Най-доброто ръководство за справяне с бебешките колики

Коликите могат да бъдат по-вредни за притеснените и разтревожени родители, отколкото за бебетата. Коликите са една от най-актуалните теми през първите няколко месеца от живота на бебето. А 16-26% от бебетата страдат от тях. Важно е да не забравяме обаче, че колкото и трудно да се справяте с постоянно плачещото бебе, коликите са едно обикновено безобидно състояние.

Какво наричаме колики?

Бебешкият плач е нещо нормално и невинаги означава, че нещо не е наред. Когато бебето има колики, този плач става все по интензивен. Според лекарите, ако бебето плаче повече от 3 часа на ден, поне 3 дни в седмицата и това продължава повече от 3 седмици, то най-вероятно има колики. Коликите са по-силно изразени към края на деня, но това не означава, че бебето не може да започне да плаче по всяко време, което си реши. Други знаци за колики, за които да внимавате, са нервно стискане на юмручетата и крачетата на бебето, зачервяване, докато плаче, подуто и стегнато коремче и газове.

Причини за коликите

Все още не е медицински доказано каква е причината за коликите. Сред възможните причини са газовете и лошо храносмилане или недоразвитата храносмилателна система на бебето. Прехранване, непоносимост към адаптирано мляко или кърма, или просто адаптация към новия свят навън, също могат да са сред причините за дискомфорт. Коликите не са заболяване, а нормално физиологично състояние, за което съществуват различни медикаменти, които могат да го облекчат.

Какво можем да направим?

След като вашият лекар е изключил всички други възможни причини за плач и раздразнителност, опитайте тези техники за спиране и облекчаване на коликите:

  • Утешавайте бебето с движения. Движението по време на шофиране, люлеенето в движение или танците са особено полезни след вечерята, когато бебетата са по-склонни да плачат и да стават раздразнителни.
  • Дръжте бебето до себе си. Бебетата, които се носят повече от родителите, плачат по-малко. Контактът между кожата на бебчо и мама или тате, кара бебетата да се отпуснат и успокоят. Носенето на бебето в слинг или друг безопасен метод тип кошница, по няколко часа на ден, също намалява плача и осигурява постоянно темпо и температура, които бебето асоциира с комфорт. Други работещи техники са да му пеете или пускате песнички, или да му четете приказки.
  • Използвайте залъгалка. Някои бебета с колики ще изплюят веднага залъгалката, но за други тя може да донесе успокоение.
  • Опитайте бебешки масаж. Вашето нежно докосване може да успокои всяко придирчиво бебе.
  • Увийте го като бурито. Плътното увиване на бебето в тънко, меко одеяло помага да се ограничат ритащите движения и води до релаксация. Този метод е малко по-остарял и е използван от предишните поколения, ако времето е твърде горещо, избягвайте да увивате бебето.
  • Добавете тих, медитативен шум. Работещ душ, въртящ се вентилатор или дори прахосмукачката помагат да се блокират външните стимулации и наподобяват на шума от утробата на майката. Може да опитате с машина за бял шум или просто със запис на биене на човешко сърце от интернет. 
  • Оставете бебето си да плаче… за малко. Ако разхождането, люлеенето, пеенето, масажът и др. не помагат, оставете бебето в креватчето и му дайте между 10 и 15 минути да си поплаче. Понякога бебетата се нуждаят от малко време, за да се успокоят сами.
  • Вземете си малко почивка. Помолете приятел или роднина да гледа бебето, докато отделите малко време за себе си, далеч от стреса.
  • Изпробвайте хомеопатични средства. Те демонстрират отлична ефикасност при смекчаването на симптомите на колики. Целта на хомеопатията е не само да лекува коликите или болките в корема, но да пребори и основните причини за тях и да подходи индивидуално към различната чувствителност на различните бебета. Един от доказалите се продукти на българския пазар е Осанит. Хомеопатично лекарство, Осанит облекчава симптомите и се бори срещу всички причини за възникването на колики.
Препоръчваме
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно