7 често срещани проблема при никненето на зъбки

В повечето случаи първият зъб се появява на бял свят около 6-месечна възраст. Децата, разбира се, не могат да обяснят какво не е наред, а и още не са развили механизъм за справяне с болката. Всяко дете реагира различно на болката по време на никненето на зъби, но неприятностите се забелязват най-вече през нощта, когато неспокойният сън на детето води до събуждане на цялото семейство. А почти всеки родител се е сблъсквал с поне един от тези 7 проблема, които мъчат детето при никненето на първите зъбки.

  1. Раздразнителност

Раздразнителното бебе е пряко следствие от дискомфорта, който предизвикват първите зъбки, докато пробиват през венците. Често първите зъби и кътниците предизвикват най-голяма болка в детето и водят до често събуждане през нощта и силен плач.

Как може да му помогнете? Гушкане, гушкане, гушкане. Всяко бебе би се зарадвало на малко време за гушкане, особени когато се сблъсква с болката от първите зъбки. Допълнителното време, прекарано с поне един от родителите, може да помогне за облекчаване на дискомфорта му, като му даде усещане за утеха и спокойствие.

  1. Силно слюноотделяне и кожни обриви

Поникването на зъбите може да стимулира слюноотделянето. Това пък може да доведе до обриви около устата, бузите, брадичката и в областта на шията, поради допълнителните бактерии, които се разпростират от слюнката. Опитайте се да поддържате тези зони възможно най-чисти и сухи, като периодично ги избърсвате. Нанасянето на обикновен антибактериален крем може да облекчи сухата, напукана и възпалена кожа на бебето.

  1. Слагане на предмети в устата

Противоположният натиск, който хапането и гризането предизвиква, може да облекчи натиска под венците. За да помогнете на бебето тук, може да използвате нещо студено. Млечните ледени кубчета са чудесен студен и питателен лек за бебето. Ако то е твърде малко, можете да натрошите кубчетата и да увиете натрошеното в парче чист плат, който бебето да дъвче.

  1. Повишена температура

Никненето на зъбите може да предизвика и лека треска. Обикновено тогава температура от 37.5 градуса може да бъде съвсем нормална. Тя може и да е причинена от желанието на бебето да гризе, което често ще го кара да лапа ръчичките си, които може и да са мръсни. Ако температурата продължава да расте или остава непроменена, това може да е знак за по-сериозно заболяване и трябва да се свържете с лекаря си.

  1. Отказ от хранене

Пробивът на млечните зъби е свързан с болка и общ дискомфорт, което неминуемо понижава интереса към храненето. Това понякога се подсилва и от други симптоми като разтриването на бузите и рязкото подръпване на ушите, което  може да бъде причинено от болките във венците, особено когато кътниците израстват. Изстудената храна може да помогне като донесе облекчение и направи храненето на детето по-безболезнено.

  1. Диария

Мнозина смятат, че повишената слюнка, образувана по време на никнене на зъби, може да доведе до по-меки изпражнения. Според Американската академия по педиатрия, никненето на зъбите не причинява директно диария. Просто поникването на първото зъбче много често се случва около шестия месец, когато започва и постепенното захранване на бебето с твърда храна. А докато чувствителната храносмилателна система на бебето се приспособи към тази промяна, това може да доведе до промяна в изпражненията на бебето, включително диария.

  1. Хематом на венците

Понякога на венците могат да се появят синкави подутини. Такива хематоми не трябва да ви безпокоят. Лекарите препоръчват да ги оставите да се разсеят сами без медицинска намеса. Хладен компрес може да отслаби неприятните усещания и да ускори разсейването на хематома.

Има различни начини да се борите с всеки един от тези симптоми, но често е по-добре да заложите на един единствен продукт, който дава холистичен подход към облекчаването на болката от растящите зъбки. Такъв продукт е Осадент гел за зъби. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и облекчава болката. Осадент гел за зъби съдържа масло от лайка, карамфил, градински чай и мента, както и тинктура от прополис. Той има приятен вкус и е подсладен с така наречената брезова захар или ксилитол. Осадент не съдържа захар и по този начин щади детските зъбки, като намалява риска от развитие на кариеси.

Препоръчваме
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно