Помощ! Защо бебето се буди постоянно нощем?

Повечето бебета се събуждат през нощта. И въпреки че някои бебета са супергерои и спят по 10-12 часа без прекъсване, на възраст около 3-4 месеца, повечето бебета се събуждат през нощта и започват да плачат. Нещо, което може да скъса нервите на родителите и съседите. Но зад нощните събуждания на бебчо могат да стоят много научни и физиологични причини.

Бебетата растат много бързо и с основните етапи в развитието им се променя и сънят им. От третия месец на вътреутробното си развитие, почти през половината от времето си, бебетата спят във фазата на така наречения бърз сън. След раждането, те се будят обикновено, когато са във фазата на лекия повърхностен сън и отново се връщат в нея. След 4-месечна възраст повечето бебета имат продължителен период на сън и след това се събуждат на всеки няколко часа, поради промени в цикъла на съня. Сънят на бебетата е накъсан и това е нормално. Често при преместване или въртене те не могат да се върнат във фазата на дълбок сън.

На 6-месечна възраст бебетата изследват света, слагат всякакви предмети и микроби в устата си и така са изложени на по-висок риск от инфекция, която може да наруши съня им.

Повечето родители са неприятно изненадани да открият бебето си будно посред нощ и готово за рокендрол. Но затова може да има много причини. Детето може да е болно, да има колики, да му растат зъбки, памперсът да е пълен или да е свикнало да се храни в точно определен час от вечерта и да не може да заспи.

Няма съмнение, че никненето на зъби буди децата през нощта и нарушава съня им. Обикновено то започва около 6-месечна възраст. Ако болката от никнене на зъбките е сериозна, бебето ви вероятно ще бъде много нещастно и през деня, а не само през нощта.

Коликите, причинени от незрялото стомахче, което все още се учи да храносмила, могат да бъдат друга причина за нощния плач. Няма как да ги избегнете и повечето бебета ги имат, макар и с различна интензивност.

Ако можете да видите как зъбът започва да изниква или пък смятате, че бебето ви има колики, тогава то може би се нуждае от някакво облекчаване на болката през следващите нощи. Добра и безопасна алтернатива тук са лекарствата с хомеопатично действие, защото те носят минимален риск и бързо облекчение, и няма да навредят, дори и това да не е била основната причината за среднощното събуждане на детето.

Какво можем да направим като родители?

Има добрички спящи, има и лошички спящи. Какво бебче ще ви се падне зависи от случайността и гените ви. Но има и добрички спящи с лоши навици. А нашата работа като родители е да правим най-доброто, което можем, в създаването на добри навици за сън на децата ни. Тези навици се изграждат с последователни усилия всяка нощ. Бебетата лесно създават асоциации, например, че винаги преди сън следва кърмене, винаги да бъдат люлеени преди да заспят или винаги да заспиват, докато са държани в ръцете на родителите. След това, когато се събудят през нощта, те могат да започнат да плачат и да се успокоят чак когато имат такава асоциация (бутилка, кърмене или люлеене за сън), за да се върнат в съня си.

Различни проучвания установяват, че нарушенията на съня на бебето се влияят пряко от това колко пъти родителят ги утешава през нощта. Колкото повече родителите „лагеруват“ край креватчето на бебето, прехвърлят го в креватчето, хранят го, за да заспи, толкова повече го отдалечават от здравословната рутина.

Какво да правим, когато бебето плаче?

Ако винаги храните бебето си преди да си легне, то вече е свикнало, че му е необходима храна преди да заспи. Така то не може да заспи отново, тъй като храната му липсва. Ако вашият отговор на сърцераздирателния плач е да го нахраните, всеки път, когато се събуди, то самите вие стимулирате среднощните събуждания на детето си.

Ако бебето ви спи с биберон, то сега е подходящият момент да помислите дали ще продължите с това. Бибероните са добре известни като негативна асоциация за сън за бебетата и са обвинявани за много нощни събуждания. В такива случи обикновено бебетата се нуждаят от мама или татко, за да върнат на мястото му изплъзналия се биберон, а това може да се случва много пъти през нощта. Всеки път, когато бебето заспи леко или се събуди между циклите на съня. Веднъж обаче, когато бебето се научи само да използва биберона, то тогава той се превръща в отличен инструмент за насърчаване на самоуспокояването и заспиването.

Добре е да започнете да учите бебето си да се самоуспокоява и да заспива, когато имате помощ от партньора или член на семейството. Уверете се, че по това време няма да има допълнителни дразнители, като например гости, които ще останат по-дълго или предстоящи дълги празници. Старайте се бебето ви да придобие добър режим и рутина – за предпочитане с разумно определени часове за сън през деня и лягане. Това помага на бебето да знае какво очаквате от него и кога го очаквате, а и така бебето много по-бързо ще се научи да се самоуспокоява, отколкото ако следвате гъвкав график.

Ако смятате да използвате подход, при който ще оставяте бебето да плаче само за по-дълги периоди от време, то уверете се че наблизо е часовникът или телефонът ви. 10 минути детски плач през нощта може да се чувства като 2 часа. Записвайте си колко време продължава плачът, преди детето да се успокои и заспи, за да сте сигурни, че се движите в правилната посока и тази тактика наистина дава резултат.

Кога да потърсим съвет от лекар?

Съществуват редица медицински състояния, които затрудняват съня на бебетата и малките деца, и могат да превърнат изграждането на навиците за сън в предизвикателство. Ако сте изчерпали всички възможности – бебето ви вече знае как да се самоуспокоява, но все пак продължава да се буди с плач и писъци, то е време да се обадете на лекаря си. Други състояния, които изискват консултация с медицинско лице, са случаи, в които детето спира да наддава, има температура, плачът му изглежда се дължи на физическо неудобство, държи се агресивно, не се повлиява от гушкане или пък никоя от тактиките ви да го научите да се успокоява само, не дава резултат повече от две седмици.

Други възможни причини за събуждането на бебето могат да бъдат ушните инфекции или рефлукс, плюс някои хранителни алергии, които могат да причинят много затруднения със съня.

Препоръчваме
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно