На какво се дължат коликите

В медицината с понятието „колики“ се означава появата на остри болки, настъпващи пристъпно една след друга. Обикновено при кърмачетата коликите започват на втората или третата седмица след раждането и продължават до третия, четвъртия месец.

Като най-честа причина медиците сочат:

Незрелост на стомашно-чревния тракт и неоформена чревна микрофлора у бебетата

Пристъпите на остра болка са вид реакция на новородения организъм, чиято храносмилателна система е в процес на приспособяване към околния свят. След раждането хранителните вещества не постъпват в мъничето през пъпната връв, а през устата, но в него все още са недостатъчни микроорганизмите, необходими за нормално храносмилане, т.е. налице е дисбиоза. Поради това стартират процеси на ферментация в червата. Те се раздуват от образувалите се газове и настъпват колики. Някои педиатри изразяват несъгласие с твърдението, че дисбиозата е фактор за пристъпните болки, като се аргументират с факта, че микрофлората на бебето, след раждането му, постоянно се променя, което е нормален етап от човешкото развитие. Но данните от редица клинични наблюдения са категорични – дисбиозата се задълбочава и коликите стават по-чести, когато кърмещите майки приемат антибиотици, допълнително нарушаващи чревната микрофлора. Оформянето и балансирането на микрофлората са необходими, за да протичат нормално жизненоважните процеси в растящия организъм.

Рефлукс и неправилно кърмене на бебето

Гастроезофагеалният рефлукс (ГЕР) при децата представлява връщане на малко количество от попадналото в стомаха мляко обратно към хранопровода и устата. Дължи се на незрелостта на мускулите в мястото, където хранопроводът се свързва със стомаха. Върнатото мляко, примесено със солна киселина, дразни лигавиците и води до: зачервено гърло, пресипнал глас, трудно преглъщане, задавяне, колики, и редица още неприятни симптоми. Те се свеждат до минимум, когато детето се храни с изправено тяло и поема по-малки порции, но по-често.
При кърмене в хоризонтално положение притокът на мляко е усилен и това е причина за поемане на повече въздух. Част него се освобождава, след като мъничето се оригне. Друга част обаче остава в организма и заедно с кърмата се движи към тънките черва. Там въздухът причинява чревно раздуване и болка. За да се избегне това, добре е малко преди кърмене бебето да лежи по корем. Така се засилва освобождаването на газове. Смята се, че малчуганите, поемащи само майчина кърма, не страдат прекалено от колики, тъй като не се хранят с биберон, чрез който се поглъща повече въздух.

Лактозна недостатъчност

Тя настъпва при дефицит в новородения организъм на ензима лактаза, отговорен за разграждането на млечната захар (лактоза) до глюкоза и галактоза. При тази ензимна недостатъчност протеините в млякото не са дразнители, както се случва при някои алергии. Но проблем поражда невъзможността на организма да преработва млечната захар. Нарушеното й усвояване води до усилена ферментация, образуване на газове в червата и поява на колики. Доказателство за настъпила лактозна недостатъчност е особеното поведение на бебето. То се опитва да суче, обаче бързо се отказва и плаче. Отделянията му са воднисти и имат неприятна кисела, миризма. Обикновено коликите се преодоляват с израстване и укрепване на малчугана.

Начин на живот на кърмещата майка

При нервни трусове, особено семейни раздори и тежък, разрушителен стрес в тялото на майката настъпват хормонални изменения. Те намаляват количеството и влошават състава на кърмата, което може да провокира колики. Същият проблем възниква и при конфликт между желания и възможности на майката. Когато тя има свръхпретенции към себе си и околните и си поставя нереални, цели, естествено не ги осъществява и изпада в депресия или в зависимост от упойващи средства. Тези вещества, включително концентрираният алкохол, са категорично забранени за майката. Същото се отнася за никотина и другите вредни съставки на цигарите. Между отделните кърмения майката може да пие бира, но не повече от 100-200 мл. Много важно е тя да не допуска обезводняване на организма си. Добре е да приема поне 2, за предпочитане – 3 литра вода на ден.

Колики понякога настъпват и при рязка смяна на температурата в помещението, където мъничето пребивава, при повиване с твърде студена или прекалено топла пелена, при внезапно нахлуване на ярка светлина. Тези условия са напълно преодолими и остават в сферата на родителските грижи.

Храните, които майката поема

Правилно е всекидневното меню на кърмещата майка да включва продукти, отговарящи на следните изисквания:

 • да са безопасни (хранителните съставки, които попадат в бебето чрез майчиното мляко, не бива да му носят вреда, включително колики и алергии);
 • да са качествени (това зависи от компонентите на всеки отделен продукт)
 • да са полезни (в дневното меню трябва да присъстват всички основни хранителните съставки – белтъчини, мазнини, въглехидрати,витамини и минерали).

Според последните наблюдения на неонатолози и педиатри твърде малко са случаите на колики, свързани с храненето на кърмачката. От 3 до 7% е делът на бебетата реагиращи с изострена чувствителност към ястия, приети от майката. Въпреки това е разумно да се избягват, без да се ограничават напълно, следните храни:

 • Зеленчуци, които предизвикват образуване на газове: броколи, карфиол, зеле, лук, зелени чушки, домати. боб, леща;
 • Всички газирани напитки;
 • Цитрусови и други екзотичните плодове;
 • Морски дарове (главно ракообразни);
 • Млечни продукти (особено прясно мляко);
 • Шоколад;
 • Силно кафе и силен чай;
 • Фъстъци;
 • Царевица;
 • Храни от пшеница;
 • Соеви продукти;
 • Яйца;
 • Сладкиши, съдържащи ароматизатори и набухватели;
 • Колбаси, подправени с оцветители и консерванти;
 • Лютиви, пушени, рафинирани и пържени храни.

При съмнение, че коликите на бебето са свързани с консумирани от майката продукти, те следва да се елиминират един по един, за да се установи коя е вредната храна. Може да се потърсят нейни алтернативи. Потвърждение за ролята на всички изброени фактори е практическият опит. Той показва, че коликите са толкова по-малко, колкото по-голям е осигуреният на детето комфорт.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно