Кога започват коликите при бебето и как да ги облекчим

Бебешките колики са остри болки, които се дължат на дискомфорт в коремната област. В повечето случаи започват, когато мъничето е на възраст около 2 до 3 седмици. Само при недоносените бебета се явяват по-късно. Пикът на коликите обикновено е около 6-ата седмица след раждането, а затихването им настъпва във времето между 10-ата и 12-ата седмица. Те са естествен етап от развитието на бебето.

Коликите имат редица особености

Съпроводени са с раздразнителност и плач, за които липсва видима причина. Например: бебето не е гладно, сънливо или уморено; не му е натежал памперсът; няма обрив или подсичане; телесната му температура е нормална и то не показва сигнали, че му е топло или студено. Коликите се появяват всеки ден, по едно и също време (обикновено в късния следобед или в ранната вечер, но може да варират). При настъпването им мъничето се движи като сгъва краката си към корема, а ръцете му са свити в юмручета. Често затваря очи или ги отваря много широко. Набръчква чело и може за кратко да задържи дъха си. През това време активността на червата в коремчето на детето нараства и то понякога отделя газове или да повръща. Храненето и съня му са нарушени. Когато е положено на майчината гръд бебето трескаво търси зърното, но го отхвърля, започвайки да суче, или заспива за няколко мига, след което се събужда с писъци. Това, по което най-категорично се отличават коликите от обикновения плач е, че детето е неутешимо, а звуците, които издава бързо се превръщат в крещене. Така започналото изпитание за родителите продължава около три часа, а понякога и по-дълго. Обикновено епизодите на дискомфорт, причинен от колики се повтарят всеки ден, въпреки че при някои бебета се явяват паузи на отпускане и затишие.

Какво да се прави

Уверете се че бебето ви не е гладно, дрешките не го стягат и има чист памперс. Старайте се то да оригва винаги след хранене. Проверете дали не поглъща много въздух, когато суче от майчината гръд или от бутилка с биберон. Ако се налага сменете позицията си при кърмене. Не го прехранвайте. Давайте му да суче често, но по малко. Предложете му биберон. Естествено, прегърнете плачещото бебе. При т.нар. контакт „кожа до кожа“ в организма на бебето и на майката се секретират ендорфини – хормони на щастието, които намаляват болката и тревожността, внасят усещане за сигурност. Като държите бебето близо до своето тяло, може да се разхождате и да го носите на ръце. Говорете му нежно. Полюшкайте го. Движението ще го успокои. Поставете го по корем в скута си, като разтривате гърба на мъничето. Може също го оставете по гръб и да погалите коремчето му. Включете релаксираща музика. На някои бебета тихите, галещи слуха звуци действат приспивно. Те имат ефект, подобен на люшкането. Един от модерните методи срещу колики е пускане на запис със сърдечния ритъм на майката. Японски изследователи са доказали, че само за 40 секунди туптенето на майчиното сърце успокоява бебето. Това е обяснимо поради факта, че още във вътреутробния си период малкото човече е усещало този ритъм.

Ако въпреки всичко детето не спре да плаче, потърсете продукти, създадени специално за овладяване на коликите. Например, такъв е хомеопатичният лекарствен продукт Осанит колик пилули. Може да се прилага както профилактично при кърмачета и деца над 2 седмици, така и при първите прояви на колики. Предимство на продукта е, че не съдържа захар. Той бързо овладява спазмите и нежно успокоява подутия корем. При него не са наблюдавани странични действия.

Препоръчваме
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно