5 грешки, които родителите правят, когато се появи бебето

Няма упътване, което да ни подготви за майчинство. Всяка майка прави грешки и се приспособява към новата си роля, докато се учи от тях. Но има няколко основни грешки, която всяка от нас може да допусне. Новото амплоа, в което се озоваваме, носи със себе си стрес и съвсем нови очаквания от околните, на които не сме длъжни да отговаряме само защото „така се прави“. Ето и пет грешки, които не трябва да допускаме след появата на бебето.

Да изоставим инстинктите си

Всяка нова майка е изправена пред лавина от съвети от хората, които вече са се сблъскали с родителството. Братовчеди, приятели, роднини, съседи, непознатата жена в магазина за хранителни стоки. Всички те имат съвет за вас, което ви изправя пред дилемата да следвате инстинктите си или да ги слушате. Струва ни се, че много хора около нас знаят по-добре какво да правим през периода на майчинството, защото вече са възпитали своето дете. Може и да бъде трудно да се изключите от целия този шум, особено когато се чувствате объркана, но винаги слушайте инстинктите си и поставяйте своите съвети пред всички други. Вие знаете най-добре какво е най-добро за детето ви. Да, всеки съвет от някой, преминал през това, може да бъде полезен, но най-ценният съвет идва от вътрешното ви чувство как трябва да постъпите.

Да внимаваме твърде много да не разглезим бебето си

Не го глези твърде много, не го дръж твърде дълго, не скачай всеки път, когато плаче. Всеки има съвет как да не превърнете бебето си в мамино детенце. Но познайте какво, това е вашето бебе, а не тяхното! Направете го щастливо и бягайте при него всеки път, когато има нужда от вас. Плачът е езикът на бебета и техният начин да общуват с вас, тъй като тепърва ще развиват комуникационните си умения. Така че всеки път, когато бебето ви плаче, приемете това като реплика. Бебетата могат да плачат по различни причини, като глад, скука или пълни пелени. Колкото повече го игнорирате, толкова повече удължавате болката и агонията му. Така че следващия път, когато бебето ви заплаче, не се притеснявайте да го поглезите и се насладете на времето, прекарано в гушкане.

Не приоритизирате здравето си

С липсата на сън и постоянното напрежение да смогнат с всичко, новите майки са склонни да забравят да се погрижат за себе си. Но това, което повечето майки не осъзнават е, че няма да могат да бъдат полезни нито за себе си, нито за бебето си ако не поставят на първо място здравето си. Когато се грижите за себе си, спите достатъчно и се храните балансирано, ще може да дадете най-добрата грижа на детето си, както и да бъдете по-ефективни.

Поставяте чувствата си на заден план

Грижата за бебето може да бъде сизифова задача. Тъй като бебето заема по-голямата част от времето ви, може да ви е трудно да се съсредоточите върху себе си. Приспособяването към тази нова фаза от живота ви може да отнеме известно време и дори може да срещнете някои препятствия по пътя. И така най-щастливият период от живота ви може да се превърне просто във време, в което пренебрегвате себе си и пропускате всички онези щастливи моменти. Важно е да поставяте чувствата си на преден план и да имате смелостта да говорите за това с партньора си.

Чувствате се виновна, когато отделяте време за себе си

Попитайте която и да е майка и това ще бъде едно от първите неща, с което ще се асоциира. Независимо дали става дума за малко време насаме, кратко бягство за масаж, за да се поглезят или просто да купят нещо за себе си, много майки се чувстват виновни, защото правят нещо, което ги прави щастливи. Да бъдеш майка не означава да се чувстваш виновна всеки път, когато направиш нещо за себе си. Така че отделяйте време за себе си и правете това, което ви кара да се чувствате добре, защото не е нужно винаги само детето ви да бъде извор на вашето щастие.

Бонус съвет: Никога не се сравнявайте с другите. Пътят на всяка жена към майчинството и след него е уникален и се чертае от самата нея.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ
Осадент пилули

Осадент пилули

Първи тръпки при първи зъбки!

 
Специално предназначен за най-малките. Комбинацията от пет доказани хомеопатични съставки действа усилено, като не само премахват болката и повишената раздразнителност, водещи до плач, но също действа противовъзпалително и ускорява растежа на зъбките.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Осадент растителен гел за зъби

Осадент гел за зъби

Гел с локално действие

 
Осадент, под формата на гел е надеждно средство за незабавно справяне с болката и възпалението при никнене на първите млечни зъбки. Гелът има приятен охлаждащ ефект, който действа успокояващо, грижи се за раздразнените венци по време на израстването на първите зъби и може да облекчи този процес.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно