Хранене на майката по време на кърмене

Всяка майка, която кърми, си е задавал въпроса, дали храните, които яде, ще повлияят и на майчиното мляко. Кои храни трябва да избягва в този период, за да предотврати храносмилателни проблеми за бебето или алергии. Или пък си е задавала въпроса кои са онези специални храни, които ще й помогнат да даде най-качественото и хранително мляко за своето бебе.

Добрата новина е, че майчиното ви мляко вероятно ще бъде съвсем подходящо за вашето бебе, независимо какво ядете. Тялото ви знае много добре от какви хранителни вещества се нуждае бебчо във всеки етап от развитието му. И все пак, малко стратегическо планиране на това какво яде мама, ще ви даде още повече спокойствие, че давате най-доброто на своето бебе.

Кои храни са най-подходящи за кърмачките?

Забравете за митовете за спазване на строга диета. Най-важно е разнообразието и балансираното хранене, за да може тялото ви да си набави всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали от които се нуждае бебчо.

  • 2-3 пъти на ден яжте храни, богати на протеини, като месо, птици, риба, яйца, млечни продукти, боб, ядки и семена
  • Яжте три порции тъмнозелени и жълти зеленчуци
  • Яжте две порции плодове на ден
  • Включете пълнозърнести храни в диетата си като пълнозърнест хляб, макаронени изделия, зърнени и овесени ядки
  • Пийте вода, когато сте жадни. Много жени установяват, че са жадни по време на кърмене. Ако се насилвате да пиете течности обаче, това няма да увеличи предлагането в кърмата, затова просто следвайте естествените нужди на тялото си.
  • Диетичните ограничения от бременността вече не се отнасят за кърмещата майка
  • Вегетарианските диети от друга страна са напълно съвместими с кърменето.
  • Ако избягвате месото, уверете се, че си набавяте от други източници желязото и цинка – това може да са хранително добавки или храни като сушен боб, сушени плодове, ядки, семена и млечни продукти. Ако избягвате всички животински продукти (веганска диета), ще трябва да приемате добавка с B12, за да сте сигурни, че бебето ви няма да развие дефицит на този витамин

Колко да ядем?

Кърменето изисква допълнителни калории. Ако все още теглото ви е над обичайните граници заради бременността, тялото ви ще използва тези допълнителни калории за вашето мляко. Ако вече сте отслабнали обаче, може да се наложи да приемате допълнително  500-600 калории на ден. След шестият месец, когато бебето ви е започнало да приема и други храни, ще имате по-малко мляко и може да намалите приема на калории.

Алкохол и кофеин

Ако все пак искате да пиете по едно, изчакайте 2-3 часа след питието преди да кърмите или изцеждате. Алкохолът не се задържа в млякото ви. Той намалява и изчезва с намаляването на нивата на алкохол в кръвта ви. Ако усещате въздействието на алкохола и гърдите ви са пълни, може да се наложи да „изпомпвате и изхвърляте“.

Кофеинът се предава в млякото ви, но повечето бебета не се влияят от него. Ако бебето ви не спи добре или е раздразнително, трябва да ограничите или избягвате кофеина. Новородените могат да бъдат по-чувствителни към кофеина отколкото по-порасналите бебета.

Какво споделяме с бебето през млякото?

Докозахексаеновата киселина (DHA) е важна омега 3 мастна киселина, която е необходима за развитието на бебешкия мозък. Можете да увеличите DHA в млякото си, като ядете риба 2-3 пъти седмично или си набавяте всичко необходимо с витамини за бременни.

Цветовете на храните, които ядете, включително естествено срещащи се пигменти в зеленчуците и билкови добавки или хранителни багрила, могат да променят цвета на млякото ви.

Вкусът на храните, които ядете, ще се предава и на бебето. А то дори ще се зарадва на малко мляко с вкус на чесън

Пикантните и газообразни храни обикновено се понасят от повечето бебета. Ако установите, че бебето ви често изпуска газове, има подут корем, колики или диария, след като ядете определена храна, опитайте да избягвате тази храна в продължение на няколко седмици и проверете дали симптомите изчезват. След това опитайте храната отново, за да видите дали все още трябва да я избягвате. Добра идея е да облекчите и периода на колики при бебето с хомеопатични лекарствени продукти, които по естествен път да облекчат дискомфорта в коремчето му.

Алергии при бебето

В редки случаи кърмачето може да развие хранителна алергия към храни, които майката яде. Най-честите симптоми са зелени, подобни на слуз и кървави изпражнения. Коликите и рефлуксът обикновено не се причиняват от хранителни алергии.

Най-често срещаните храни, които причиняват алергии, са млечните продукти, соевите продукти, пшеницата и яйцата. По-рядко срещаните храни, които причиняват алергии, включват риба, ядки, фъстъци или царевица. Бебето може да развие алергия към всяка храна, която ядете.

Воденето на хранителен дневник на симптомите заедно с това, което ядете, може да ви помогне да разберете кои храни причиняват проблема. Докато бебето ви наддава и не е анемично, алергията няма да причини дългосрочни проблеми. Не е нужно да спирате кърменето.

Препоръчваме
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно