10 мита за коликите

Коликите не са основание да изпробвате върху бебето си всичко прочетено в интернет или чуто от майки и баби. За да не превръщате мъничето в опитно зайче, предлагаме ви 10 от най-честите неточни твърдения:

1. Всички бебета имат колики

Статистиките показват друго – спазмите на гладката чревна мускулатура, настъпващи през първите няколко месеца от раждането, са ясно изразени при едно на всеки пет бебета. С нарастване на възрастта коликите намаляват и силно се редуцира делът на пострадалите мъничета.

2. Децата, хранени с адаптирано мляко, са по-малко засегнати от колики

Точно обратното. По време на хранене с адаптирани млека рискът от поглъщане на въздух нараства. Този фактор се съчетава с друго съществено условие за възникване на колики – незрялост на храносмилателната система и непълноценно усвояване на храната. В резултат се натрупват газове в червата и възникват спазми.

3. Здравото бебе няма колики

Наличието или отсъствието на този проблем не е показател за здравословното състояние на детето. Повечето бебетата, страдащи от колики, са всъщност здрави и наддават добре на тегло.

4. Коликите продължават до края на първите три месеца след раждането

Така е при по-голяма част от бебета, но има и много изключения, когато проблемът се задържа за четири, пет и повече месеци.

5. Масажът е спасителен

Движенията с длан върху бебешкото коремче са само облекчаващи, но невинаги и не при всички водят до желания резултат. Например, когато бебето плаче, тази процедура не помага, тъй като коремът е прекалено надут и неподходящ за масажиране.

6. Коликите са основната причина за плач на бебето

Всъщност детето може да плаче поради много причини – повишена телесна температура, глад, умора, усещане за дискомфорт, среща с непознат човек и т.н.

7.Чаят от семена на копър тотално решава проблема

Вековният опит сочи, че отвара или запарка от копър нормализира движението на червата и предпазва от задържане на газове. Така че този чай е облекчаващ, но не е универсално лечебно средство. В първите шест месеца от раждането на бебето чаят от копър не може да поддържа естествения баланса в организма, така както действа майчиното мляко.

8. Коликите се свеждат до минимум, ако бебето се храни в точно определени часове

Храненето по часовник създава стереотип за отделяне на смилателни сокове, но при глад бебето суче много енергично и бързо поглъща кърмата, а заедно с нея и много въздух. Резултатът е поява на колики.

9. Храната блокира липсата на комфорт, включително и поради колики

Имайте предвид, че и преситеното бебе не се чувства добре. Изчаквайте поне два, два и половина часа от началото на едно хранене до старта на следващото.

10. Музикалните играчки отклоняват вниманието на детето от коликите и то спира да плаче

Силните и ехтящи звуци на електронните играчки могат повече да раздразнят мъничето и да засилят дискомфорта му. Същото се отнася за грубия говор и шум. В такива моменти бебето се нуждае повече от нежен, ритмичен шепот или пълна тишина.

И тъй като посочените подходи срещу коликите не дават резултат, далеч по-разумно е да помогнете на вашето бебе чрез специално разработен хомеопатичен продукт – „Осанит Колик пилули“. Освен че изключително ефективно облекчава коликите и болката в червата, „Осанит Колик пилули“ активира защитните сили на организма и улеснява адаптирането на детето към околната среда. Приложението му при кърмачета и деца на възраст от 2 седмици се основава на богат хомеопатичен опит.

Изображение: www.freepik.com

Препоръчваме
Осанит колик пилули

Осанит Колик пилули

При първи симптоми на бебешки колики!

 
Специално разработен, за да подпомогне по-лесното преминаване на вашето бебе през периода на колики. Изключително ефективен е за облекчаване на коликите и болката в червата, успокоява подутия корем и подпомага отделянето на излишните газове.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ
Полезно