Често задавани въпроси за никнещите зъби

Поникването на зъбите е процес, който тревожи много родители, преди всичко с внезапната раздразнителност от страна на мъничето. Този процес често е съпроводен от болестни промени като висока температура, диария, хрема. И не е изненадващо, че винаги има много въпроси за никнещите зъби. Ето най-честите.

Първият сигнал за това е повишаване количеството на бебешката слюнка. Тя дразни кожата на мъничето и може да я зачерви. Трябва внимателно да отстранявате слюнката с мека салфетка. Ако се появи зачервяване по кожата, намажете мястото с цинков крем. Много характерно за периода на зъбния пробив е зачервяването и подуването на венците. Настъпват  и промени в поведението на детето.  То започва безпричинно да хленчи. Губи апетит. Става капризно, често се буди през нощта, а през деня е сънливо. Опитва се да напъха в устата си всичко, което е пред очите му – пръсти, играчки предмети.

Обикновено хремата, която сe явява при прорастването на зъбите, няма вирусен произход. Секретите са прозрачни и се задържат около седмица, без треска и загуба на апетит. Когато зъбите пробият, кръвообращението във венците и носната кухина се активира. Жлезите на лигавицата започват да работят по-активно и освобождават допълнително слуз. Това всъщност е нормален физиологичен процес, който не налага лечение. Ако обаче ситуацията се влоши от кашлица и затруднено дишане, детето трябва да се консултира с лекар. В повечето случаи е достатъчно помещението, където малчуганът пребивава, да се проветрява и въздухът периодично да се овлажнява.

Обикновено при пробива на зъбите, телесната температура на детето се покачва до 37-37,7°C. В тези граници не е нужно веднага да я нормализирате с лекарства. Въпреки индивидуалните различия, допустимо е леко повишената температура да се задържи в продължение на два до пет дни. Педиатрите препоръчват антипиретици (т.е. противотемпературни средства) да се прилагат, ако телесната температура премине 38°С. При достигане на 39°C трябва да се търси спешно лекарска помощ.

Преди всичко трябва да се убедим, че зачестилите воднисти отделяния не се дължат на чревна инфекция. Ако тя не се е случила, детето не страда от коремни болки, не се наблюдава дехидратация на кожата му, цветът и миризмата на неговите изхождания не са променени и в тях няма следи от кръв или слуз. Неусложнената диария продължава два, три дни. При нея основното, което трябва да осигурите на мъничето са течности, за да не се обезводни организма му. Ако детето, освен кърма, приема и друга храна, добре е да му давате термично преработени зеленчуци. В това време не бива да въвеждате нови храни. Също е неразумно да предлагате за пиене наскоро опитани от малчугана сокове.

Не, педиатрите и детските стоматолози са единодушни, че процесът на зъбното прорастване не бива да бъде ускоряван. Няма да помогнат калциеви препарати или други манипулации, а при определени условия подобни намеси може да навредят. По-добре е да се въоръжите с търпение и да успокоявате детето си с топлина и нежност. Помагат също специални играчки за чесане на венците.

Появата на зъбките е свързана с индивидуални особености, макар че съществува формула за нормалния им пробив.  По нея ориентировъчно  може да изчислите на каква възраст колко зъби ще поникнат. Изчисленията се правят като от възрастта на детето в месеци извадите числото 6. Така  на 7 месеца – мъничето ще има един зъб, на 8 – два, на 9 – три и т.н. Към края на първата си година детето обикновено има от 6 до 8 зъбки. А в края на втората му година са пораснали общо 20 млечни зъба.

Ако чакате първия зъб, а той не се появява, посъветвайте се с детски специалист по дентална медицина. Лекарят вероятно ще поиска да направите рентгенова снимка на устната кухина на детето. По снимката ще се определи мястото на зъбния зародиш. Тя трябва да е панорамна, т.е. да предлага образ на цялата устна кухина. След дешифриране на снимката медикът би могъл да установи риска от евентуални усложнения. Облъчването е минимално и не е опасно за детето.

Освен наследствеността, значение има и кога детето се е разделило с биберона. Специалистите по дентална медицина съветват това да стане веднага след появата на първия зъб. Продължи ли смученето на биберон зъбите ще започнат да растат напред и ще се оформи т.нар. отворена захапка. Това е дефект, който променя чертите на лицето и след години може да създаде козметични, дихателни и други здравословни проблеми.

Преди се смяташе, че до 2-та година не бива да се прави това, защото детето не може да ползва правилно четка за зъби. Днес специалистите по дентална медицина и педиатрите съветват родителите още при поникване на първия зъб да се заемат с обучение на малчугана как да борави с четката. Разумно е редовното й ползване да се контролира чак до 10-та му година. Създадени са специални четки за бебета, които се поставят на пръст.

Често срещани странични ефекти на лидокаина са сънливост и мускулни потрепвания. При предозиране на това обезболяващо вещество настъпват – объркване, нарушения на зрението, изтръпване повръщане, дразнене на устната лигавица, алергичен обрив. Колкото и да е минимално количеството на лидокаина, най-добре е изобщо да не присъства в средствата за облекчаване на симптомите при зъбното прорастване. Много подходящ продукт е Осадент пилули. Не съдържа лидокаин и не води до алергични прояви. В продукта няма захар, която e вредна за растящите зъбки. Прилага се без докосване на чувствителните венци. Не се отмива със слюнката и действа продължително. Отличава се и с много полезен противовъзпалителен ефект. Може да се ползва без ограничения за продължителността на лечение.

ФОРМА ЗА КОНТАКТ СЪС СПЕЦИАЛИСТ
Osababy - контакт със специалист

Имате Въпрос? Нашите специалисти ще отговорят на всички Ваши въпроси, свързани с периодите на колики, поникването на първите зъбки, въпроси, свързани с нашите продукти, както и с развитието на Вашето бебе.