи шансовете за запек при бебетата, защото се намалява приемът на течности. Уверете се, че през този период бебето е достатъчно хидратирано.

Примерен график за захранване

Между 6 и 9 месеца бебето ви вече ще е свикнало с по-твърдата храна и можете да предлагате бебешка храна два до три пъти на ден, като постепенно увеличавате количеството.

Между 9 и 12 месеца можете да предлагате твърди вещества три до четири пъти на ден. Ето примерна схема на хранене за по-голямо бебе (от 9 месеца до 1 година). Не забравяйте, че няма правилен или грешен начин за хранене на бебето.

Примерен график

 • 5:00 ч. кърмене
 • 7:00 ч. закуска – половин бъркано яйце или 100-200 г пюре от месо, зеленчуци или плодове
 • 8:00 ч. дрямка (с или без кърмене, в зависимост от вашето бебе)
 • 10:00 ч. кърмене
 • 12:00 ч. обяд – 100-200 г пюре от месо, зеленчуци или плодове
 • 13:00 ч. дрямка (със или без кърмене предварително)
 • 15:00 ч. кърмене
 • 17:00 ч. вечеря – 100-200 г пюре от месо, зеленчуци или плодове
 • 19:00 ч. кърмене
 • През нощта вашето бебе все още може да се буди, за да иска допълнително кърмене
Препоръчваме
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно