Запек при бебето - как да се справим

Има ли моето бебе запек? Ако „Да“ какво да правя? Сигурно подобни въпроси поне веднъж са ви тревожили, щом ви е заинтересувал този текст. Според специалистите по педиатрия, нормално e червата на кърмачето да се изпразват от два до пет пъти на ден. Така че при новородените отсъствието на изхождания (дефекации) в рамките на един ден е запек (или обстипация). С развитието на детето, след въвеждане на допълващи храни, нормалните дефекации стават по-редки – веднъж или два пъти на ден. Приема се, че при бебетата, които са изкуствено хранени, забавянето на изхожданията от ден и половина е вече проблем и изисква лекарска намеса.

Причините

за запека са много и най-бързо сред тях може да се ориентира лекарят. Трябва да се има предвид, че поради незрялост на стомашно-чревния тракт, храната не се усвоява достатъчно от мъничето. Това води до образуване на газове, които се натрупват в червата, разтягат ги и причиняват колики. Нерядко въпросното състояние се съчетава с липсата на изхождания в рамките на ден, ден и половина или повече, което означава, че бебето има запек. Газове в червата и затруднена дефекация възникват и ако детето преяжда, храни се много често, прекалено бързо или поглъща въздух, заедно с кърмата. Забавянето на дефекацията понякога се дължи на аномалии в храносмилателната система. В такива случаи запекът се проявява в първите дни от живота на бебето и е съпроводен с повръщане, отказ от кърмене и подуване в корема. Понякога защитните сили на организма и мускулният тонус намаляват поради слаба физическа активност, което се отразява негативно и върху стомашно-чревните функции.

Симптомите

на запека в основната си част са добре известни. Освен с липсващи или редки отделяния, състоянието на обстипация се характеризира с болезнени усещания в червата, по време на които, както и след хранене, мъничето притиска краката си към корема. Той често е подут и детето да страда от колики. Засегнатите бебета спят лошо, плачат много, нямат апетит, проявяват раздразнение и тревожност по време на къпане.

Какво да се прави

Не бързайте с медикаментите или с прилагането на клизми, без да се консултирате с лекар. Правилно е той да предпише леко слабително средство. Въпреки това може да предприемете определени мерки, за да помогнете на бебето. Например, топлите вани ще допринесат за отпускане на мускулите му. Със сигурност ще подобрите движението на червата като масажирате коремчето на детето. Погалете го нежно, движейки дланта си по посока на часовниковата стрелка. Подобен ефект при мъничето ще постигнете и чрез свиване към стомаха и последващо разгъване на краката му. Приложете по няколко пъти двата вида раздвижвания. Най-добре е да ги редувате в продължение на 15-20 минути.
Коликите и подутия корем ще успокоите с Осанит Колик пилули. Този хомеопатичен лекарствен продукт съдържа Chamomilla recutita D12 (Лайка). Той овладява бързо спазмите, както и придружаващите ги неспокойствие и раздразнителност. Осанит Колик пилули не съдържа захар. При неговото приложение не се наблюдават странични въздействия. Може да се приема и профилактично още на 15-ия ден от раждането. Предназначен е за деца и бебета на възраст над две седмици.
Ако кърмите, разумно е да пиете повече течности. (Минимумът е литър и половина на ден.) Изключете от менюто си храните, които действат запичащо като ориз, грис, чай, млечни продукти, бял хляб и сладкиши. Наблегнете на пилешкото и нискомасленото месо. Консумирайте повече пресни плодове и зеленчуци. Ако се съобразявате с тези съвети, запекът на вашето бебе може да се избегне по принцип.

Изображение: www.freepik.com

Препоръчваме
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно