Хранене на бебето през първата година

Един от най-важните избори, които ще направите през първата годинка на детето ви, е с какво ще се храни. През първата си година то расте повече, отколкото през всеки друг момент от живота си. Важно е да храните бебето си с разнообразни здравословни храни в точното време. Установяването на добри хранителни навици на този ранен етап ще ви помогне да формирате модели на здравословно хранене за цял живот.

В този период е много вероятно да се сблъскате и със симптомите на метеоризъм – наличието на прекалено голямо количество газове в стомаха или червата. Обикновено зад това състояние се крият различни причини – промяна в начина на хранене, въвеждането на нови храни, стресът за бебето от промяната на средата и индивидуалната чувствителност.

Осанит е хомеопатичен лекарствен продукт, който е специално създаден, за да облекчава коликите при бебетата и да спомага за преминаването през различните фази на хранене. Лайката, която съдържа Осанит, има противовъзпалителни свойства, помага за премахването на газовете, облекчаване на симптомите на метеоризъм и дискомфорта при смяната на храните, с който може да се сблъска бебето.

През първата му годинка най-добрият показател, че бебето се храни добре, е наддаването на тегло. Някои педиатри препоръчват бебето да се храни при поискване, други са радетели за храненето по график. Обсъдете го с вашия лекар и решете кой подход работи за вас. Количеството кърма за еднократно хранене се определя спрямо възрастта и теглото на бебето.

Какво количество е нужно на бебето, за да е сито?

Най-добрият показател за това е подобаващото наддаване на тегло. Някои лекари съветват новороденото да се храни на поискване, а не по график. Количеството кърма за еднократно хранене се определя спрямо възрастта и теглото на кърмачето. Новороденото приема само 10-20 ml коластра на кърмене първите два дни, 20-30 ml на 3-ти до 5-ти ден след раждането, 50-60 ml на хранене през втората седмица и постепенно количеството се увеличава с възрастта в месеци. Кърмачета на 1 мес. възраст трябва да получават количество мляко за 24 часа съответно на 1/5 от теглото им, от 2 до 4 мес. възраст – 1/6 от теглото, от 4 до 6 мес. – 1/7 от теглото, над 6 мес. възраст – 1/8 от теглото.

От 0 до 4 месеца

Храна  1 месец 2 месеца 3 до 4 месеца
кърма/формула От 50 до 140 ml на хранене От 125 ml до 166 ml на хранене От 150 ml до 220 ml на хранен
Интервали между храненията 7 пъти през 3 ч. 6 пъти през 3 ч. 6 пъти през 3 ч.

 

 • Новороденото приема около 10-20 ml коластра на кърмене първите два дни, 20-30 ml на 3-ти до 5-ти ден след раждането, през втората седмица храненето се увеличава на 50-60 ml на ядене и постепенно нараства с увеличаването на възрастта и месеците.
 • Кърмачетата на 1 месец трябва да получават количество мляко за 24 часа съответствашо на 1/5 от теглото им, от 2 до 4 месеца – 1/6 от теглото, от 4 до 6 мес. – 1/7 от теглото, над 6 месеца – 1/8 от теглото.
 • През първият месец хранете бебето с от 50 до 140 ml адаптирано мляко или кърма на ден (с 7 сесии за кърмене през 3 часа)
 • В следващите месеци честотата на кърмене намалява 6 хранения на ден, а количеството мляко се увеличава с от 125 ml до 220 ml дневно
 • Когато бебето достигне тегло от 5 кг., между 2 и 4 месец, вече не се нуждае от хранен нощем, особено ако бебето е хранен с шише.

Не давайте твърди храни на детето, освен ако лекарят ви не ви посъветва изрично да го направите. Твърдите храни не трябва да се започват преди 4-месечна възраст, защото:

 • Кърмата или адаптираното мляко осигуряват на вашето бебе всички хранителни вещества, необходими за растежа.
 • Бебето все още не е достатъчно добре физически развито, за да яде твърда храна с лъжица.
 • Захранването на бебето с твърда храна твърде рано може да доведе до прехранване и наднормено тегло.

От 5 до 8 месеца

Храна  4 до 6 месец 7 месеца 8  месеца
кърма/формула От 160 до 200 ml на хранене От 180 до 200 ml на хранене От 180 до 200 ml на хранене
Интервали 5 пъти през 3 ч. и 30 минути 5 пъти през 3 ч. и 30 минути 5 пъти през 3 ч. и 30 минути
Зърнени храни, обогатени с желязо 3-5 с.л. смесени с формула 3-5 с.л. смесени с формула 3-5 с.л. смесени с формула
Интервали 1-2 пъти на ден 1-2 пъти на ден 1-2 пъти на ден
Плодове 1-2 с.л. прецедени 2-3 с.л. прецедени 2-3 с.л. прецедени или на пюре
Интервали
1-2 пъти на ден
2 пъти на ден
2 пъти на ден
Зеленчуци 1-2 с.л. прецедени 2-3 с.л. прецедени 2-3 с.л. прецедени, на пюре или омекнали
Интервали 1-2 пъти на ден 2 пъти на ден 2 пъти на ден

 

 • В 4/5 месец можете да запознаете бебето с твърдите храни. В началото давайте на бебето по една нова храна за 3-5 дена, преди да добавите друга. Така ще разберете към кои храни е алергично и кои не ме може да понася. Не смесвайте новата храна с друга, освен зърнените храни.
 • От 4 до 6 месец давайте на бебето до 200 ml мляко на хранен, 3-5 с.л. зърнени храни, задължително обогатени с желязо, и по 1-2 с.л. плодове и зеленчуци. Направете първите хранения със зърнени храни много супени и сгъстявайте бавно.
 • В 7 до 8 месец намаляваме честотата на кърменето, постепенно приемът на формула и кърма намалява, а твърдите храни в диетата се увеличават.
 • Винаги измивайте и обелвайте плодовете и зеленчуците и отстранявайте семките или костилките. Обърнете специално внимание на плодовете и зеленчуците, които влизат в контакт със земята. Те могат да съдържат спори на ботулизъм, които причиняват хранително отравяне.

От 9 до 12 месеца

Храна  9 месеца 10 до 12 месеца
кърма/формула От 180 до 200 ml на хранене Около 180 ml на хранене
Интервали между храненията 5 пъти през 3 ч. и 30 минути 4-5 пъти през 4 ч.
Зърнени храни, обогатени с желязо 5-8 с.л. смесени с формула 5-8 с.л. смесени с формула
Интервали между храненията 2 пъти на ден 2 пъти на ден
Плодове 2-4 с.л. прецедени 2-4 с.л. прецедени, на пюре или готвени
Интервали между храненията 2 пъти на ден 2 пъти на ден
Зеленчуци 2-4 с.л. прецедени, меки или на малки парченца 2-4 с.л. прецедени, меки или на малки парченца
Интервали между храненията 2 пъти на ден 2 пъти на ден
Месо 2-3 с.л. крехко или нарязано 2-3 с.л. добре нарязано, риба без кости, меко сирене
Интервали между храненията 2 пъти на ден 2 пъти на ден
Нишестени 1/4-1/2 чаша картофено пюре, макарони, спагети, хляб
Интервали между храненията 2 пъти на ден

 

 • В 9 месец давайте на бебето повече трапезна храна. Отново го кърмете с до 200 ml дневно, но гледайте да намалявате количествата. Давайте му между 2-4 с.л. твърди храни. Като през този месец може да наблегнете и на нишестените храни.
 • През 11 и 12 месец намаляваме количеството на кърмата до 180 ml на хранене. Бебето може да премине към трапезна храна. Към края на първата си годна бебето вече трябва да се храни самостоятелно и да използва лъжица и чаша.
 • Не използвайте сол или захар, когато правите домашно приготвени храни за кърмачета. Консервираните храни могат да съдържат големи количества сол и захар и не трябва да се използват за бебешка храна.
 • Не давайте плодови сокове на бебета под 1 година. Само пастьоризирани, 100% плодови сокове (без добавена захар) могат да се дават на по-големи бебета и деца, но трябва да бъдат ограничени до 120 ml на ден. Разредете сока с вода и го предлагайте в чаша по време на хранене.
 • Хранете ги с лъжица, за да ги научите и не използвайте хранилка за бебета. В бутилката трябва да влизат само адаптираното мляко и водата.
 • Не давайте на детето си мед под каквато и да е форма през първата година. Той може да причини детски ботулизъм.
 • Не карайте детето си да си „оближе чинията“. Това не е добър навик. Той учи детето ви да яде само защото храната е там, а не защото е гладно. Очаквайте по-малък апетит, тъй като темпът на растеж на бебето се забавя около 1-годишна възраст.
 • Бебетата и малките деца не трябва да ядат хот-дог, ядки, семена, бонбони, пуканки, твърди и сурови плодове, и зеленчуци, грозде или фъстъчено масло.
 • Здравите бебета обикновено изискват малко или никаква допълнителна вода, освен в много горещо време. Когато бебето за първи път се храни с твърда храна, често ще му е необходима допълнителна вода.
 • Не ограничавайте мазнините и холестерола в диетите на много малки деца. Бебетата се нуждаят от калории, мазнини и холестерол за развитието на мозъка и нервната си система, както и за общия растеж.
Препоръчваме
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно