Какви са симптомите?

Щом сте тук, сигурно ви тревожи детският плач. Може би всеки бебешки вик направо ви къса сърцето. Сигурно в такива моменти в съзнанието ви се вихри буря от въпроси: болно ли е детето; гладно ли е; дали е погълнало въздух при хранене; страда ли от нарушено храносмилане; развива ли някакъв вид алергия и т.н.

Не изпадайте в паника!

Първо си изяснете дали детето ви има колики. Те са факт, когато, въпреки добрия апетит и наддаване на тегло, бебето плаче по няколко часа на ден, по едно и също време – най-често в късния следобед. Освен това коремчето на детето се подува и то свива крака, но щом изпусне газове видимо настъпва облекчение.

Какво може да направите:

  • Опитайте се да успокоите бебето с прегръдка и ласки;
  • Вземете го на ръце и се разходете в стаята с него;
  • Масажирайте корема на детето;
  • Увийте болезнената област със затоплена пелена;
  • Поставете мъничето по корем, като го галите по гърба;
  • Опитайте се да отвлечете вниманието му от болката с играчка, музика, звуци.

Бъдете внимателни в преценките си. Ако детето ви не наддава на тегло и му липсва апетит, ако плаче тихо или много силно, ако има висока температура, повръщане или диария, вероятно са настъпили усложнения и трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.

Обикновено коликите не са здравословен проблем, а естествено физиологично състояние. По-изразни са при близо една четвърт от бебетата. След раждането у мъничето се формира т.нар. микрофлора, произвеждат се ензими, необходими за усвояване на храната. Но храносмилателната му система е неукрепнала и функционира непълноценно, което е причина за чревните спазми и плача. Коликите настъпват след втората седмица от раждането и продължават докъм третия – четвъртия месец. Повече информация за проблема ще научите чрез рубриките на Оsababy.bg. Като начало кликнете на „Често задавани въпроси“. Очакваме ви, за да отговорим на вашите питания.

ПОЛЕЗНО
Често задавани въпроси

Вашето мъниче не може съзнателно да се оплаква от какъвто и да е дискомфорт, но при колики то реагира по характерен начин – с внезапен пронизващ вик, който звучи много обезпокоително. Често детето прави опит да се обърне, извива гръб или сгъва крачетата си към корема. Лицето му може да пребледнее или да почервенее. Появява се гримаса, изразяваща болка. Детското коремче е подуто. При докосване мускулите в тази област са прекалено стегнати и напрегнати. Явяват се също периодични отделяния на газове. Детето отказва да се храни. Наблюдава се т.нар. регургитация – оригване. След като отшумят коликите, през останалото време апетитът на детето не е засегнат. За това че става дума за колика, а не за болестно състояние, изискващо спешна лекарска намеса, говори и временната проява на проблема, както и периодичното му повторение през определен период от време, често – следобед или привечер. Но трябва да се има предвид, че понякога традиционните признаци на колики могат да маскират симптомите на сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт. Ето защо не е излишна консултацията с педиатър за адекватна оценка относно коликите и състоянието на малкото дете.

Най-често коликите настъпват във възрастта от две до три седмици след раждането и са особено активни до края на третия месец. Засягат над 70% от бебетата. Ако детето е родено преждевременно, коликите се появяват след месец – месец и половина от деня, в който мъничето идва на този свят. При кърмачетата стомашно-чревният дискомфорт затихва към четвъртия месец, но понякога обхваща времето до 6-месечна възраст. Наблюдения показват, че епизодичната поява на чревни колики се среща и след 6-ия месец поради неправилно хранене и стресови фактори в околната среда.

Основна причина за появата им е невъзможността на неукрепналия организъм да асимилира пълноценно приеманата храна. Както е известно в процеса на преработване и усвояване на хранителните вещества участват ензими, произвеждани от чревната микрофлора. При новородените тези ензими все още се изграждат. Всъщност коликата е проява на преходна дисбактериоза (дисбиоза). След раждането червата на бебето, които в продължение на 280 дни са били почти стерилни, започват да се колонизират от полезни бактерии, участващи в храносмилането. Такива микроорганизми са: ешерихия коли, бифидобактерии, лактобацили и др. Колонизацията на червата с полезни бактерии обаче е неравномерна, защото имунната система на детето е твърде слаба и не успява да елиминира всички вредни микроби. Когато се увеличат прекомерно, те променят храносмилателните процеси в червата и водят до образуване на голямо количество газове, подуване в областта на корема и зеленикави, воднисти изхождания. Обикновено неприятните симптоми изчезват в рамките на пет – седем дни, с нарастване броя на лактобактериите и бифидобактериите, които подтискат вредната микрофлора.